Početna » LimundoGrad » Kako poslati paket u inostranstvo?

Kako poslati paket u inostranstvo?

Slanje u inostranstvoLimundoGrad je velika porodica koja broji skoro 800.000 članova. Kako je u pitanju domaći sajt, najviše članova shodno tome živi u Srbiji. Međutim, pored korisnika iz Srbije među članovima LimundoGrad zajednice ima i dosta onih iz inostranih zemalja. Prevashodno su to članovi iz zemalja u regionu, ali ima i onih koji dolaze iz raznih evropskih i svetskih država. Inostrani članovi na sajt uglavnom dolaze radi kupovine predmeta, pa je međunarodna saradnja između kupaca i prodavaca u LimundoGradu svakodnevna pojava.

Kao najveća nedoumica za domaće prodavce prilikom saradnje sa kupcima iz inostranstva pokazalo se slanje predmeta. Mnogi članovi nikada nisu slali predmete van Srbije i često im nedostaju informacije kako bi uspešno obavili saradnju. Zbog toga će vam kroz ovaj blog post biti prezentovane najbitnije informacije o slanju paketa u inostranstvo.

Paket u inostrane zemlje možete poslati putem Pošte (cenovnik) kao i putem kurirskih službi PostExpress (63 zemlje, cenovnik), BEX (zemlje bivše Jugoslavije – Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija i Slovenija), AKS (u saradnji sa UPS-om, DHL-om i GLS-om daje mogućnost uvoza i izvoza pošiljaka u više od 240 zemalja sveta).

 

Masa paketa
Dozvoljena masa paketa u međunarodnom saobraćaju zavisi od uslova koje definiše ovlašćeni poštanski operator odredišne zemlje. Najveća dozvoljena masa uglavnom se kreće između 20 i 30kg.

Adresovanje
Svaki paket mora imati na samom pakovanju, odnosno na omotu paketa, potpune adrese primaoca i pošiljaoca, ispisane čitko, latinicom i arapskim brojevima.

Adresa primaoca ispisuje se u donjem desnom delu, a adresa pošiljaoca u gornjem levom delu adresne strane paketa. Poželjno je naznačiti i broj telefona primaoca i takođe u paket staviti jedan primerak adrese pošiljaoca, kao i adrese primaoca.

Pakovanje
Pošiljalac je odgovoran za pravilno pakovanje sadržine i zatvaranje paketa. Pakovanje i zatvaranje moraju da zaštite sadržinu tako da se ne može oštetiti. Svaki paket treba da bude posebno čvrsto upakovan. Na pakovanju ili na omotu treba da ima dovoljno prostora za ispisivanje službenih oznaka i za stavljanje poštanskih nalepnica.

Prilikom predaje paketske pošiljke može se zahtevati neka od posebnih usluga ili usluga po posebnom zahtevu koje upotpunjuju kvalitet ove usluge:

Paket sa označenom vrednošću je registrovana pošiljka, osigurana do visine vrednosti označene od strane pošiljaoca. Označena vrednost treba da odgovara stvarnoj vrednosti pošiljke, odnosno značaju pošiljke za pošiljaoca, ali je dozvoljeno označiti i deo te vrednosti. Vrednost se označava brojevima i slovima na paketu i na sprovodnici koja prati paket.

Paket sa povratnicom je poštanska pošiljka za koju pošiljalac zahteva pisano potvrđenje uručenja, po pravilu, na obrascu „povratnica“, koja se vraća i uručuje pošiljaocu kao neregistrovana pismonosna pošiljka. Povratnicu popunjava pošiljalac i predaje je zajedno sa paketom.

Neke od čestih nedoumica pošiljalaca su sledeće:

 • Da li se paket mora predati otvoren? Paket u međunarodnom poštanskom saobraćaju mora se predati otvoren.
 • Šta znači označavanje vrednosti paketa? Vrednost paketa predstavlja osiguranje robe i omogućava nadoknadu štete u visini označene vrednosti u slučaju gubitka ili potpunog uništenja pošiljke.
 • Da li poštarinu za prenos paketa može platiti primalac? Ne, poštarinu za prenos međunarodnih paketa plaća isključivo pošiljalac prilikom predaje paketa na prenos.
 • Da li mogu da šaljem novac u paketu? Ne, slanje novca u poštanskim pošiljkama bilo koje vrste nije dozvoljeno.
 • Da li je moguće slanje paketa pouzećem? Slanje paketa pouzećem van Srbije nije moguće.

Ovo su neke od najbitnijih informacija za slanje paketa u inostranstvo. Ukoliko je vaša pošiljka pismonosna, na sajtu Pošte možete pročitati sve važne informacije o tom načinu slanja.

Predlažem da posetite i Limundo Cafe gde je otvorena posebna tema u kojoj članovi razmenjuju iskustva u vezi sa slanjem paketa u inostrane zemlje. Ovde ujedno možete pronaći i informacije o načinu na koji vam kupci mogu uplatiti novac.

Nadam se da će vam ove informacije biti korisne i pozivam vas da i vi podelite svoje iskustvo sa nama, bilo u temi na forumu ili u komentaru ispod ovog posta. 🙂

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

4 Komentari

 1. Pitanje- najbolji nacin za prijem novca pri takvoj transakciji, imam tekuci u intesi i visa internet racun ,da li moze na njega ( desavalo se da mi urade povrat a aliexpresa na njega pa pretp.da moze) ili koji racun i gde da otvorim?

 2. Uplatu nije moguće primiti putem internet kartice. Ona je namenjena prevashodno za online plaćanje.
  Novac vam može biti uplaćen na devizni račun u banci, a iz iskustva se pokazalo da članovi najčešće primaju inostrane uplate putem Wester Union-a. Više o prijemu novca putem Wester Union-a možete pročitati ovde: http://www.transfernovca.rs/prijem-novca-iz-inostranstva.html

 3. korisni saveti, iygleda jednostavno poslati paket u drugu drzavu ali nije, puno propisa i stvari na koje treba obratiti paznju. Savet ja ne bih slao previse vredne stvari postom

 4. Veoma korisne informacije pomogli ste mi mnogo ovim tekstom kao i drugima.Hvala!!

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh