Početna » Zabava » Kako da odaberete pravi parfem [saveti prodavca saska971]

Kako da odaberete pravi parfem [saveti prodavca saska971]

Kada je reč o mirisima, mnogi misle da znaju sve. Međutim, da li je zaista tako? Svima je jasno da ih volimo, da su univerzalno dobar poklon, ali retko ko se dublje upušta u „problematiku“ zvanu mirisi. Na Limundu i na Kupindu već četiri godine prodajem u kategoriji „Nega tela“ pod korisničkim imenom saska971, pa sam u dogovoru sa Limundo timom napisala ovaj tekst kako bismo rešili neke najčešće nedoumice. Nadam se da ćete nakon ovoga lakše odabrati poklon za dragu osobu. 🙂

Da li ste znali?
Naziv „parfem“ potiče od latinske reči per fumum, što znači „kroz dim“. Zbog koncentracije baze koja se kreće između 20 i 30 procenata parfem je najskuplja verzija mirisa.

Parfemi za dame

Dame su vrlo specifične. Kada zavole neki parfem ne odvajaju se od njega. Tek kad na nekoj drugoj dami osete miris koji im se dopada, u stanju su da kupe drugi. Mogu „napraviti izlet“ kupovine novog parfema, ali svoj stari uvek imaju u zalihama. 🙂 Ili, ako im je neki ostao u nekom lepom sećanju, asocijacija na neki lep događaj ili period života, onda je taj parfem njihov zauvek.
Najtraženiji su Chanel parfemi, vole i Thierry Mugler, Dior, Dolce&Gabanna takođe, gde definitivno prednjači The One (po mom mišljenju miris koji će se zauvek koristiti), kao i Lancome koji ima vrhunske parfeme.

Parfemi za muškarce

Muškarci definitivno najviše vole Bleu de Chanel, Chanel Allure Homme Sport i Hermes Terre d’Hermes (po mom skromnom iskustvu, naravno). Nakon toga ide YSL, Dior, Carolina HerreraOne MillionOne Million je, recimo, sastavljen od drvenasto-začinskih sastojaka, grejpa, crvene pomorandže, ruže, cimeta, drugih začinskih biljaka, pačulija i belog drveta. Složena receptura, ali funkcioniše.
Neki muškarci često posežu za Gotijeovim parfemom Le Male. On je svež, čist, lagan i idealan za sve one koji ne vole teške note, već su okrenuti letnjim mirisima.

Gde naneti parfem?

Česte polemike vode se upravo oko ovog, mogu slobodno reći – osnovnog pitanja: na koji deo tela naneti parfem za njegovo maksimalno dejstvo/učinak?
Univerzalno pravilo jeste da obaspete celokupnu površinu kože mirisom – od glave do pete. Ne, ne treba da potrošite pola bočice na parfemisanje, već da pokrijete strateške tačke. Uobičajena mesta za nanošenje parfema su vrat, poprsje, predeo iza ušiju i sve one tačke na kojima je temperatura tela najviša. Zbog toga će se parfem konstantno „podgrevati“ i ravnomerno isparavati. Ipak, u novije vreme stručnjaci predlažu još jednu tačku na telu koja se ne koristi tako često – potiljak. Ova tačka je veoma senzualna i svaki put prilikom pokreta glave emitovaće intenzivan mirisni trag. Najbolje je parfem naneti direktno na kožu – ne preko odeće. Prilikom dodira kože sa parfemom, dolazi do specifične hemijske reakcije koja rezultuje mirisom (koji je poseban za svaku individuu).

Zbog čega jedan parfem ne miriše isto na različitim osobama?

Naučno je dokazano da svaki pojedinac treba da bira parfem spram sebe, onaj koji se najbolje slaže i odražava njegovu prirodu, prirodu mirisa njegovog tela. Samo u tom slučaju dolazi do pune harmonije, a miris deluje onako kako je i zamišljeno. Koliko puta ste čuli frazu da jedan te isti miris nema isti efekat kod različitih osoba? Ovo je, upravo, odgovor na pitanje zašto je to tako.
Na jednu stvar retko ko obraća pažnju prilikom kupovine parfema, a to je kiselost kože, koja je kod svakog drugačija. Na vašoj prijateljici/prijatelju parfem koji ste Vi kupili sasvim će drugačije mirisati, te iz tog razloga treba voditi računa pri kupovini parfema, jer parfemi oksidiraju, menjaju mirisnu notu koja suštinski jeste ista, ali je jačina i postojanost sasvim drugačija. Osobe sa jačom kiselosti kože „pojedu“ parfem mnogo brže nego one kojima je kiselost na nižoj skali. Zbog toga je osnovno pitanje koje svaki korisnik postavlja: „Kako kod nje/njega traje, a kod mene ne?“.

Da li je moguće dati pravi savet za odabir parfema?

Mnogo puta do sada našla sam se u ulozi savetodavca i nisam pogrešila u 90% slučajeva. Opisi mojih parfema su vrlo specifični, iz lične perspektive napisani, jer kad god omirišem parfem imam sliku osobe koja bi ga mogla „poneti“ sa karakternim osobinama na prvom mestu. Ako je stara mušterija koju znam, lako je preporučiti. Ukoliko je nova mušterija, postavim par pitanja i preporučim parfem na osnovu odgovora, nekog ličnog opisa koje član napiše, pa i na osnovu šaljivog ili ozbiljnijeg načina na koji komunicira.

I na kraju, zašto je sve ovo zanimljivo, možda i korisno? Na ovom sajtu se, između ostalog, nudi popriličan broj mirisa, pa je osnovna želja bila da se kupcima olakša izbor. Iz iskustva nije teško zaključiti da ima prilično mnogo neodlučnih klijenata. Prodavci su tu da im daju predlog, ali na kraju konačna odluka je individualna stvar svakoga kupca. Ponuda je velika, pa pogledajte šta sve ima. Svakako će se naći nešto što baš Vama odgovara po svim kriterijumima.

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh