Početna » LimundoGrad » Značaj čitanja sa decom

Značaj čitanja sa decom

Da li ste možda razmišljali koja je to najvažnija osobina koju biste voleli da razvijete kod svoje dece? Većina roditelja bi rekla da se razvoj inteligencije njihovog deteta nalazi na samom vrhu liste prioriteta.

Roditelji su osobe koje imaju najveću moć da podstaknu i razviju sposobnost učenja kod svoje dece, a najlakši način za to je – čitanje knjiga!

Neke od najvažnijih prednosti čitanja deci:

 1. Razvoj govora i savladavanje jezika,
 2. Razvijanje veštine logičkog razmišljanja,
 3. Učenje samodisciplini i razvijanje koncentracije,
 4. Jačanje odnosa između dece i osoba koje im čitaju priče.

Možete da počnete da čitate naglas svom detetu koliko god da je staro – što ranije to bolje. Za malu decu, čitanje naglas je jedna od najboljih aktivnosti za stimulaciju i razvoj jezičkih i kognitivnih veština.

Pažnja koju posvećujete detetu dok mu čitate podstiče ga da ovu aktivnost asocira sa pozitivnim emocijama, i na taj način razvijaju ljubav prema knjigama i čitanju.

Kakve knjige čitamo deci?

Ako pitate roditelje, neretko ćete čuti da nisu zadovoljni knjigama namenjenim deci predškolskog uzrasta.  Knjige su uglavnom adaptirane stare bajke koje su skraćivanjem izgubile smisao, često imaju pravopisne greške, a i ilustracije nisu uvek prilagođene deci tog uzrasta.

Čitajući sa našim detetom, shvatila sam da su iskusniji roditelji u pravu i da današnje knjige retko nude pravi kvalitet, u svakom smislu. Kao dugogodišnja preduzetnica, odlučila sam da sama ponudim nešto drugačije u moru dečijih knjiga. Želela sam da iskoristim svoje znanje iz raznih oblasti koje me interesuju i iz raznih radionica o roditeljstvu koje sam pohađala.

I tako je nastala knjiga „Putujte sa Pijem“, namenjena deci u ranom razvoju, od 3 do 7 godina. Svakako, i mlađa deca je mogu čitati ukoliko vole knjige. Kvalitet knjige „Putujte sa Pijem“ prostire se od ilustracija preko korisnih informacija koje dete uči dok čita knjigu do same priče.

Svoje iskustvo iz NLP-ja pretočila sam u nekoliko korisnih primera za decu, na pojednostavljen način. Tako deca mogu da uče kako da pravilno definišu svoje ciljeve, kako da daju svoje mišljenje, a da ne uvrede nekoga, kako da ruše generalizacije jer nisu svi isti. Ukratko, knjiga deci daje mogućnost da od malena uče pravilno da komuniciraju jer se i autorka sama vodi načelom „Kvalitet našeg života je određen kvalitetom naše komunikacije“.

Pored toga, deca mogu da nauče gde se koji kontinent nalazi, koje životinje i biljke žive na tim kontinentima. Kroz knjigu se, pored pravilne komunikacije, prožima i značaj zdrave ishrane i fizičke aktivnosti.

I možda sporedan, ali važan detalj je taj što knjiga pomaže i svima koji je čitaju da nauče ili obnove znanje iz dobre komunikacije.

Deca jesu vizuelni tipovi, ali čuju mnogo više nego što mislimo. I zato – čitajmo im.

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

3 Komentari

 1. Zoran Konstantinovic

  -Velika pohvala i podrska,za rubrike i objave vezane za decu.Sigurno da moze da se kroz njih veze i neka vrsta indirektne reklame,tako da je svaki nivo zadovoljen.Bitan momenat drustvene odgovornosti i svesti vezuje se za Limundo kompaniju.
  Zahvalnost Dragani i Anji
  Zoran K.

 2. Odlican tekst i nacin pristupa deci. Generalno mislim da su danasnji roditelji vise decu prepustili tehnologiji nego razgovoru sa njima i posvecivanju im paznje.
  Takodje bi se nesto slicno moglo uraditi i sa engleskim jezikom, s` obzirom da u ovom uzrastu deca najvise upijaju.

 3. Trebalo bi navesti jos neke zanimljive i korisne knjige, knjizice za rani uzrast npr. dok deca jos ne progovore (verovatno su za to slikovnice najbolje sa malo reci tj opisa i dosta slika). Treba znaci da se prosiri ova prica kada se vec pise na ovu temu. Mladi roditeljji poput mene su cesto u dilemi, i preporuka dobro dodje.
  Naravno ja sam takav dok ja ne prodjem kroz tu knjigu ne verujem nikom prosto mora meni da se dopadne da se uverim da je korisna.. ali u moru knjiga sam zainteresovan za kvalitetnu sugestiju i preporuku.

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh