Početna » Sigurnost » Upoznajte PRUNO – alat za detekciju prevara u elektronskoj trgovini

Upoznajte PRUNO – alat za detekciju prevara u elektronskoj trgovini

LimundoGrad je kompanija koja je u fokusu uvek imala bezbednost transakcija koje se obavljaju među korisnicima. Elektronska trgovina, pored brojnih prednosti koje ima u odnosu na klasičnu, oflajn trgovinu, nosi sa sobom i određene rizike i ranjivosti. Te ranjivosti su nešto što nepošteni pokušavaju da iskoriste, služeći se prevarama i malverzacijama, u cilju stvaranja dobiti.
Borba protiv prevara u elektronskoj trgovini je nešto po čemu se LimundoGrad prepoznaje i sada smo odlučili da idemo korak dalje.

LimundoGrad još od 2012. godine ima tim koji se bavi prevencijom i detekcijom prevarnog ponašanja. Višegodišnji rezultat rada tog tima je skup alata za detekciju prevara koji kombinuju bihejvioralne signale zajedno sa tehničkim podacima. Već prve analize i proaktivan pristup rešavanju problema dali su značajne nalaze i pokazale smer u kom treba da se krećemo.
Stalne analize, identifikovanje „fraud“ signala i monitoring transakcija doveli su do značajnog smanjenja u broju spornih transakcija koje sada predstavljaju ispod jednog promila svih transakcija na Limundu i na Kupindu.

Robustnost sistema koji smo napravili i njegovi više nego dobri rezultati u detekciji prevarnog ponašanja doveli su do toga da krenemo da polako širimo vidike i da razmišljamo o našem sistemu kao proizvodu koji možemo ponuditi na tržištu.
Tako se rodila ideja za PRUNO – sistem za detekciju prevara u elektronskoj trgovini, zasnovan na kombinaciji bihejvioralnih signala, device fingerprint tehnika i machine learning algoritama.

Prošle godine učestvovali smo sa projektom PRUNO na konkursu Fonda za inovacionu delatnost, u okviru programa sufinansiranja inovacija.
U konkurenciji od oko 100 sjajnih projekata, PRUNO je izabran kao jedan od 5 kofinansiranih.

Projekat finansira Fond za inovacionu delatnost iz budžeta Republike Srbije sa razdela Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a kroz Projekat za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja (sporazum o zajmu sa Svetskom bankom). Ukupna vrednost projekta je 240.083.

Ukratko rečeno, u naredne dve godine razvijaćemo PRUNO – softver za detekciju prevara u elektronskoj trgovini, softver koji neće biti vezan za LimundoGrad i moći se da ga koriste e-commerce, marketplace, classifieds portali širom zemlje, regiona i sveta.

PRUNO će biti kompletno automatizovani sistem koji će prevarno ponašanje detektovati u realnom vremenu. Kombinovanjem bihejvioralnih signala, device fingerprint tehnika i machine learning algoritama u procesu odlučivanja, cilj nam je da napravimo robustan, pouzdan i pristupačan sistem za veliki broj e-commerce portala.
Za razliku od velikih igrača u ovoj industriji, koji svoje sisteme mahom prave sa fokusom na kartičnom plaćanju i prevarama koje nastaju u takvom ekosistemu, PRUNO će prvenstveno biti fokusiran na detekciju prevarnog ponašanja od strane prodavaca. Na taj način želimo da podržimo oglasnike i marketplejsove u zemljama u razvoju gde sigurni sistemi plaćanja ne postoje, ili ih nije moguće implementirati.
Kada završimo core PRUNO sistema, otvaraju nam se mogućnosti za razvoj brojnih modula. Dobrobit od PRUNO sistema moći će da imaju gotovo svi web servisi koji imaju registrovane korisnike.
Uz vrlo malo podešavanja, PRUNO će moći da bude korišćen u borbi protiv lažnih komentara na news portalima, fake review-ova, online gaming fraud-a, botova, spam-a i sličnih zloupotreba.

Pred nama su svakako uzbudljive dve godine pune izazova. Na kraju tog puta imaćemo proizvod koji neće doprinositi onlajn bezbednosti samo LimundoGrad platformi, već globalno. To je cilj ka kojem stremimo.

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

5 Komentari

 1. „PRUNO će moći da bude korišćen u borbi protiv lažnih komentara na news portalima, fake review-ova, online gaming fraud-a, botova, spam-a i sličnih zloupotreba.“

  Похвално!
  Али, само немојте рећи да ће деловати и на интернет политичко-медијске махинације било које власти као и моћних корпорација/компанија.

 2. Ovo mi liči na bocu vina, zato živeli .

 3. Prison vine, menjate naziv, budite originalni…

 4. Imam pitanje, da li ce ovaj sistem moci da koriste i druge kompanije. Hvala

 5. Upravo tako Gorane,
  sistem će biti ponuđen na tržištu svim kompanijama koje se bave elektronskom trgovinom.

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh