Početna » Oglasindo » 5 saveta za kupovinu polovnog automobila

5 saveta za kupovinu polovnog automobila

Koliko god da pazite, kupovina polovnog automobila sa sobom nosi određene rizike, manje ili veće. To ne mora da znači da prodavac želi da proda loš auto, možda postoje nedostaci kojih ni on nije svestan ili ih ne može predvideti. Kako se i na Oglasindu polako povećava broj polovnih automobila, želim da napišem nekoliko saveta iz ličnog iskustva. Voleo bih da u komentarima na tekst i vi dodate sve mislite da je važno za kupovinu polovnog automobila.

1. Fokusirajte se na stanje vozila, a manje na „marku“
Ukoliko ste i vi, kao većina nas danas, u situaciji da kupujete polovan i jeftiniji automobil, često je mnogo bitnije da se fokusirate na opšte stanje vozila, a ne toliko na proizvođača. Tačno je da određeni modeli ili čak proizvođači imaju više mehaničkih ili drugih problema, međutim, posle 5, 10 ili 15 godina upotrebe važnije je kako je automobil održavan. I automobil koji važi kao manje pouzdan može biti mnogo pouzdaniji (i jeftiniji u eksploataciji) od lošeg i pohabanog automobila koji je nekada bio primer kvaliteta toj klasi.

2. Proverite regularnost vozila
Jedna od bitnijih stvari jeste da automobil koji kupujete bude regularan (da nije kraden, da su brojevi šasije ispisani na pravim mestima, da je vlasništvo uredno definisano itd.). Ovakve provere, ako vam se učini da je neophodno, možete obaviti u policiji ili u okviru AMSS-ovog Centra za motorna vozila. Prilikom prenosa vozila na vaše ime neophodno je da prodavac bude ili vlasnik vozila ili da ima ovlašćenje da može izvršiti prenos (što je često komplikovanija varijanta za kupca).

 

3. Proverite limariju
Ukoliko kupujete automobil koji ima više od 10 godina, obratite pažnju na limariju. Često su limarijske popravke skuplje nego mehaničke, a auto koji ima dosta korozije nekada je teško dovesti u „fabričko“ stanje. Zbog svega toga, dobro je ako možete da povedete majstora sa sobom – oni će mnogo lakše uočiti da li je vozilo bilo havarisano, ili je možda korozija uzela maha.

4. Auto gledajte danju
Zbog obaveza koje imamo u toku dana, nekada je mnogo lakše naći se sa prodavcem predveče, a to onemogućava da vidite neke očigledne nedostatke na samom vozilu. Mnogo je bolje kada tempirate da vozilo vidite u toku dana, dok ima dosta dnevnog svetla.

Još jedna stvar koju možete povremeno videti na oglasima jeste da je automobil tek opran, pa onda tako mokar i uslikan. Ovo može biti slučajnost jer je prodavac žurio da fotografiše auto, međutim, na ovaj način se na slikama teže uočavaju ogrebotine i oštećenja.

5. Pogledajte šta je već urađeno od servisa ili kupljeno od opreme
Poznato je da sve što uložiš u auto teško možeš povratiti prilikom prodaje. Npr. ukoliko kupiš četiri nove gume, a odlučiš da prodaš auto, teško ćeš uspeti da dodaš cenu guma na prodajnu cenu. To može biti dobra prilika za vas kao kupca. Ukoliko su na atomobilu urađeni npr. veliki servis, ako je skoro registrovan, ako ima nove zimske i letnje gume itd. vi možete time uštedeti i do 1.000 evra u narednim mesecima.

Da li vam pada na pamet nešto što je važno prilikom kupovine automobila? Pišite u komentarima! 🙂 

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

1 Komentari

  1. Mene je „kupio“ prodavac, ja auto, i sve je ispalo savršeno! Jako važno je proceniti prodavca.

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh