Početna » Sigurnost » Nigerijska prevara – koje su vrste i kako ih prepoznati

Nigerijska prevara – koje su vrste i kako ih prepoznati

Nigerijska prevara pojavila se na Limundu pre otprilike dve godine. Odmah smo detektovali ovaj pokušaj prevare, svi potencijalno ugroženi članovi su obavešteni i napisali smo blog post u vezi sa nastalom situacijom.
Postoji više tipova Nigerijske prevare, javljali su nam se članovi koji su imali slična iskustva i preko drugih sajtova i preko društvenih mreža. Mi smo u prethodnom tekstu objasnili onaj tip koji pojavio kod nas, a tiče se pokušaja prevare prodavaca za skuplje predmete na Limundu i na Kupindu. U poslednjih godinu dana bilo je 28 pokušaja ove prevare gde smo primetili da se način na koji se ona pokušava menja.

Svi ti pokušaji su brzo detektovani i takvi nalozi su eskpresno suspendovani, te do sada nismo imali oštećenih Limundovaca, ali je svakako važno da znamo gde može doći do problema.

Pokušaj prevare preko Limundo Cafe-a

U junu 2017. godine imali smo situaciju gde je prevarant postavio 8 komentara u Limundo Cafe sa sledećim sadržajem:

Hello, My name is J**** K*****, i saw your profile today at (cafe.limundo.com)became interested in you, i willalso like to know you better, i want you to send an email to me so that i can send you mypicture for you to know who i am, AND I HAVE SOME THING VERY IMPORTANT TO TELL YOU.Here is my email address …”

Ovde može biti situacija da neko želi sa vama da uspostavi kontakt radi navodnog dopisivanja i emotivne veze, a zatim će se ispostaviti da je u pitanju osoba koja je u trenutno nezavidnoj materijalnoj situaciji, te je potrebno da pošaljete novac za novi telefon, računar, bolesnog člana porodice… Ovakav tip prevare karakterističan je za društvene mreže gde često kradu slike neke postojeće osobe (uglavnom koriste fotografije američkih vojnika, predstavljaju se kao razvedeni a trenutno su na terenu te nemaju novca za internet, hranu i sl.) i prave lažni profil.

Takođe može biti slučaj da žele da vam ponude vrlo povoljan kredit, o čemu ćemo više pisati u daljem tekstu.

Pokušaj prevare prodajom (kliknite za veću sliku)

Nigerijska prevara

U pitanju je klasičniji vid prevare gde će vam tražiti novac za predmet ili dostavu, a predmet nećete dobiti.

Pokušaj prevare ponudom kredita (kliknite za veću sliku)

Nigerijska prevara ponuda kredita

Radi dobijanja kredita, koji nikada nećete dobiti, tražiće vam veliku količinu ličnih podataka koje naknadno mogu iskoristiti radi zloupotrebe vaših podataka ili će vam tražiti da uplatite novac za troškove obrade kredita.

Kako se zaštititi?

Do sada smo imali dosta uspeha u ranom otkrivanju ovakvih prevara i za sada nemamo informacije da je neki od Limundovaca bio oštećen. Ipak, Nigerijska prevara je jedna od najstarijih na internetu, vrlo je široko zastupljena i stalno pronalaze nove načine kako bi nekoga oštetili, te je bitno da se pridržavamo nekih osnovnih pravila.

 • Sve saradnje obavljati samo onako kako je predviđeno na Limundu i Kupindu, a to je direktno preko sajtova;
 • Sumnjive aukcije i naloge uvek prijavite putem kontakt strane;
 • Nemojte vršiti kontakt sa potencijalnim prevarantima putem e-mail poruka iz bilo kog razloga. Budite obazrivi ako neko želi da prebaci komunikaciju van Limunda ili Kupinda;
 • Ako neko traži da mu uplatite novac kako bi taj neko vama posle uplatio novac (recimo potrebno je da platite administrativne troškove za prebacivanje kredita i slično), budite sigurni da je u pitanju prevara;
 • Kako bi bili uverljiviji, često koriste Google translate da bi vam se obratili na srpskom jeziku. Kako taj alat za prevod nije najprecizniji u prevodu na naš jezik, obratite pažnju na to kako su poruke napisane.
Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

3 Komentari

 1. Ili ono hiruški velik Srbije daje oglase prstenje ,lanci svasta nesto popust i on posalje ali posalje prsten ili vec sta ali bezuteriju veze nema sa artiklom koji ste poručili ,ali zato treba odma kontaktirati policiju i kurirsku službu da bi novac blokirali i ti prevaranti se brzo otkriju jel imaju porilicni dosije u supu.Pazite se takvih ima ih najvise na fejsu nude a komentare doslo ekstra daju isti profili ispod slike jel kad reaguje i posaljete poruku oni vas blokiraju.

 2. Ova oba primera prevare za mene su nejasne!
  Da bi neko na limundu želeo da postavi neki predmet na aukciju treba da je registrovan. Registracija se vrši prijavom na Limundo uz Dokaze o indentitetu. Jedna osoba je iz JUŽNE AFRIKE I VELIKE BRITANIJE. Totalno nepravilno! Druga iz Bosne iz Hercegovine. Baš me zanima kako ste (LIMUNDO TIM) izvršili registraciju? Jesu priložili Ličnu kartu,pasoš, ili bilo koji dokument? Zar se uopšte može registrovati stranac na Limundu?
  Kakva pomoć nekome u nevolji, zato ne služi Limundo. Ako pak iko na to nasedne onda je totalni idiot i nije mu mesto na Limundu.

 3. @emerich – registracija sa ličnom kartom/dokumentom je ukinuta pre više od 5 godina. Stranci mogu oduvek da se registruju na sajt.

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh