Početna » LimundoGrad » [Prodavac tarkozis otkriva] Kako izmeriti dužinu gazišta

[Prodavac tarkozis otkriva] Kako izmeriti dužinu gazišta

Online prodaja je u Srbiji sve više zastupljena. Na Limundu i na Kupindu već šest godina prodajem u kategoriji „Obuća“ pod korisničkim imenom tarkozis. Kako se prilikom kupovine mnogi kupci susreću sa različitim nedoumicama, a prvenstveno kako odrediti dužinu gazišta, odlučila sam da u saradnji sa Limundo timom prenesem svoja iskustva i savete na ovu temu.

Pre svega se treba upoznati sa načinom merenja dužine gazišta. Možemo koristiti dve vrste metra, jedan je takozvani „krojački“ koji je mekan i savitljiv, a drugi je limeni metar, čvrst i manje savitljiv (na vrhu ima zakrivljeni deo koji nam pomaže da ocenimo gde je vrh cipele). Za merenje gazišta iz iskustava mnogih bolje je koristiti čvršći limeni metar, jer je pomoću njega lakše da se tačno izmeri dužina gazišta.

Metode merenja se razlikuju kod letnje, jesenje, prolećne i zimske obuće.
Najlakše je utvrditi dužinu gazišta kod letnje obuće jer nemamo prepreke koje nam otežavaju taj postupak. Plitke cipele i baletanke su takođe dostupne u smislu merenja, pa se sa velikom preciznošću mogu izmeriti.
Zimsku obuću je najteže izmeriti, pogotovo duboke cipele. U tom slučaju se uvek koristi limeni metar jer se lakše utvrdi data dužina. Metar prstima povučete do vrha cipele, tj. prstiju, i samo prevučete do drugog kraja vodeći računa da metar bude što bliži ulošku, tj. da jače pritisnete. Isti princip je nemoguć sa krojačkim metrom, jer bi se pomerao i merenje ne bi bilo ni približno precizno.

Ulošci se dele na ravne, anatomske i na uloške sa padom (obuća sa štiklom).

Ravni ulošci se lako izmere, samo se metar postavi ravno i pročitate dužinu.
img_2016110710561478512601826

Kod anatomskih uložaka i uložaka sa padom merenje je nešto otežano.
img_2016110711001478512829712

Metar moramo jače pritisnuti da nalegne na uložak (kao što prirodno nalegne i naše stopalo). Ukoliko merimo tako što postavimo metar na deo kod prstiju (tj. vrha cipele) i povučemo ravno do drugog kraja ne pritiskajući metar do uloška, možemo pogrešiti i do 2 cm u proceni!

img_2016110711101478513414322      img_2016110710591478512770293

Većina kupaca meri gazište tako što izvadi uložak (kod obuće gde se može izvaditi) i onda premeri. Postoji jedan veliki problem kod takvog merenja. Naročito kod dubokih cipela, sportske i postavljene obuće, kada izmerite izvađen uložak i kada ga vratite u cipelu, razlika u dužini bude od 0,5cm – 1cm, jer se uložak savije i skupi kada stoji u cipeli i tako mu se smanji dužina. Zbog toga uvek merite gazište unutar cipele. Ako ne možete tako da izmerite, onda izvadite uložak, ali neka vam ta mera posluži samo kao orijentir, nikako kao prava mera gazišta.

Oblik
Oblik uložaka je veoma važan. Kupce najčeće zanima da li je cipela za užu ili za širu nogu. Za prodavca je to prilično komplikovano pitanje, jer je širina stopala relativna stvar, pa neko ko prodaje obuću ne može znati šta je za nekog široko, a šta usko. Nekada i sam prodavac na osnovu izgleda cipele odredi da li je za široku ili usku nogu, pa se to obično naznači u ponudi. Ako imate takvih nedoumica, a na ponudi ne piše taj podatak, slobodno pitajte prodavca da vam bar približno izmeri širinu uloška.

htb1

Korisno i ukupno gazište
Često se susrećemo sa terminima „korisno“ i „ukupno“ gazište. Na ponudi je obično naznačeno ukupno gazište, a ukoliko je cipela na vrhu uža (što je čest slučaj, jer se takav oblik sve više nosi), onda se može naglasiti koliko je ukupno, a koliko korisno. Korisno gazište je najbitnije kod otvorene obuće, jer prsti ne smeju prelaziti ivicu obuće, ali je to takođe relativna stvar, jer prodavac ne može sam odrediti koliko je korisno gazište za svakog od nas. Neko voli da prsti budu što bliže ivici, neko da taj prostor bude veći, pa se i u ovim situacijama obično upisuju dužine ukupnog gazišta, a na vama je da odredite koliko želite da gazište bude duže u odnosu na stopalo.

Obuća sa i bez postave
Postoji razlika kada želimo da kupimo postavljenu obuću i onu koja nije postavljena. Postavljena obuća se uvek kupuje malo veća (ostavite prostora za krzno ili vunu), pa se kao takva nikada ne kupuje knap. Sa druge strane, kod plitkih cipela i baletanki treba obratiti pažnju da gazište bude što tačnije izmereno i da bude što približnije našem stopalu. Ukoliko je malo veće, obuća se lako izuva. Ako su manje, opet problem, jer će nas žuljati. Pošto je na početku teksta već navedeno da se otvorena obuća i baletanke lako mere, možemo sa velikom sigurnošću verovati prodavcu i naznačenoj dužini koju je prodavac naveo i na osnovu toga odlučiti da li će baš te cipele odgovarati našem stopalu.

Reklamacija i saveti 
Najveći broj reklamacija u okviru prodaje obuće nastaje upravo zbog neodgovarajućeg gazišta. Vrlo često kupac reklamira cipele jer su, npr. pola centimetra duže nego što je prodavac naveo, pa su mu velike i želi da ih vrati. U većini slučajeva problem je način merenja, pa niko ne bude zadovoljan, jer kupac bude razočaran, a prodavac na gubitku. Treba napomenuti i da veliki broj kupaca pogleda samo broj koji je naznačen u ponudi, a da pri tom ne pogleda dužinu gazišta. Ne uzima se u obzir samo broj, već je mnogo bitnije pogledati koliko je gazište, jer su kalupi različiti, pa dva ista broja mogu odstupati i do 2 cm u dužini gazišta. Samim tim bi i prodavci i kupci trebalo da koriste iste tehnike merenja. Na taj način ćemo svesti reklamacije na minimum i na obostrana zadovoljstva uživati u čarima online kupovine.

 

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

6 Komentari

  1. Extra bravo!!!

    I hvala…

  2. pitao bi vas ovo,moja noga je gazišta26.5,patike koje sam kupovao online na limundu od adidasa 26.5 sve su mi male a new balans i timberlend gazište 27 su mi prevelike. Dakle ispada da ista dužina gazišta kod različitih proizvođača nije ista za istu nogu, očigledno je razlika u kalupu. Pa bi vas zamolio da mi kažete koje firme od ovih poznatijih imaju veći a koje manji kalup na istom gazištu?Hvala.

  3. dobro, lepi saveti. Nadam se da rade. Vrlo retko kupujem obucu na netu, bash zbog mera, vrlo retko ubodem prave.

  4. Dosta puta mi se desilo da narucim nesta od garderobe ili obuce a da broj artikla nije odgovarajuci, procedure su jako komplikovane i dugo se ceka da vam dobavljac vrati artikl koji ste kupili.

  5. Za svaku robnu marku obuće postoji na „jeziku“ cipela etiketa sa brojem cipela data u inčima ili u cm (Timberland obuća npr.). Ovo upustvo dato od Limundo člana Tarkozis je čist amaterizam. Zašto ovo kažem, pa zato što živimo u 21 veku, na dohvat ruke nam je Google. Jednostavnim ukucavanjem na isti (google) marke obuće i grafikona veličine lako možemo naći broj obuće koja odgovara našoj nozi. Primer “ Timberland size chart“ gde je na grafikonu data veličina u cm , lako je premeriti stopalo.Ja tako vršim proveru veličine obuće za sebe i do sada nisam pogrešio.

  6. @modus06 Ne prodaju ljudi samo brendiranu obuću na kojoj najčešće ima ispisana dužina gazišta, mada i kod njih nema sva obuća tu meru na etiketi ili kutiji, a nekada i to treba proveriti jer se svaki par obuće razlikuje.

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh