Početna » LimundoGrad » Kako odabrati dobar računar?

Kako odabrati dobar računar?

Da li je lako odabrati dobar računar? Danas je to možda lakše nego ikada, jer se komponente iz niže cenovne kategorije veoma dobro nose sa kancelarijskim poslom, surfovanjem, ili čak i igranjem nekih manje zahtevnih igara. Naravno, zahtevni korisnici će uvek težiti ka vrhunskim, odnosno high-end, komponentama. Šta je, prema mom mišljenju, najbitnije prilikom izbora računara danas?

 1. RAM memorija

  Ukoliko možete da priuštite, idealno bi bilo da uzmete računar koji ima bar 8 GB DDR3 memorije. Verovatno će i 4 GB raditi zadovoljavajuće, međutim, danas su i browser-i ali i sajtovi koje posećujemo prilično zahtevni. Nije redak slučaj da npr. Google Chrome proguta mnogo memorije tokom rada, posebno ako otvorite više tabova. Memorija je posebno važna ako igrate igre, ili radite u nekom zahtevnijem softveru.

 2. Procesor

  Iako sam pre 15ak godina bio ljubitelj AMD procesora, danas bih radije preporučio neki Intelov. Ukoliko niste zahtevan korisnik i potreban vam je računar za kancelariju ili za surf, bilo koji Intel i3 (a posebno i5 i i7) procesor završiće vam posao. Čak i oni iz starije generacije. Još uvek su dovoljno brzi, a i dovoljno tihi u radu – ne greju se, pa im nije potrebno ni bučno hlađenje.

 3. HDD/SSD

  Standardni hard diskovi sada imaju velike kapacitete, ali je brzina ostala manje-više slična kao ranije. SSD je omogućio da se sistem nakon paljenja računara podigne za desetak sekundi, da sve programe otvarate bez čekanja i ko jednom pređe na SSD nema više želju ni da koristi HDD kao primarni disk. Naravno, nisu idealni za pouzdano čuvanje vrednih podataka. Međutim, ako vam je to sekundarno (ili možete da priuštite da za čuvanje podataka koristite dodatno i HDD), preporučio bih da obavezno potražite računar koji ima SSD.

 4. Grafička kartica

  Dosta računara koji se koriste za kancelarijski posao ili surf i nemaju izdvojenu grafčiku karticu, već koriste onu koja je integrisana u sam procesor. I to je dovoljno dobro rešenje – sve dok ne radite nešto ozbiljnije, ili dok ne odlučite da igrate igrice. Budući da se tržište grafičkih kartica toliko brzo menja, ako želite performanse, najbolje je da pogledate neka osnovna poređenja između kartica. To, recimo, rade na sajtu videocardbenchmark.net.

 5. Monitor

  Izbor je bukvalno samo na vama i tome koliko novca želite da izdvojite. Danas su dosta pojeftinili LED monitori sa IPS panelom, a ima ih u raznim cenovnim (i estetskim) kategorijama. Takvi monitori će dati dovoljno dobru sliku za 99% korisnika. Na Kupindu ćete pronaći dosta novih, ali i polovnih, po razumnim cenama.

Da pokušam da dam i neke konkretne primere.
Računar koji će biti dobar za kancelarijski posao ili surf kod kuće, a ima i3 procesor i SSD, je primera radi ovaj. Bilo bi idealno nadograditi još malo RAM memorije, međutim, i ovako će biti funkcionalan.
Računar koji je dobar za gejming je veoma nezahvalno i nezgodno preporučiti. Uvek može bolje, jače, skuplje. Recimo, jedan od naših članova prodaje sledeći računar kao dobar za gejming. Da li biste se vi složili ili biste izabrali neke druge komponente?

Šta je vama važno kod kupovine računara? Pišite nam! 🙂

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

5 Komentari

 1. Kad sam kupovao računar, nikako nisam bio zadovoljan ponudom već sklopljenih desktop računara, zato sam odlučio da sam napravim svoju konfiguraciju. Proučavao sam danima komponente i na kraju sam dao spisak komponenata šta da mi sklope. Od tada je prošlo mnogo godina i meni još sve radi kako treba, samo što dodajem memoriju. Memorije nikad nije dosta. Čini mi se da su se ljudi uglavnom preorjentisali na telefon, tablet ili laptop, a ja i danas uglavnom koristim desktop računar, jer mi je to nekako najkomfornije

 2. @Sava
  Hvala na komentaru! Računar je i meni za neke stvari još uvek br. 1 😀

 3. Danas stvarno nije lako izabrati računar. Ako je nov onda je lakše, ali ako se traži polovan onda je mnogo, mnogo teže. Za procesor se slažem: intel, ali grafika: ati. Ne bi se upuštao u izbor gejmerskog računara jer me to ne zanima, ali za svaki dan i obične poslove treba birati intel dual core E4000+, memorija minimalno 2GB / bar DDR2, grafika PCIe po mogućnosti ati. Disk sata i lcd monitor koliko se ima para. Sve mora ispod 100 eur. Brandirane mašine stvarno brže i bolje rade ali mana može da im bude ako neka komponenta treba da se menja, napajanje ili ploča najčešće nije standardno nego namenski rađeno za taj brend. A novi softver je blagi užas, toliko zahtevan da svaki računar ispadne spor. Kad se klikne, odgovor mora biti u roku do 7 sekundi, sve preko toga je sporo – tako kaže psihologija.

 4. Osnovni baner sa leve strane na Limundu. Slovna greska. STRASNO!!!!
  Kako izabrati racunar O meri?

 5. @Cholo
  Izvinjavam se što tek sada odgovaram na ovaj komentar. Ispravili smo slovnu grešku u subotu. Promaklo nam je definitivno. Hvala što ste nam pisali za to.

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh