Početna » LimundoGrad » Kada možemo nositi kupljeni predmet u servis?

Kada možemo nositi kupljeni predmet u servis?

Reklamacije su sastavni deo kupoprodaje putem interneta, a u pojednim slučajevima dešava se da kupci preuzimaju incijativu za rešenje problema bez prethodne konsultacije sa svojim saradnikom. Stoga ćemo u tekstu koji sledi pojasniti zbog čega kupljene predmete ne treba nositi u servis ili ih popravljati na svoju ruku.

Kada govorimo o nošenju predmeta u servis, uglavnom mislimo na tehničku robu (računari, mobilni telefoni, televizori, kamere, fotoaparati, itd.). Ponekad se dešava da kupac dobije predmet koji nije odgovarao opisu sa aukcije. U takvoj situaciji savetujemo da se reklamacija obavlja standardnim putem: neophodno je da kupac obavesti prodavca o manama predmeta i da ukaže na njegovu funkcionalnost i nedostatke koji onemogućavaju rad navedenog predmeta u punom kapacitetu.
Nošenjem tehničke robe u objekte koji se bave servisiranjem, kupci dolaze u situaciju da rizikuju tri stvari:

1. Otvaranje i popravku kupljenog predmeta bez prethodne saglasnosti prodavca;
2. Moguće novo oštećenje na predmetu usled pogrešnog rukovanja istim; 
3. Pravo prodavca da odbije reklamaciju predmeta jer nije prethodno konsultovan. 

Kupac je nosio predmet u servis ili ga je popravljao, da li sam dužan da uvažim reklamaciju?

U nekoliko tekstova koje smo objavili, a tiču se reklamacije, naveo sam da je komunikacija ključna kada su u pitanju navedene situacije. Stoga, mali savet za kupce – komunicirajte u što većoj meri sa svojim saradnicima. Na taj način se svaki nesporazum reši u kraćem roku, dok celokupno iskustvo kupoprodaje nije negativno i postoji velika šansa da saradnici i ubuduće sarađuju.

 

 

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

3 Komentari

 1. sve je ovo lepo, samo kad ne bi imalo clanova koji npr. kupe mobilni telefon, skinu sa njega ono sto im treba i onda reklamiraju kako je telefon neispravan..Prodavac ne moze da dokaze da nije tako poslao a kupac naravno nece da prizna sta je uradio, vi kao posrednik se takodje ogradjujete jer nemate uvid u to kako je predmet poslat i kako je stigao kupcu…Takodje kad se radi o kompjuterskoj opremi, tipa maticna ploca…covek gura neke svoje komponente koje mozda nisu ni isprasvne, ploca strada, a onda reklamira kupcu kao neispravnu (imao sam takav slucaj gde ste uvazili reklamaciju kupcu i gde je isti cak trazio i naknadu obe postarine, a vi ste ga podrzali)…
  Kako resiti navedene slucajeve ukoliko do istih dodje???

 2. Citiram:
  „Nošenjem tehničke robe u objekte koji se bave servisiranjem, kupci dolaze u situaciju da rizikuju tri stvari:

  2. Moguće novo oštećenje na predmetu usled pogrešnog rukovanja istim;
  …“

  Molim cenjenog autora teksta da ispravi/preformuliše gore navedenu rečenicu pod stavkom 2. ili da je izbriše.
  Razlog: ovim amolavažavate REGISTROVANE servisere u smislu da nesavesno i nestručno vrše svoj posao. To nije lepo.

 3. slavisa stevanovic

  Praksa pokazuje da vi iz limundo tima stitite po svaku cenu kupca koji moze da demontira sa tehnike sve sto mu treba ili da nestrucnim rukovanjem i pored prilozenog uputstva unisti uredjaj a potom reklamira .
  x puta mi se desilo takva situacija i izlisna je tema koju trenutno obradjujete .
  zato je sve manje i manje prodavaca na limundu a samim tim i kupaca a svi smo na gubitku , razmislite o tome malo kada stitite kupca po svaku cenu.

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh