Početna » Zabava » Saveti iz LimundoGrada za buduće roštilj majstore :)

Saveti iz LimundoGrada za buduće roštilj majstore :)

Lepo vreme i prvomajski praznici su nam blizu i, ako mene pitate, sve mi to nekako miriše na roštilj. 😉
Pravljenje prvoklasnog roštilja, međutim, nije toliko jednostavno kao što se može učiniti. Ovom prilikom sa vama ćemo podeliti nekoliko saveta uz koje ćete postati pravi roštilj majstor. 🙂

Pripremite meso dan pre pečenja

Pre pečenja roštilja, meso je poželjno staviti da odstoji u marinadi (4h do 24h). Marinada je mešavina neke vrste masnoće i kiseline uz dodatak začina, sa ciljem da se meso omekša i delimično začini. Na Kupindu možete pronaći činije odgovarajuće veličine.

Izbegavajte stavljanje veće količine soli u marinadu jer so ima tendenciju izvlačenja vlage iz mesa, što može rezultirati suvim i „drvenastim“ mesom.

Takođe, ako stavljate luk, gledajte da ga dobro usitnite, gotovo da bude kašast kako delovi luka ne bi ostali u mesu i onda tako zagoreli prilikom pečenja.

Kod većih komada mesa koje će se duže peći treba izbegavati stavljanje marinade u kojoj ima šećera, pekmeza i sl. jer se pri dužem pečenju šećer topi, karamelizuje i na kraju zagori. Kod manjih komada mesa neće biti ovih problema.

Evo par predloga za dobru marinadu:
– Suncokretovo ulje, začinsko bilje, limun i ljuta papričica;
– 200ml suncokretovog ulja, 2 kašike soja sosa, kašika smeđeg šećera, 2 češnja usitnjenog luka, narendan đumbir i 50ml višnjevače ili cherry-ja;
– 2 kašike meda, 2 kašike soja sosa, 2 kašike kečapa, 2 kašike senfa, 2 kašike vorčester sosa, 2-3 kapi tabasco sosa, 2 čena belog luka, kašičica mlevenog bibera, kašičica mlevenog đumbira, 2 kašičice soli;
– Sok od paradajza, malo aleve paprike, smeđi šećer po ukusu, so, biber i ulje.

Treba imati u vidu i da su piletina, ćuretina, svinjetina, pljeskavice i ćevapčići bolji ako se začine dan pre pečenja, dok je govedina i teletina bolja i mekša ukoliko se soli nakon pečenja.

Kako započeti sa roštiljanjem

Sad kada je meso pripremljeno treba spremiti i sam roštilj. Rešetku za pečenje očistite četkom i premažite slaninom kako se meso ne bi lepilo. Velika toplota roštilja će ubiti sve bakterije, tako da nemate potrebe za brigom.

Rešetku za pečenje treba postaviti na 10-15cm iznad izvora toplote.
Za potpalu iskoristite nekoliko listova novina koje možete zgužvati i preko njih naređati grančice u obliku trougla. Zapalite novine sa svih strana. Kada većina drveta izgori, preko vatre sipajte ugalj i mašite komadom kartona kako bi se uvatio žar. Potrebno je oko 30 minuta da roštilj bude spreman za upotrebu. Čekajte da ćumur poprimi svetlosivu boju, a žar postane crven.

Nemojte da pečete meso ukoliko još uvek vidite plamen na nekim mestima. Pripremite blizu sebe i flašu vode, za slučaj da od ulja i masti iz mesa vatra ponovo plane – tako ćete je lako ugasiti na mestu gde se razgorela.

Početak pečenja

Nijedan početak ne može proći bez dobre muzike, tako da valja potražiti i neki portabl zvučnik. 🙂
Sad kad smo to rešili, gledajte da ne stavljate hladno meso na roštilj, jer će vam tako spoljašnjost izgoreti dok se unutrašnjost mesa ne spremi kako treba. Stoga je najbolje da meso izvadite i sačekate da poprimi spoljašnju temperaturu.

Imajte u vidu da će sredina rešetke obično biti najtoplija, dok će spoljni krajevi biti manje topli. Manje komade mesa je onda poželjno staviti na sredinu, dok je veće komade bolje postaviti malo sa strane, da bi se sporije i ravnomernije ispeklo.
Kobasice bi trebalo najpre zagrejati nad slabijim žarom nekoliko minuta, a tek onda premestiti na jači, kako ne bi popucale.

Mleveno meso mora biti malo masnije kako se ne bi isušilo, a postupak pečenja je isti kao i kod kobasica.

Riba se obično lepi za rešetku jer pušta dosta sokova, pa je onda bolje da se prvo stavi par minuta na najtopliji deo roštilja, kako bi se korica stvrdnula, a onda premesti na lakši žar.

Povrće kao što su tikvice, patlidžan, crvene paprike, šampinjoni i sl. treba isekati i peći na slabijem žaru dok ne poprimi rumenu boju. Poželjno je i da se pre stavljanja na roštilj povrće naulji kako se ne bi lepilo.

Završni detalji 🙂

Meso na roštilju ne bi trebalo da se često okreće jer sprečava stvaranje hrskave korice i često bockanje i stiskanje mesa će učiniti da svi sokovi iscure, pa će meso biti vrlo suvo. Stoga, meso okrenite jednom ili dva puta. Kako da znate kada je pravi momenat da se meso okrene? Kada sokovi iz unutrašnjosti krenu da izbijaju na gornju stranu.

Imaćete onda taman vremena i za partiju frizbija, badmintona ili neke društvene igre sa prijateljima. 🙂

Izbegavajte dodavanje masnoće, jer će vrlo verovatno žar na kome pečete taj komad mesa biti jači, pa će i samo meso biti prepečeno ili bar suvlje nego što bi trebalo.

Gotovo meso stavljajte u šerpu na čijem dnu je iseckan luk. Šerpu držite zatvorenom i blizu vatre da bude topla. Kada se svo meso ispeče, nemojte ga odmah služiti, već sačekajte da odstoji barem petnaestak minuta, jer će se tako sokovi u mesu pravilno rasporediti. Ako se odmah bacite na klopanje, većina sokova koji su izašli iz mesa ostaće van njega i time će i meso biti suvlje.

Nadamo se da će vam ovi saveti biti od pomoći i želimo vam lepe i zabavne prvomajske praznike! 🙂

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh