Početna » LimundoGrad » Zašto treba uvažiti reklamaciju?

Zašto treba uvažiti reklamaciju?

Reklamacija – reč od koje se mnogim prodavcima diže kosa na glavi. Većina trgovaca širom Srbije vodi se činjenicom da su potrošači u današnjem vremenu neinformisani kada je u pitanju pravo na reklamaciju za prodati proizvod. Na Limundu i na Kupindu često nailazimo na situacije u kojima se kupci pozivaju na pravo reklamacije, ukoliko vide da predmet ne odgovara opisu sa slike ili je predmet nakon nekoliko dana korišćenja prestao da funkcioniše.

Kako prodavci reaguju kada imaju nezadovoljnog kupca?

Uspešnost rešavanja reklamacija pre svega varira u zavisnosti od stava prodavaca. Stoga vam na konkretnom primeru teksta iz uslova prodaje prodavca možemo pokazati kako izgleda kada je potrošač na prvom mestu:
Ukoliko nakon preuzimanja paketa budete imali bilo kakvu nedoumicu, molimo vas da nas kontaktirate, kako bismo na obostrano zadovoljstvo rešili problem. Vi morate biti zadovoljni i ukoliko je sve u skladu sa pravilima, ne može biti prostora za suprotno iz razloga jer želimo da budete redovan kupac.“

Međutim, postoje i slučajevi kada prodavci ipak ne žele da izađu u susret svojim kupcima, smatrajući da se nakon kupovine predmeta njihova saradnja završava i da potrošač nema pravo da reklamira kupljeni artikal:
„Predmet se prodaje bez ikakvog prava na reklamaciju. Ako licitirate ili potvrdite kupovinu, znači da se slažete sa onim što je napisano u tekstu oglasa.“
Jasno je da je ukupan utisak brige oko kupca izraženiji u prvom primeru, gde se akcenat stavlja na komunikaciju kupca i prodavca uz eventualnu ponovnu saradnju, pa se može reći da je obavljena saradnja, bila ona sa reklamacijom ili bez, tek početak potencijalnih kupoprodaja, koje mogu stvoriti dobar poslovni odnos dve strane.

Mnogi članovi se onda pitaju, na koji način LimundoGrad tim posreduje u navedenim situacijama?

Naime, LimundoGrad tim može razmatrati nesporazume i pomagati u rešavanju u slučajevima kada kupac reklamira predmet prodavcu u roku od 15 dana od potvrde kupovine, a nama se obrati u roku za ocenjivanje (30 dana od kupovine). Svakako, kupac ima pravo na reklamaciju, a po primanju žalbe za određenu situaciju, pristupa se rešavanju nesporazuma, kako bi obe strane na kraju bile zadovoljne.

Zašto bi prodavci trebalo da uvaže reklamaciju svog kupca?

Prodavci ovde zaista jesu u nazavidnoj poziciji u smislu straha da neće ostvariti profit u konkretnoj saradnji, ukoliko dođe do reklamacije. Međutim, mnogi veliki prodavci, bilo da se radi o fizičkim ili pravnim licima, upravo ostvaruju profit i jačaju svoju reputaciju i poverenje potrošača vođeni devizom: „Kupac je uvek u pravu“. Činjenica da ćete kao prodavac izaći u susret i prihvatiti reklamaciju, ponuditi zamenu predmeta ili platiti povratnu poštarinu, svakako će kupca naterati da se i pored „nesporazuma“ kad-tad ponovo vrati saradnji  sa vama i verovatno postane redovniji klijent. Jednostavno, to je pitanje sigurnosti iz ugla kupca da će u slučaju da nešto krene naopako na relaciji kupio sam predmet  – predmet ne odgovara opisu, hteo bih da ga reklamiram, druga strana imati razumevanja i bez mnogo prigovora i dodatne prepiske pristati da uvaži reklamaciju, što je sa poslovne strane veliki plus kada je u pitanju jačanje reputacije i poverenja potrošača.

Iako reklamacije na predmete nisu toliko učestale, rizik da se javi nezadovoljan kupac uvek postoji. Zadovoljan kupac je dobra preporuka koja dugoročno donosi mnogo, isto kao što loša reč kupca prilikom neuvažavanja reklamacije ima velike posledice i nesumnjivo dugoročno košta više nego što je eventualni trošak za povraćaj predmeta.

Svaki prodavac će se u određenoj situaciji naći i u ulozi nezadovoljnog kupca i možda se odgovor na pitanje „Zašto treba uvažavati reklamaciju“ nalazi baš u tom trenutku, kada prodavac bude svedok kako izgleda biti s druge strane saradnje.

 

 

 

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

5 Komentari

 1. Molim za malo razjasnjenja u suprotnoj situaciji. Naime, prodajem gomilu predmeta i uvek se nadje po neka sitnica koja nije spomenuta u opisu, i za to uvek uvazavam reklamaciju. Ali sta se desava kada znam da je neki predmet funkcionisao kako treba, sve je bilo ispravno, u transportu nista polomljeno, a kupac javi da predmet nece da radi. Umesto da se prepirem i tvrdim kako nije u pravu, da ispadnem dobar prodavac ja primim predmet nazad,platim dve postarine, kad imam sta i da vidim, predmet otvaran i kupac povadio sta mu treba od delova i vratio mi ostatak. Sta treba u toj situaciji uraditi? Ajde provoziju cu da vratim kroz negativnu ocenu, ali sta sa postarinama, sta sa izgubljenom vrednostu predmeta, kako od toga da se zastitim? Svaki put kad je takva situacija na pomolu, limundo mi savetuje da uvazim reklamaciju. Ja hocu, ali ko ce meni da plati gubitak zbog tudjeg bezobrazluka?

 2. Floskulu „kupac je uvek u pravu“ primenjuju samo oni najveći, profesionalci koji prodaju jednu ili dve vrste robe i nadaju se da će im se kupac vratiti. Nama sitnim prodavcima koji prodajemo stvarčice iz kuće vrlo je bitno ko je u pravu, a ko nije. Predmet precizno poslikam i opišem, pa ko kupi stvar sa slike i iz opisa nema razloga za reklamaciju. I naravno, kako kaže Cicamica, kad kupiš neispravno i neprovereno, za delove, tu nema reklamacije, znaš šta si izlicitirao, niko te nije terao da kupuješ neispravno.

 3. Reklamacija na polovan predmet 15 dana i još rok od 30 dana za ocenjivanje ..
  Kod mene je rok za reklamaciju bio 3 dana od prijema paketa …sasvim dovoljno da se polovan predmet isproba
  Kažem bio iz razloga što više ne prodajem na limundu a razlog prestanka je upravo negativna ocena koju sam dobio zbog neuvažavanja reklamacije
  A nisam je uvažio zato što nema osnova ..predmet potpuno ispravan ali kupac izvodi besne gliste i uz konsultaciju limundo tima daje meni negativnu .
  .Limundo tim me naravno ubeđuje da uvažim reklamaciju …kao radi buduće saradnje …
  Na takav način gospodo iz limunda izgubićete sve prodavce .
  .Bitno je da ste se vi namirili i naplatili svoju uslugu posredovanja koja nije uopšte mala ..
  Verujem da ćete izbristi ovaj komentar ali neka ..

 4. Zašto treba da kupcu uvažim reklamaciju?

  ZATO ŠTO SAM ČOVEK. I zato što si ti čovek… a ne zbog profita, i da bi mi se kupac vratio, da mogu da zaradim još para. Stavljanje finansijske dobiti u prvi plan, pri odgovoru na pitanje zašto izaći u susret kupcu, s moje tačke gledišta apsolutno je pogrešna.

 5. Ja se slazem da reklamacija mora da postoji ,ali takodje ne sme da se odnosi na polovne stvari osim ako prodavac zbognekih razloga precuti neke mane i nedostatke za predmet kojiprodaje ! To vec nije korektno! Ali da se ne lazemo odnosno zavaravamo postoje KUPCI koji su cepidlake ! D ti se prosto prisereod njih !Evo moj primer ,moje 4 negativne …na 10 din pocetnu staviosam zenske papucice 4 para ..fabricki brojevi razni…na insistiranje jedne od onih koji su licitirali dajem svojom krivicom pogresne mere za 2 cm …to primecujem 2 dana pre zavrsetka aukcije i obavestavam i tim Limunda ,i samu doticnu gospodjukoja ocigledano vodi sa 20 ,80,167 i 68 dinara po paru…ja nudim njoj upravo zato sto sam ja pogresio da joj sve to posaljem o mom trosku bez da placa bilo sta jednostavno POKLON ..a ona kaze STA JA DA RADIM SA PAPUCAMA KOJE NISU MOJ BROJ I NAVODNO JE IZGUPILA PAR DANA ZBOG MOG NEMARA I AROGANCIJE….pa ……ti …… uzmi pa ih pokloni …mislim se ja …u svakom slucajuod Limundanikakava korist tada…crvene mi se ocene ko bulke…ali me ne sprecavaju da dobrinosim da vecina korektnih kupaca bude prijatno obradovana bez da zaobilazim pravilnik samog Limunda jer pa i to nije fino!
  POUKA…ustvari pouka ne postoji …KUPI ,PRODAJ ,ODUZIMAJ I DODAJ ….BUDI FIN PRODAVAC 🙂

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh