Početna » Plaćanje » Sve što bi trebalo da znate o plaćanju pouzećem

Sve što bi trebalo da znate o plaćanju pouzećem

Kupovina “iz fotelje” – poznato vam je?
Mislim da svi u današnje vreme volimo kupovinu u dva poteza:
– kliknemo > kupimo predmet koji želimo
– kurir nam donese predmet na ruke i tom prilikom ga platimo (tzv. plaćanje pouzećem).
Brzo, lako i jednostavno.

Postoji nekoliko stvari koje je potrebno znati o plaćanju pouzećem kada je u pitanju kupovina na Limundu i na Kupindu.

1.  Saradnju je potrebno obaviti u skladu sa opcijama slanja i plaćanja koje su ponuđene na aukciji/predmetu. Šta to tačno znači?

Pojasniću vam na primeru opcija slanja i plaćanja na jednoj ponudi: 

Ako je prodavac (kao na primeru) ponudio plaćanje putem Limundo Cash-a, plaćanje pre slanja i lično plaćanje to znači da je predmet koji kupite potrebno platiti unapred prodavcu putem Limundo Cash-a odnosno na račun koji vam prodavac dostavi. Nakon uplate, prodavac vam šalje paket na način koji ste odabrali od ponuđenih (Poštom ili Post Express-om). Lično plaćanje/lično preuzimanje podrazumeva da ćete se sa prodavcem negde naći i tom prilikom platiti i preuzeti predmet.

Važno je napomenuti da “lično plaćanje” nije plaćanje kuriru kada vam on dostavi predmet, već to podrazumeva plaćanje “na ruke” prodavcu kada se nađete i preuzmete predmet. Takođe, opcija “Post Express” ne podrazumeva da će vam kurir te službe doneti predmet i da ćete ga tada platiti. Ukoliko to želite na aukciji / predmetu treba da stoji kod opcija plaćanja Plaćanje pouzećem, a kod načina slanja Post Express. Opcije plaćanja (Limundo Cash, Plaćanje pre slanja, Lično) su načini kako ćete predmet platiti, a opcije slanja  kao što su Pošta, Post Express, AkS, BEX su kurirske službe koje vam predmet mogu dostaviti. I to ne treba mešati.

Pre kupovine dobro pogledajte koje su opcije bile ponuđene. Ako nije bilo ponuđeno “plaćanje pouzećem”, nemojte tražiti od prodavca da na taj način obavite saradnju. On ne mora da pristane + ima pravo da vas oceni negativnom ocenom. Takođe, ako prodavac odbije da vam u takvoj situaciji pošalje predmet sa otkupom, kako se drugačije zove plaćanje pouzećem, nemojte mu dodeljivati negativnu ocenu jer on nije pogrešio i takvo ocenjivanje ne bi bilo korektno niti opravdano.

2. Plaćanje pouzećem je skuplje nego da na primer uplatite novac, pa da vam prodavac pošalje predmet. Kako je to moguće?

Na primer: kupili ste majicu od 300 dinara.
Ako je na aukciji / ponudi bilo ponuđeno slanje Poštom, preporučena pošiljka bi vas koštala otprilike dodatnih 92 dinara. Poštarinu za određenu pošiljku možete izračunati ovde. Znači prodavcu uplaćujete 300 dinar za predmet + 92 za poštarinu = 392 dinara. Ukoliko koristite e-banking verovatno (zavisi od banke) nećete imati proviziju prilikom prenosa sredstava, dok prilikom uplate na šalteru plaćate proviziju u skladu sa njihovim uslovima poslovanja.
Ako želite da vam majica stigne kurirskom službom, na primer Post Express će vam naplatiti poštarinu u iznosu od 150 dinara – predmet će vas sa poštarinom koštati 450 dinara. Poštarina zavisi najviše od težine predmeta, pa vam savetujem da pre slanja pogledate cenovnike kurirskih službi ( Post ExpressAKS, BEX) kako biste otprilike znali koliko novca treba da izdvojite za poštarinu.
Ukoliko ipak želite da majicu platite kada vam stigne (pouzećem) isti gorepomenuti Post Express će vam tražiti da platite 300 dinara (za predmet) + 193 dinara (za poštarinu) + 48 dinar (za dodatnu poštarinu) , ukupno 541 dinar. 

To je  najmanji iznos koji će te platiti ako plaćanje ide na ovaj način. Ako je predmet teži (kupili ste kompjuter), ako želite da stigne ranije (umesto do 19h do 12h), želite neku dodatnu opciju (novac je potrebno uplatiti prodavcu putem Post Net uputnice)  usluga je dosta skuplja. Prenos otkupne pošiljke je posebna usluga i zato se i dodatno plaća.

3. Plaćanje pouzećem nije najsigurnija opcija koju možete odabrati na Limundu i na Kupindu. Najsigurniji vid plaćanja u LimundoGradu jeste Limundo Cash. Šta je glavna razlika, odnosno prednost, Limundo Cash-a u odnosu na plaćanje pouzećem?

Kada se odlučite za plaćanje pouzećem, kurir vam donosi paket, vi mu dajete novac (često poveću sumu), a da ni ne znate da li je u paketu baš ono što ste videli na slici. Kada predmet platite putem Limundo Cash-a novac stoji na našem računu sve dok ne dobijete predmet i dok ne potvrdite da je to ono što ste želeli, tj. da je predmet u opisanom stanju.
Kada smo već kod opcija plaćanja, ako prodavac traži da mu uplatite novac na račun jer je ta opcija bila ponuđena na aukciji, nemojte se odmah bojati da na taj način obavite saradnju i tražiti pouzeće jer vam se to čini kao sigurnija opcija. Na Limundu i Kupindu postoje Limundo i Kupindo zaštita koje vas štite u situacijama kada ne dobijete predmet koji ste prethodno platili. Važno je, pre svega, da ste novac uplatili na podatke prodavca koje ste dobili od Limunda/Kupinda. Više o zaštiti za kupce možete pročitati ovde.

Za kraj, savet za naše drage kupce:

Poštujte svog prodavca i uslove koje je stavio na aukciji/prodaji. Saradnju je najbolje obaviti u skladu sa opcijama slanja i plaćanja koje su bile ponuđene i prodavac nije u obavezi šalje predmet  bez prethodne uplate ako plaćanje pouzećem nije bilo ponuđeno na aukciji. LimundoGrad tim i Limundo i Kupindo zaštita su tu da vam pomognu ako dođe do bilo kakvog problema u saradnji kada ste ispoštovali opcije slanja i plaćanja. I koristite Limundo Cash način plaćanja uvek kada je on ponuđen. 🙂

I mala molba za naše drage prodavce koji čitaju ovaj tekst:

Ukoliko imate (novog) kupca koji želi da plati predmet pouzećem, a ta opcija nije bila ponuđena na vašoj aukciji/ ponudi pojasnite mu da se saradnja obavlja u skladu sa opcijama slanja i plaćanja koje su bile ponuđene i da, kako plaćanje pouzećem nije bilo ponuđeno, na taj način niste u obavezi da pošaljete predmet. Objasnite mu kako se saradnja obavlja i slobodno ga uputite da se obrati LimundoGrad timu ukoliko postoji neka nedoumica. Novi članovi treba da uče od starijih, pa će im vaše pojašnjenje, verujem, sigurno značiti. 🙂
Hvala onima koji to već rade!

Nadam se da će vam tekst biti od koristi. 🙂

Želim vam puno lepih i uspešnih kupovina i prodaja!

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

25 Komentari

 1. kod postekspresa ili brze pošte grešite kupio sa kovanicu od 1000 dinara i dogovorio sa prodavcem da mi je pošalje pouzećem.i pošiljkom postekspres i naznači do 19 časov što ispada 150 dinara ako hoću verdnosno 110 krupnije stvari recimo knjige zavisi od gramaže i cena.a sve cene ima na sajtu pošte.i izvaže knjige izmeri gramažu i vidi cenu mada bolje da uplati pre slanja.i poštar na vrata dodje i otkupnina + poštarina pa kome se isplati.može ta opcija.ali vidim na mnogim aukcijama ne šaljem pouzećem.najbolje vam je uplatite online bankingom provizija 0 barem u intesi

 2. sve je to lepo,
  ali šta da radi prodavac koji na molbu kupca pošalje pouzecem (i ako nije bila opcija) a kupac ne preuzme pošiljku i sada prodavac zbog toga mora da otkupi sopstvenu pošiljku gde je iznos otkupa veci od vrednosti pošiljke???
  ima li komentara?
  da li je još ko imao ovakav problem?
  šta kaže limundo grad za ovakve situacije?

 3. Ana Mladenović

  Hvala na komentarima.

  @ krango
  Žao mi je ako ste imali loše iskustvo.
  Kao što sam napomenula u samom tekstu, vrlo je važno da se saradnja obavlja u skladu sa opcijama koje su ponuđene na aukciji.
  Svesni smo da, nažalost dolazi do ovakvih situacija i zato se konstantno trudimo da edukujemo članove.
  Kada plaćanje ide putem Limundo Cash-a Limundo vam npr. vraća troškove poštarine ako saradnja nije realizovana. Više informacija o Limundo zaštiti možete pročitati ovde.

 4. to je za kupce skuplja varijanta mada zavisi šta kupuju ali malo ko tu opciju i daje.nikada nisam s pouzećem imao lošu kupovinu i prodaju.čak i sa inostranstvom.a šta ako prodajem predmet od par stotina evra i prodje tu limundo zaštita ne pokriva troškove.

 5. „Ukoliko ipak želite da majicu platite kada vam stigne (pouzećem) isti gorepomenuti Post Express će vam tražiti da platite 300 dinara (za predmet) + 193 dinara (za poštarinu) + 48 dinar (za dodatnu poštarinu) , ukupno 541 dinar. I to je najjeftinija opcija.“
  Kako ovo moze d abude najjeftinija opcija???? Pouzecem je UVEK najskuplje.

 6. Ana Mladenović

  @Stoja
  Hvala na komentaru. U nastavku teksta, odmah u sledećoj rečenici već piše da se neke dodatne opcije kod plaćanja pouzećem dodatno plaćaju i da je ova, navedena računica, najmanji trošak koji če kupac imati ako odabere ovaj način plaćanja. Slažem se da je pouzeće vrlo skupa opcija. Korigovaću malo tekst kako bi bilo jasnije.

 7. Već treći put nailazim na prodavce koji nemaju račun i primorana sam da plaćam pouzećem, što me dodatno košta. Kako da prevaziđem problem s obzirom da prodavac nigde nije naveo da ću imati dodatne troškove te vrste

 8. Ana Mladenović

  Da, dešava se da prodavac nema tekući račun i da zbog toga praktikuje da predmet šalje sa otkupom. Neki, sa druge strane, praktikuju da uplata ide Post Netom što je takođe malo skuplja opcija u odnosu na uplatu na račun. Svakako pre davanja ponude treba da proverite koje opcije je prodavac označio kao i da li je možda u uslovima prodaje precizirao kako se uplata vrši kako biste mogli da planirate svoje troškove. Ali ako je na aukciji bilo ponuđeno Plaćanje pre slanja i vi odaberete tu opciju, a prodavac traži da se saradnja obavi na drugi način (pouzećem), vi niste u obavezi da na to pristanete i saradnju možete oceniti negativnom ocenom.

 9. Moje dosadasnje iskustvo je sledece ,spakujem i posaljem 🙂 Tako da mi je nekada bilo bitno da bude prvo uplata pa slanje a sada vise mi ide slanje i placanje pouzecem .
  Ono sto malo ko zaboravi da doda je sledece ,da li neko racuna i vreme cekanja u posti ,banci itd ili vec ako ljudi zive daleko od bilo kog mesta placanja . Recimo da clan nema e banking ,vec mora da ide u postu ,provizija za to je 45 din .Sto znaci na onih npr 300 din + 150 za postexpress jos ima i 45 din .i gde cena ide na 495 din . To je bez toga da sam uracunao da je posta ,banka blizu i da nema cekanja (kod mene je u vecini slucajeva) barem 20 ljudi na uplati isplati .

  Dok prednost pouzecem , platim razliku u 50 dinara PEDESET DINARA i nemam ,cimanje i setkanje do banke ili poste itd .
  p.s ja koristim e banking ,ali samo govorim iskustva svojih kupaca ,kada im kazem da treba da uplate .
  Tako da mozete slobodno da dodate i ovaj sakriveni trosak ,koji je u posti 45 din a u banci moze da bude i veci sem ako to nije bas ta banka u kome prodavac ima racun .Npr u banci koliko god sam puta isao ,bio sam minumum 5-6 ali to je bilo sigurno 20 minuta cekanja .

 10. Koliko u procentima ima aukcija sa opcijom Limundo Cash koliko vidim premalo

 11. Ana Mladenović

  U proteklih godinu dana je bilo 3763 transakcija putem opcije Limundo Cash, nešto više od 10 na dnevnom nivou. Što se tiče trenutnog stanja na 8.63% aukcija je ponuđeno plaćanje putem Limundo Casha.

 12. krango
  2. 03. 2017. u 13:36

  sve je to lepo,
  ali šta da radi prodavac koji na molbu kupca pošalje pouzecem (i ako nije bila opcija) a kupac ne preuzme pošiljku i sada prodavac zbog toga mora da otkupi sopstvenu pošiljku gde je iznos otkupa veci od vrednosti pošiljke???
  ima li komentara?
  imate i opciju da odbijete da preuzmete postexpres pošiljku koja se vratila i otkup je veći od vrednosti

 13. Ana Mladenović

  @durlanac2929
  Žao mi je što vam se to desilo. Kako sam navela na samom početku ovog teksta važno je da se saradnja obavlja u skladu sa opcijama plaćanja i slanja koji su bili ponuđeni na aukciji. Takođe je važno pre slanja proveriti da li su podaci tačni, odnosno poželjno je da vam kupac potvrdi na koju adresu se predmet šalje. Možete kontaktirati člana i proveriti zbog čega nije došlo do preuzimanja predmeta. Ako član ne želi da obavi saradnju ocenite ga negativnom ocenom. Dodala bih i da je vaša prodaja zaštićena kada plaćanje ide preko Limundo Casha, imate pravo na refundaciju poštarine ako saradnja nije realizovana. Više o zaštiti za prodavce pogledajte ovde

 14. Zaboravili ste da napomenete da ako ide placanje prodavcu robe preko Limundo cash-a, onda NE MOZE ovim putem da se plati i +ptt trosak za preporucenu posiljku ( ako roba moze da se posalje preporuceno i ako kupac tako zeli jer je najniza postarina) jer sistem Limundo cash-a „obavezuje“ kupca da plati iskljucivo samo tacan iznos robe koju je kupio. Tu je vec problem za kupca koji zeli preporucenom posiljkom da mu se salje predmet a ovamo hoce da plati i Limundo cash-om pa onda dok mu se to objasni on pomisli da prodavac nesto muti ili laze…

  Jos jedna napomena – KUPCU troskovi placanja POUZECEM mogu biti maloooo MANJI ako prodavac prilozi svoj broj racuna na post expresu da bi mu posta preuzeti novac od kupca samo prebacila na racun a ne da mu dostavlja post net uputnicom ili licno ili ostale opcije.

  Ja kao prodavac retkoooo saljem pouzecem jer desavalo se vracanja paketa, a kao kupac samo on line placanje,ne gledam prodavce sa placanjem pouzecem jer onda nekad postarina bude skuplja nego roba.

  Iskreno mislim da na Limundu i Kupindu retko ima prevara od strane prodavaca ( ako se i desi tu je Limundo tim da uvek resi problem) pa zato savet kupcima ako bas zele MANJU postarinu da izbegavaju pouzecem vec da placaju ili preko Limundo cash-a ili na racun prodavca ( ista banka prodavca i kupca – nema provizije pri uplati )

  Najlakse je sve e-bankingom…nema cekanja u redovima 🙂

  A ako je nekom daleko banka ili posta ili ne snalazi se sa e-bankingom….onda mu je opcija pouzecem neminovna.U ovom slucaju treba zaista obratiti paznju uslove prodavca za slanje paketa i postovati to.

  Novim clanovima uvek i treba izaci u susret i da im se potanko objasni sta god da ih interesuje bez obzira da li je u pitanju prodaja ili kupovina, od strane nas koji smo „stariji“ clanovi. Vecina to i rade.i meni licno to nikada nije bilo tesko.
  Sa srecom kupoprodaja 🙂

 15. Plaćanje pouzećem je skuplje za kupca jer plaća pored poštarine i povraćaj novca, a ako ne želite kao prodavac da rizikujete i paket Vam se vrati uz bilo koje obrazloženje i odgovor žao nam je što ste imali neprijatno iskustvo ( jer povraćaj plaćenje poštarine niko ne refundira) e onda lepo isključite takvu mogućnost plaćanja ( najbolja zaštita za prodavca) ličnim izborom što Vam ovaj sajt omogućava.

 16. E sad, hoćete da kupite povoljnije, i onda nemate vremena do pošte, banke, da čekate redove…..KAKO PLAĆATE KUĆNE RAČUNE ?

 17. A da li Vam odgovara da kupite danas i sutra ujutru Vam paket stigne besplatno sa sve poštarinom u prvi kafić u kome sedite?

 18. Ana Mladenović

  @Zoka
  Hvala puno na komentaru i dopuni u vezi sa Limundo Cashom 🙂

 19. Upravo sam imao kupca koji je kupio tv 11000 je otkup posto je insistirao da posaljem paket sto pre nisam sumljao pa sam poslao kako je i trazio pouzecem,tv led 32 inca u originalnoj kutiji sve fabricki upakovano postarina 881dinar,kupac nije preuzeo posiljku od 22.06 stoji u posti vise se ne javlja niti odgovara na poruke na sajtu postexpresa vidim da je danas paket krenuo nazad,sutra ocekujem da ce se vratiti sa postarinom 881 dinara jedan pravac a znamo da postexpres naplacuje oba pravca takodje naplacuju povrat novca iako ga nije ni bilo jer paket nije isporucen.
  Pa predlazem da kako stalno uvodite novine da bih zastitili kupce uvedite novinu da se i kupac za ovakav prekrsaj kojim mi je naneo materijalnu stetu +500 dinara provizije koju sam zaboravio da napomenem suspenduje odmah a ne da se ceka da nasamari i na ovaj nacin osteti 10 ili koliko vec prodavaca

 20. ja kao kupac sve plaćam elektronski pa tako sve na limundu i nikad problema bilo nije.a pouzećem prodaje putem postekspresa do 19.00 časovauglavnom nisam imao nikad problema.

 21. Ja imam vrlo jednostavan predlog koji bi rešio sve pomenute probleme, a to je opcija Limundo Cash. Iskreno, uopšte ne razumem zašto najveći broj prodavaca ne želi da ponudi tu opciju potencijalnim kupcima, apsolutno ne vidim u čemu je problem i voleo bih da mi neko odgovori?
  Prvo, ja kao kupac ne želim da rizikujem tj želim da svedem rizik na minimum a ova opcija mi to omogućava, platim, novac legne na Limundo račun, Limundo obavesti prodavca da može da mi pošalje paket, ja ako primim ono što sam kupio potvrdim, Limundo prosledi novac prodavcu i svima lepo. Drugo, kao prodavac, isključujem upravo ovu moguću opciju, da kupac ne preuzme paket , odnosno i nju svodim na minimum, poprilično sam siguran da neko ko je već platio predmet licitacije, nije toliko skrenuo sa uma da ga i ne preuzme i time izgubi novac… Slažete li se sa mnom?
  Sugestija Limundu jer nije malo nas koji smo se opekli više puta, postavite Limundo Cash opciju kao obaveznu za prodavce jer zaista ne vidim zašto bi ta opcija bilo kome išta štetila, naprotiv, samo donosi bezbednost i korist.
  Pozdrav svima

 22. Još jedna sugestija za Limundo tim, a u vezi sa predlogom da Limundo Cash bude standardna opcija, obavezna, iz iskustva svog poznanika kažem ovo, nisam izmislio. Moj poznanik je, a verujem i mnogi, prilikom pokušaja da aktivira ovu opciju i zahteva da postavi broj svog tekućeg računa, pomislio da je nebezbedno da to učini pa je odustao. Onda sam mu objasnio, pa predlažem da pošaljete tu informaciju generalno svim korisnicima, just in case, da to što ćete ostaviti broj svog tekućeg računa Limundo timu, a on kasnije isti proslediti kupcu koji izabere opciju Limundo Cash, nija išta nebezbedno jer bilo ko, ko zna Vaš broj tekućeg računa ne može išta istim postići (mislim na one koji misle da mogu biti opljačkani i sl.) jedina opcija koju neko ima ukoliko poseduje Vaš broj tekućeg računa je da Vam uplati novac na isti, pa čak ni to ukoliko Vam ne zna ostale osnovne podatke ne može svuda, ali kažem u najgorem slučaju može da Vam uplati novac, a to složićete se, nije nešto što bi Vam zasmetalo 🙂 Tako da, ljudi, nemojte se bez razloga plašiti, raspitajte se u banci, transparentnost broja tekućeg računa je sasvim bezbedna stvar. Ovo mnoge bez razloga sprečava da koriste najbezbedniju opciju Limundo Cash

 23. Narodski receno,ko je ovde lud? Ne morate biti fakultetski obrazovani da procitate kako se kupljeni proizvod placa i salje. Poenta je u tome da ili ne citate ili ste dovoljno bezobrazni pa nakon kupovine( iako nije npr. navedeno placanje pouzecem), moljakate, pisete velikim slovima kako to nikad niste doziveli u zivotu,kako uvek tako placate…E, pa naucite i pomirite se sa tim da postoji i odgovor NE i NE MOZE.Kao sto postujete uslove placanja u banci,posti,tako postujte uslove placanja i preko interneta koje Vam neko ponudi. Ako Vam ne odgovara idete u prvu prodavnicu i zavrsite posao…

 24. Pozdrav, svim dobronamernim kupcima ! i poštenim prodavcima,i odmah da se složim sa MAJOM !!! MAJO svaka tije na mestu,i tu se završava moj komentar ,po tim pitanjem.

 25. Evo ovim tekstom se malo provlači diskriminacija invalida jer većina nas nije u mogućnosti da trčkara do pošte ili banke pogotovo u manjim mestima a koliko sam video i u Beogradu baš nema neki veliki broj pristupačnih mesta za invalide tako da nam ipak preostaje ta najskuplja varijanta, drugo trebala bi ipak da postoji i opcija odustajanja od licitacije bez negativne ocene u nepredviđenim situacijama, na primer smrtnog slučaja u porodici a prodavac je obavešten na vreme i još uvek nije bio u mogućnosti da pošalje predmet a ocenio je brže bolje negativnom ocenom iako je bio obavešten o razlogu odustajanja od kupovine.

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh