Početna » Zabava » 8 najčešćih grešaka koje prave putnici

8 najčešćih grešaka koje prave putnici

putuj-sigurno-featured1
Ko nije bar jednom napravio neku od grešaka tokom ili planirajući putovanje? Priznaćete, svima nam se dešava. Često tek kada se stvari “dese” znamo o čemu treba da mislimo neki sledeći put. U ovom tekstu prenosimo neka od najčešće spominjanih iskustava putnika, koja iako znamo, moramo priznati, nekad zaboravljamo. Dobro je znati gde sve možemo pogrešiti pri planiranju kao i tokom realizacije putovanja, kako bismo predupredili neke od mogućih grešaka i sebe poštedeli nepotrebnih glavobolja i problema.

#1 Kupovina avio karata pogrešnim danom

Iskusniji putnici će ovde naći i povoljnu kartu i uštedeti novac, dok će oni manje iskusni i neuporni, naći karte koje ih zanimaju, ali će za njih dati nešto više novca. Postoji mnogo pretraživača kao i posrednika preko kojih se mogu kupiti avio karte, ali razlika u cenama je evidentna. Tako, treba voditi računa i kada kupujete i pretražujete cene karata, kao i o danima kada ćete putovati. Ne postoji baš striktna i pravilna šema koja važi za sve pretraživače, kompanije i slično, koja će nam uvek obezbediti kupovinu najpovoljnijih avio karata, ali postoje neka okvirna pravila koja su poznata i koja će vam, ukoliko ih se pridržavate, omogućiti da nađete nešto jeftinije karte. Prema opsežnim istraživanjima koja je tokom prošle godine sproveo Kayak, preporučuje se da ukoliko samostalno kupujete avio karte, za dan polaska odredite četvrtak, a povratak planirate utorkom. Naravno, zbog nedostatka vremena nekad to nije moguće, pa je najbolji recept uvek ostaviti dovoljno vremena za detaljniju pretragu cena avio karata, kako bismo došli do one koja nam je u tim uslovima najpovoljnija. Nikada ne kupujte avio kartu tako što ćete na osnovu jedne pretrage odabrati nešto što vam je ponuđeno, već pokušajte da pomeranjem datuma i dana polazaka i povrataka možda nađete neku povoljniji varijantu. Opširnije o avio kartama možete pročitati u tekstu Avio karte – detaljan vodič.

Kupovina avio karata pogrešnim danom

#2 Kašnjenje na let

Ovo može da izgleda neodgovorno, neozbiljno, ali da, dešava se i uopšte nije retka pojava. Razlozi su brojni. Neiskustvo, snalaženje na aerodromima, kašnjenja, a možda i kratko vremena između letova. Neki od razloga su neposredno u vezi sa nama, onima koji treba da stignu na unapred planirani let, i ovde govorimo upravo o tome. U nekim slučajevima posledice ne moraju da budu velike. Osoblje aerodroma će nam kartu rebukirati za neki kasniji let, pod uslovom da ima dovoljno mesta na letu i da već nisu zauzeta sva sedišta. U ovom slučaju “jedino” što gubite jeste vreme. To vreme se nekad meri satima, a nekad može da bude i čitav dan, u zavisnosti od destinacija. U težim slučajevima, avio kompanije mogu i da nam naplate promenu leta, pa pored vremena gubimo i novac. Ukoliko niste spremni za ove rizike, dobro proverite koje je tačno vreme poletanja i krenite na vreme. Ukoliko na aerodrom ne krećete od kuće, već sa neke nepoznate destinacije i ne znate baš tačno koliko je vremena potrebno do istog, takođe promislite i ako je potrebno krenite i mnogo ranije. Na aerodromu uvek imate prostora za odmor i osveženje, kao i brojne načine da ispunite vreme do svog leta.

#3 Navigacija za pogrešno mesto

Ovo posebno važi za inostranstvo, pa se može desiti ne samo sa navigacijom, nego i kupovina avio karata za pogrešne lokacije. Iako zvuči neverovatno, jer, je li, svi znamo kuda putujemo i za gde kupujemo kartu, moguće je, verujte. Krenućemo od najjednostavnijeg primera. Kao što u Srbiji postoje dva mesta sa istim nazivom (npr. Ralja je naziv jednog mesta kod Smedereva, ali i drugog koje se nalazi u okolini Sopota), tako je i svetu. Kada smo u Srbiji to ne deluje tako strašno, međutim, ako smo u Francuskoj, iznajmili smo auto i krenuli ka dvorcu Dordogne, s obzirom da postoje dve lokacije sa ovim imenom, ukoliko nepažljivo ovu lokaciju ubeležimo u gps uređaj možda uopšte i ne stignemo do dvorca koji želimo da vidimo.
Slična situacija se može desiti i kada pretražujemo avio karte na internetu. Veoma je bitno obratiti pažnju u pretraživačima kada upisujemo naziv grada, ili aerodroma, šta piše u zagradi, naziv države. Možda deluje bezazleno i nemoguće, ali dešava se da se kupe karte za pogrešnu lokaciju. Zato dobro obratiti pažnju i proveriti podatke pre same on-line kupovine.

Navigacija za pogrešno mesto

#4 Zdravstveno osiguranje

Mnogo je onih koji uvek razmišljaju da li uplatiti zdravstveno osiguranje ili uštedeti to malo novca. Često se na to gleda kao dodatni trošak, iako cena zdravstvenog osiguranja nije visoka toliko da ga ne možemo priuštiti. Ipak, imajući u vidu iskustva putnika koja možemo čuti ili pročitati, smatramo da je neophodno da svaki od putnika ima osiguranje koje će služiti kao vrsta sigurnosti kada smo na putovanju. Bez obzira da li putujemo na bliže destinacije i ostajemo dan-dva ili smo se zaputili na neke dalje lokacije, zdravstveno osiguranje se smatra obaveznim i neophodnim za svakog putnika kako bi se izbegle neželjene komplikacije.

#5 Hrana i piće u blizini turističkih atrakcija

Možda nije greška koja će nas skupo koštati, ali odlučili smo da spomenemo i ovo. Bili u Srbiji ili na nekom drugom mestu u Evropi, svetu, naravno da su restorani, trafike i suvenirnice u blizini hotela, značajnih lokaliteta i turističkih atrakcija uglavnom skuplji od nekih koji nam možda nisu usput. Nekad je prosto slatko i pravi užitak sesti na, na primer, espreso sa pogledom na Koloseum, ali ne moramo žuriti i odmah tu i kupiti deset magnetića i ostale suvenire. Ukoliko imate vremena, uvek bacite pogled na cene, uporedite, pa tek nakon toga odlučite šta želite. Često nas prava mesta čekaju tamo gde i ne očekujemo, a oni koji vole da istražuju znaju da to mogu biti najslađe kafe, obroci itd. Najčešće su i mesta koja oslikavaju tradiciju i običaje određene destinacije upravo na korak od vas i mesta koja samo na izgled podsećaju na to.

#6 Izgubljeni kofer

Ukoliko vam se bar jednom desilo ili ste možda čuli priču o izgubljenom koferu, teško da ćete dozvoliti da vam se ovo još jednom dogodi. Naime, dešava se kako na kraćim, tako i dužim destinacijama, ukoliko presedate na nekom od aerodroma, ali i kada se ne preseda. Nema pravila, nije tako česta pojava, ali nije i nemoguće. Ako kofer biva izgubljen negde na putu i kasnije stigne na krajnju destinaciju, kašnjenje može biti kraće ili duže. Kako ne biste sebi u startu komplikovali život, najbolje je u svoj ručni prtljag staviti neke najosnovnije stvari za prvu ruku. Ukoliko kofer stigne već sledećeg dana poštedeli ste sebe nerviranja ili možda trošenja dodatnog novca na garderobu jer ste u ručnom prtljagu imali sve neophodno za taj međuperiod. Takođe, dobro je imati i fotografiju kofera kao i svoje podatke na njemu, kako biste olakšali proceduru oko prijave i vraćanje kofera.

#7 Neproverene cene taxi prevoza

Možda zvuči naivno, ali taksisti svuda na svetu, kao i svi drugi ljudi, žele da zarade. Zato često umeju da iskoriste prilike kada vide turiste koji se, makar i naizgled, čine zbunjeni ili možda uzbuđeni pristizanjem na određeno mesto. Bez obzira da li se nalazite na nekom od velikih svetskih aerodroma, luka ili možda na manje poznatim i skromnijim lokacijama mogu vas zadesiti ovakve situacije. U tim momentima turisti mogu biti obuzeti osećajem da su konačno stigli na dugo planiran lokaciju ili možda da je odmor napokon počeo, ali bez obzira na sve, ne treba zaboravite i uvek imajte na umu da se prethodno raspitate ili pak direktno pitate taksiste koliko bi stajao prevoz do željene lokacije. Time se može izbeći neprijatnost da na kraju vožnje čujete cifru koja je duplo veća od redovnih tarifa. Takođe, ukoliko već imate predstavu o okvirnim cenama i tarifama, treba taksisti dati do znanje o tome i takođe okvirno precizirati cenu prevoza.

Neproverene cene taxi prevoza

#8 Ne putovati dovoljno

Ova, nazovimo greška, može se dvojako shvatiti. Ima i onih koji se odmah ograđuju tvrdnjama da sigurno nisu mnogo putovali zbog nedostatka sredstava, međutim… pod ovim se često podrazumevaju neka velika, duga i daleka putovanja. Da, mnogi misle upravo na to, ali ne moramo na to uvek gledati na taj način. Mnogo je i onih koji planiraju ili već imaju porodice, pa zbog teškoće organizovanja i usklađivanja poslovnih, školskih i drugih obaveza gledajući u nazad pominju upravo to da je trebalo više putovati onda kada je bilo manje obaveza. Svako od nas ima svoje ciljeve, želje, a mnogima i nije stalo da proputuju čitav svet. Zašto ne bismo ovu stavku prilagodili sopstvenim ukusima i mogućnostima? Ako smo ljubitelji vikend turizma, kratkih poseta određenih lokaliteta u zemlji i regionu, i ukoliko to sebi možemo da priuštimo, hajde da se fokusiramo samo na to. I umesto što nam vreme prolazi u maštanjima i neorganizovanosti, hajde da za početak isplaniramo odlazak na neko mesto koje nam se nalazi u blizini i oslušnemo malo šta je to što volimo, što nam odgovara. To ume da da elana za neke nove avanture, a samim tim i da nam dokaže da rajski predeli i velike metropole ne moraju da budu jedni način da se opustimo i uživamo. Shvatićete da je odlazak do bilo kojih bližih lokacija koje u svom sastavu imaju nešto što do sada niste videli može biti jednako primamljiv, kao i da organizacija ovakvih izleta ne mora da zahteva mnogo vremena i sredstava. Zato, u skladu sa svojim interesovanjima, istražujte, pitajte.

Ne putovati dovoljno

Ovo su samo neke od nevođenih čestih grešaka i problema sa kojima su se suočavali putnici. Ako bolje razmislimo, bez obzira koliko iskusni bili, uvek kada se nalazimo na nepoznatom terenu, kada smo daleko od svega što znamo, postoji mogućnost da uradimo nešto pogrešno zbog čega ćemo kasnije poželeti da smo doneli suprotnu odluku. U nekom od tih slučajeva ćemo možda potrošiti više novca, a neke od grešaka će nas koštati više vremena. Ipak, ovde treba napomenuti da su takve stvari normalne, bez obzira gde se nalazili i gde putovali, i da zbog određenih pogrešaka kasnije ne treba osećati uznemirenost i gubiti želju za daljim istraživanjima.

Načinjene greške treba iskoristiti kao stečeno iskustvo koje će nam kasnije poslužiti za bolju organizaciju i planiranje. Kao rezultat takvih grešaka ubuduće ćemo možda bolje razmisliti o nekim detaljima, možda i drugačije donositi odluke koje se tiču putovanja. Najbitnije je da se sve dobro završi i da iz svega toga naučimo nešto. Da li se i vama nešto slično desilo? Podelite sa nama iskustva, i znajte da tako pomažete i drugima. Svaka greška je novo iskustvo i opomena svakom od nas o čemu sve moramo da vodimo računa kada planiramo putovanje ili dok smo na nekom od njih.

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh