Početna » LimundoGrad » Zakon o poštanskim uslugama – liberalnost, fleksibilnost i sigurnost

Zakon o poštanskim uslugama – liberalnost, fleksibilnost i sigurnost

Bolje definisana pravila, dodatna verifikacija primaoca i pošiljaoca, veća liberalizacija, kurirske službe mogu da koriste mrežu Pošte Srbije, bez uslova da im slanje paketa bude primarna delatnost.

Ovo su u kratkim crtama novine koje bi nacrt Zakona o poštanskim uslugama, predstavljen na javnoj raspravi održanoj 21.11.2016. u Privrednoj Komori Srbije, u kojoj sam učestvovao, trebalo da donese.
Trenutno važeći Zakon donet je 2005. (sa par dopuna u narednim godinama), te je vreme za njegovo osvežavanje. U ovom periodu se mnogo toga dogodilo i nacrt novog Zakona, između ostalog, sada treba da prati trendove. Jedan trend koji se oseća u Zakonu (pored praćenja EU propisa) jeste veća liberalnost, fleksibilnost i sigurnost.

Liberalnost – Pošta Srbije ima isključivo pravo da se bavi pošiljkama male težine i cene. To ostaje i u novom zakonu, ali se smanjuje težina i cena za koje to važi, davajući tako prostora za druge kurirske službe. Takođe, lepa vest za numizmatičare – biće moguće slati novac, kovanice i plemenite metale ako su poslate kao vrednosne pošiljke.

Fleksibilnost – nacrt omogućava preduzećima da pored svoje osnovne delatnosti nude usluge kurirske isporuke i apliciraju za licencu/odobrenje (LimundoGrad Express time postaje realniji).

Sigurnost – nacrt predviđa da se vrednosne pošiljke mogu primiti/predati samo uz davanje lične karte na uvid (inače, ova izmena je izazvala najviše pobune na nedavno održanoj javnoj raspravi).

Javna rasprava traje do 3.12.2016. a ovde se u celosti nalazi trenutni Zakon o poštanskim uslugama (PDF) kao i novi Nacrt zakona o poštanskim uslugama (PDF).

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

5 Komentari

 1. dobra stvar za numizmatičare samo od numizmatike spadaju i medaljoni,ordenje,novčanice i naravno novac.

 2. Hoće li biti priče o krađi građana putem obaveznih markica koje pomažu izgradnju hrama svetog save, i da li će se tome stati na rep!?

 3. @Boro
  Nacrt novog zakona predviđa slanje novca, kovanica, novčanica, drugih hartija od vrednosti, plemenitog metala i vrednog komada nakita u vrednosnim pošiljkama.

 4. @Marija
  To su takozvane doplatne poštanske marke, i u nacrtu se samo navodi:
  „Doplatna poštanska marka se ne smatra poštanskom markom u smislu ovog zakona.“

 5. Od davanja LK na uvid nece biti nista. U ostalom, kada kurir zna nekog, tek onda mu nece traziti LK.
  Meni ni u banci vise ne traze LK kad dizem novac ili cekove – znaju me.

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh