Početna » Zabava » Apple: 5 opcija za koje možda niste znali

Apple: 5 opcija za koje možda niste znali

Apple je kompanija koja je, pored drugih stvari, poznata i po dobrom korisničkom doživljaju prilikom korišćenja njihovih uređaja. Međutim, neke opcije nisu tako jasno naglašene a ni promovisane sa njihove strane. Izdvojio sam neke za koje sam znao ranije, ali i neke koje su i meni bila novost da postoje.

1. Power Nap

Većina ljudi svoje MacBook računare koristi tako da ih retko kada gasi ili restartuje, već ih zaklope i oni odu u takozvani sleep mod. I ovo funkcioniše iznenađuju brzo i dobro – otvoriš laptop i sve je tu i ponovo dostupno. Ono što dodatno poboljšava ugođaj jeste što vaš Macbook može da u pozadini skida e-mail poruke, ažurira kontakte (ako ste npr. na iPhone-u nešto dodali), ažurira beleške sa drugog uređaja i tako dalje.
Kada je MacBook na punjaču, onda može raditi i naprednije stvari dok „spava“, npr. vršiti backup na spoljni hard disk, skidati update, indeksirati podatke za bržu pretragu i slično.

Eto, to je razlog zašto su vam sve e-mail poruke dostupne čim se MacBook otvori. Da nema te opcije, morali biste da čekate povezivanje na Wi-Fi, skidanje podataka… 🙂

2. Poziv u slučaju opasnosti (Emergency SOS)

iPhone ima dve opcije koje u neželjenim situacijama mogu biti od velike koristi. Jedna od tih opcija je „Medical ID“ gde vlasnik telefona može upisati sve bitne podatke o sebi, pa i neke zdravstvene napomene o krvnoj grupi, istoriji lečenja i slično. Ove informacije su dostupne na samom telefonu čak i kada je on zaključan i mogu, recimo, medicinskom osoblju odmah biti dostupne.

Druga opcija koja je povezana sa ovom jeste opcija „Emergency SOS“. U svoj Medical ID vlasnik telefona može dodati osobu (ili osobe) za hitne kontakte. Ako je vlasnik telefona na neki način ugrožen, brzim kliktanjem na opciju za gašenje telefona, odnosno držanjem opcije za zvuk na iPhone X modelu, telefon će sam pozvati nadležne. U Americi telefon će okrenuti 911 a kod nas će vlasnik morati da klikne na jedan od ponuđenih brojeva za policiju, vatrogasce ili hitnu pomoć, jer su kod nas ove službe razdvojene.

Kada se razgovor uspostavi i završi telefon će automatski obavestiti osobu koju je korisnik naveo kao kontakt. Pored obaveštenja da je korisnik ugrožen, biće poslata i informacija o poslednjoj lokaciji. Ako se lokacija promeni, telefon će ponovo poslati informaciju, ali i ako se baterija isprazni pa telefon ponovo upali.

Ovo su neprijatne i neželjene situacije, ali je Apple razmišljao i o tome.

3. iPhone može da vam kaže koju pesmu slušate

Ako ste nekada u autu, kafiću ili klubu čuli pesmu koja vam se dopala a ne znate ko je autor, iPhone to može da kaže umesto vas. Pridržite home dugme tako da se upali virtuelni asistent „Siri“ i jednostavno kažite vašem telefonu „What song is playing?“.

Ova opcija je uvedena nakon partnerstva sa kompanijom Shazam koja je prepoznavanje pesama nudila i ranije. Zbog toga ćete umesto „What song is playing?“ Siriju moći da kažete i „Shazam“ i  telefon će krenuti da detektuje pesmu koja se čuje.

4. Brisanje svih podataka sa ukradenog ili izgubljenog telefona

Ukoliko dođe do toga da vaš telefon bude ukraden, ili da ga izgubite, možete pratite i poslednju lokaciju telefona, poslati poruku na telefon koju će moći da pročita neko ako ga nađe, a možete i obrisati sve sa telefona.

Ova opcija se zove „Find My iPhone“ i poželjno je da je koristite. Ako ovu opciju koristite možete preko bilo kog računara pristupiti opcijama za proveru lokacije i brisanje podataka, a možete pristupiti čak i slikama.

Opciju je najpre potrebno uključiti na telefonu. Nalazi se u delu Settings > Apple ID (prva opcija u listi) > iCloud. Kada je uključena na telefonu, preko drugog uređaja, npr. računara, kontrolu nad telefonom možete vršiti preko sajta www.icloud.com. Na sajt je potrebno da se ulogujete sa vašim podacima a zatim kliknete na opciju „Find My iPhone“, nakon čega ćete odmah dobiti mapu sa tačnom lokacijom telefona.

5. Podsetnik kada ste na nekoj lokaciji ili kada je napustite

Vaš iPhone ili iPad vas mogu podsetiti da nešto uradite kada stignete na neku lokaciju ili kada odete sa nje. Ovo može biti mnogo korisnije od vremenskog podsetnika. Recimo, potrebno je da svratite do prodavnice kada završite sa poslom, ali niste sigurni kada ćete izaći. Tada možete staviti podsetnik koji će se pojaviti kada napustite posao. Na isti način vas telefon može podsetiti da nešto uradite kada stignete kući.

Ova opcija radi sa ulicama, objektima itd. koji se nalaze na mapi.

Podsetnici i njihova podešavanja se nalaze u aplikaciji koja se zove „Reminders“. Kada unesete neki podsetnik, dovoljno je da kliknete na dugme „i“ pored unetog podsetnika i dobićete podešavanja za vreme, lokaciju i tome slično.

Ovo su samo neke od opcija koje su meni bile interesantne da ih izdvojim. Da li postoje neke koje su vama važne i koristite ih, a nisu toliko pominjane?

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

2 Komentari

  1. Miloše Grabiću, sta je poenta 4. i 5. tacke? Samo ste zeleli da kazete da to Iphone ima kao mogucnosti ili nesto drugo? Svakako je bilo korisnije da ste i objasnili kako te dve mogucnosti primeniti, odnosno kako ih aktivirati. Ovako napisano je potpuno bezvredno.

  2. Kritika je na mestu, hvala. 🙂 Upravo sam dodao pojašnjenja u 4. i 5. tačku, naravno, koliko je to imalo smisla da ne udavim sve ljude koji budu čitali. Nadam se da je sada malo jasnije. Veliki pozdrav, Miloš

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh