Početna » Limundo » Veštačko nuđenje od A do Š

Veštačko nuđenje od A do Š

Veštačko nuđenje je način zloupotrebe sistema nuđenja na aukcijama. Postoji od kada i Limundo, a specifično je za aukcijsku prodaju.

Moje iskustvo u radu sa ovim vidom zloupotrebe sistema nuđenja je višegodišnje i sastoji se od obrade više hiljada prijava i detekcija veštačkog nuđenja, u učestvovanju u formiranju sistema opomena i sankcionisanja, u formiranju alata za detekciju i u stalnom radu na unapređenju ovog sistema. Ključno za razumevanje šire slike oko veštačkog nuđenja jeste činjenica da je veštačko nuđenje složen problem koji se ne može lako i elegantno rešiti, već zahteva kompleksniji pristup.

 

Šta je veštačko nuđenje?

Kada prodavac licitira na svojim aukcijama preko duplih naloga, naloga prijatelja ili porodice, a radi dostizanja veće krajnje cene predmeta. Kolega Vladan se bavio detaljnije pojašnjavanjem ovog termina u tekstu u jednom starijem blog postu.

 

Zašto nije dozvoljeno ili šta vas briga što moj brat licitira kod mene?

Zato što ne predstavlja fer nadmetanje na aukciji, na kojoj krajnju cenu treba da odrede regularni kupci. U duhu Olimpijade – to je kao takmičenje sa dopingovanim protivnikom. U Srbiji trenutno nije regulisano zakonom, niti znamo za neki slučaj koji je procesuiran pred nadležnim organima. Svakako smo za pravno regulisanje ove oblasti.

 

Ali kupac je ponudio cenu po kojoj je na aukciji pobedio, ne vidim u čemu je problem?

Da, ali kupac bi pobedio po nižoj ceni da prodavac nije podizao cenu na aukciji.

 

Ko prijavljuje veštačko nuđenje, a ko ga obrađuje?

Veštačko nuđenje proverava Tim za sigurnost u okviru redovnog rada, a dodatno ga prijavljuju Limundovci. Možete ga prijaviti preko opcije Prijavi aukciju odabirom opcije “Nuđenje radi veštačkog podizanja cene” ili preko Kontakt strane ukoliko je potrebno nešto dodatno naglasiti u poruci korisničkoj podršci.

 

Ja sam prijavio nuđenje, a vi ništa niste uradili po tom pitanju

Sve prijave se proveravaju. Ne postoji sistem koji vama pokazuje da li nešto proveravamo ili ne, bilo da je u pitanju veštačko nuđenje ili nešto drugo. Možete videti kada nekom prekinemo aukciju koja je je u toku, a na kojoj je bilo veštačkog i da li je neko suspendovan ili ne. Sankcija ili opomena se šalje članu čiji je nalog, dok se drugi ne obaveštavaju o tome. Odnos validnih i nevalidnih prijava od strane korisnika je 30/70. Najčešće se greši kod prijava iz kategorije Kolekcionarstvo, kada su u pitanju članovi sa 0 ocena i redovni kupci. Znači, ili prijava nije bila validna, ili jeste ali nije dovela do suspenzije naloga koji ste prijavili.

 

Vi ne obrađujete prijave veštačkog nuđenja jer zarađujete na proviziji

Limundo može da zaradi samo ako ima člana koji se oseća sigurnim, a ne prevarenim, jer se takav član vraća na sajt. Zadovoljstvo korisnika je direktno povezano sa zaradom, naročito u situaciji kada poslujete na internetu gde svako ima mogućnost da jednostavno nikada više ne dođe na vaš sajt. Kada se ne bismo bavili obradom veštačkog dizanja, mnogo više bismo izgubili gubitkom poverenja kupaca nego što bismo zaradili od provizije kod takvih aukcija, jer se veštačko podizanje cena može lako primetiti od strane korisnika.

 

Koji je sistem sankcionisanja veštačkog podizanja cene?

Ukoliko utvrdimo da postoji veštačko nuđenje, sanckionišemo po sledećem principu:

 • prvi put ustanovljeno nuđenje – upozoravamo člana
 • drugi put ustanovljeno nuđenje – blokiramo na 15 dana
 • treći put ustanovljeno nuđenje – blokiramo na 30 dana
 • četvrti put ustanovljeno nuđenje – suspendujemo nalog

Ako je veštačko podizanje ustanovljeno na aktivnim aukcijama, zatvaraju se sa razlogom “Nuđenje radi veštačkog podizanja cene”, što piše i na aukciji. Nuđenje se smatra ponovljenim ako se dogodi u roku od 5 meseci. Brišu se ocene koje su date kao posledica veštačkog nuđenja.

 

Zašto ne suspendujete sve koji veštački nude?

Zato što takav sistem ne daje rezultate, a to znamo jer smo tako nešto pokušali. Kada je Limundo bio mlađi, testiran je sistem po kom je svako, bez obzira na broj ocena, starost naloga i broj nuđenja, bio suspendovan. Ovaj sistem je dao loše rezultate. Pre svega je bilo puno neiskusnih članova koji nisu znali da veštačkim podizanjem krše pravila koja dovode do supenzije. Zatim je bilo zloupotrebljenih naloga od strane porodice ili prijatelja, te su korektni članovi ostajali bez naloga. Broj žalbi suspendovanih se višestruko uvećao, dok je broj veštačkog nuđenja (u smislu broja prijava i broja obrađenih slučajeva) samo kratkoročno smanjen jer se uvek kod novoregistrovanih nalazio neko ko je “otkrio toplu vodu”, tj. veštačko podizanje cene. Iz ove situacije smo izašli pametniji za saznanje koje sam iznela na početku teksta – da ovaj složen problem ne možemo rešiti na ekstreman način, već mu moramo napraviti složeno rešenje.

 

Zašto onda ne uvedete rezervnu cenu?

Rezervna cena je nešto što postoji kao ideja o kojoj se razmatra, a Limundovci su je više puta predlagali. Suština je da prodavac postavi rezervnu cenu na predmet ispod koje predmet ne bi prodao, što bi, između ostalog, trebalo da dovede do eliminacije veštačkog podizanja cena. Iako ova opcija ima svoje prednosti nevezanih za veštačko nuđenje, eventualno bi dovela do smanjenja veštačkog podizanja, ali ne i do eliminacije, jer je cilj svakog veštačkog podizanja da se uzme što više novca. Ako bi bila pređena rezervna cena, opet bi bilo nuđenja da se uzme koji dinar preko te cene. Ne postoji stav u okviru Limundo tima koji sputava ovu ideju. Štaviše, mislimo da je sasvim ok, ali ideja ima mnogo i postoji redosled po prioritetima koje će od njih biti realizovane.

 

Veštačko nuđenje je nešto što ne može da se iskoreni u potpunosti, ali može i mora neprestano da se kontroliše. Sistem koji prvenstveno edukuje prodavce o fer prodaji daje rezultate i ljudi su u najvećoj meri spremni da nadalje prihvate poštenu igru, i za to im treba dati šansu. Zato postojeći sistem opomena, pre oštrih sankcija, daje dobre rezultate i broj ponovljenih prekršaja ovog tipa se znatno smanjuje već posle prve opomene.

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

39 Komentari

 1. Treba sankcionisati sve koji su pobedili na aukciji, a posle se nisu javili prodavcu ili ne žele preuzeti predmet. Takođe, sankcionisati i prodavca, koji nije takvom kupcu dao negativnu ocenu, a ponovio je aukciju. Primetio sam da često ima aukcija sa takvim ishodom!

 2. Obzirom da ste ukinuli JMBG na insistiranje poštenjačina od engleskog dvora… teško…
  JMBG ih je zažuljao kada nisu mogli više da uzimaju tudje lične karte nego na svoj obraz poštenjački

 3. A koja je svrha rezervne cene,mislim koja je funkcija poceti od deset ako ne das ispod 1000 , onda lepo pocnes od 1000 i cao ..ja prva u zivotu ne bih nudila na takvoj licitaciji…i takodje kad me nesto zanima a nema ponuda pitam prodavca koja je kupi odmah cena i stvar resena ili uzmem odmah ili ni ne nudim.

 4. evo primer ja sad prodajem 1 dinar 1875 koji vredi realno 2500 od stanja u kojem je.e sad naravno da bih ja volio da dobijem bar pozitivnu nulu pa ako si prevarant zovnićes ekipu i javiti licitirajte i dizite pomalo do 1500 dinara i tu stanite i ostali nastave da licitiraju pa ko pobedi.ja znam te fore ali neka to drugi rade ja neću jedna stvar njih ćete tesko provaliti.jer mi koji se bavimo numizmatikom samo bude mi dojava od druga koji poznaje tog ne licitiraj taj i taj mu dize a znamo se sa sajmova numizmatike,filatelije i kolekcionarstva znamo se i pazimo i kad dodje novajlija gule čoveka jer što reče moj prijatelj u numizmatici nema sentimentalnosti.e zato ja za predmet stavim primer 2000 procenim pa ako me predje nosi ali kad su ozbiljni komadi u pitanju tu nastaje trka i zatim samo kupim na kupi odmah.

 5. Funkcionalnost tog vašeg sistema zaštite sam najbolje osetio kada sam bio nov na ovom sajtu sa par pozitivnih ocena, kada je jedan član koji je u tom trenutku imao preko 200 pozitivnih i koji me je prijavio za pumpanje cena. Iako je čovek koji je nudio bio iz Beograda (a ja iz Čačka), vi ste stali na njegovu stranu na šta je taj nazovimo ga čovek jedva dočekao da ostavi krajnje bezobrazan negativan komentar (koji stoji i dan danas). Iako sam sa vašom kontakt službom imao par veoma dugih telefonskih razgovora, nikada mi nije bilo objašnjeno kako sam sebi dizao cene. Rezultat – na Limundu veoma retko stavljam licitacije, prešao sam na Kupindo, kao i ostale sajtove za prodaju. Danas kada imam preko 320 pozitivnih (i 1 negativnu), zanima me kako bi postupili da se ja žalim na pumpanje cena od nekog člana koji ima samo par pozitivnih ocena

 6. Gomila ,,novih,, članova na Limundu a većina su u stvari suspendovani članovi,brdo duplih naloga a ponuda sve slabija.Ja problem veštačkog podizanja cena nemam.
  Licitiram u zadnjih 30 sekundi i odmah stavim maksimum koji sam spremna da dam za taj predmet.I tako godinama u nazad

 7. U skladu s' propisima

  Retko kupujem,ali uvek kad nesto zelim trudim se da izgleda kao da sam ja ta koja vestacki podize cenu iako ne znam ko je prodavac.Cim se pojavi neka ponuda,ja stavim za 10din. vecu i tako dok ne izludim sve potencijalne kupce da pomisle da vestacki podizem cenu i naravno vecina odustane.Meni predmet uglavnom ostane po nizoj ceni.Je l’ negde pise da to nije dozvoljeno?Ne!Je l’ neko to moze da mi zabrani?Ne!Mogu da licitiram kako god ja hocu,jer ja i jesam samo kupac.Zakljucak:PROBLEM VESTACKIH PODIZACA CENA JE NE RESIV! 🙂
  Ako ste dovoljno kreativni,napravite nov nalog (0)ocene da izgleda jos ubedljivije.To je Limundo omogucio.Sve po propisima 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=-Dj0EuxFguI

 8. Mislim da je najveci problem u ovom trenutku koji limundo ima nedovoljan broj clanova kako kupaca tako i prodavaca.
  Prodavci su otisli na druge domace sajtove gde imaju manje troskove kao sto su kupiprodaj, lalafo, mojekrpice…
  Kada bi limundo imao manje troskove postavljanja akcija vise bi bilo prodavaca sa kvalitetnijim robom, a samim tim i vise kupaca
  Slazem se da treba da i limundo treba da zaradi, ali zasto to ne bi bilo po prodaji , a ne i po pokretanju akcija uzimati proviziju

 9. @MAKI

  Zato sto prodaja ide lose u svakom slucaju,takva je situacija….a naplacivanje pokretanja aukcija je sigurna para…iako manja dosta…

  Secam se perioda kad nekad daju dan dva besplatnog pokretanja…broj aukcija a i prodaja skoci za 500% 🙂 to treba da im bude neki pokazatelj….

 10. Prazna priča, bavite se lovom na veštice a ono što je lako uraditi je to da podaci o korisniku budu tačni ili bar logični niste u stanju.

  Imao sam kontakta sa članovima koji su prijavili nepostojeće adrese, imaju umesto imena i prezimena neka izmišljena, afrička i neka druga strana imena sa slovima koja nisu naša a imena i prezimena su pri tom ista, nemaju prezime nego samo skraćeno ime i t.d. U kontaktu sa njima saznao sam da su to u nekoliko navrata uradili u dogovoru sa članovima Limundo tima.
  Imena ulica i naselja u adresama često nemaju naša slova što u nekim slučajevima zaista izgleda neprepoznatljivo o čemu sam pisao Limundu ali naravno ništa.

  Neozbiljnost sajta.

  To se vidi i u ovoj brizi oko lažnih ponuda. Jednostavno pravilo nuđenja se pokušava relativizovati.
  Da li znate da zbog tih intervencija možete izgubiti na licitaciji iako ste ponudili u startu vuiše nego što je ponudio konačni kupac. Jedan moj poznanik je izgubio na licitaciji jer je Limundo procenio da je odmah ponudio mnogo pa mu ponudu odbio a pobedio je neko drugi koji je na kraju ponudio i više. Učinilo im se valjda.
  Imam u familiji nekoga od koga često kupujem jer je povoljan sa cenama a da ne biih stalno koristo to vezu na njegovu štetu kupujem od njega preko Limundo/Kupinda da bi on za sebe mogao da ostvari najbolju cenu.

  Dakle ono što je prilično važno, jasno i lako uraditi ostaje zapostavljeno a navodno se vodi briga o tome da kupite nešto što povoljnije.

  Da li znate da se u klasičnim prodavnicama formira najveća moguća cena za proizvode koju može da izdrži tržište po proceni trgovca. U javnom sektoru cene usluga prelaze u startu stvarnu vrednost usluga ne bi li se napunili budžeti i džepovi od građana kada već ne radi privreda. I hvale se time, kažu profitabilno javno preduzeće. Pa koje javno preduzeće sme da bude profitabilno? Da li znate koje je preduzeće proglašeno za najprofitabilnije u prošloj godini u Srbiji.

  Znači da zaključim, opšta je pomama za što većom cenom pa ako može i preko toga u monopolskim situacijama kao što je slučaj kod javnih preduzeća.

  Ovde imamo oblik prodaje putem licitacije kojoj nije cilj prodati za što manji iznos već maksimalni koji može to tržište da ponudi.

  Jednostavno ali eto to se relativizuje upravo od Limundo tima koji verovatno to radi iz nekog svog razloga u koji ja ne mogu da proniknem jer nemam uvid u njihovo poslovanje ali ne verujem da nije „dobar“.

  Znači prazna priča o brizi.
  Ponudite koliko mislite da vam vredi neki predmet i ne dozvolite da vam taj predmet promakne i da ga kupi neko ko je ponudio manji iznos.

  Živi bili!

  Dragan

 11. Učemu je problem primer hoćete haljinu kupiti za 2000 dinara toliko po vama vredi toliko stavite pa ako vas neko pretekne zalim slučaj.Primer stavim za kovanicu 3867 dinara i kraj toliko vredi meni a oni nek se igraju bitno mi je da pobedim jel treba shvatiti da vredne stvari ne mogu se prodati za 10 dinara svako treba logički da razmislja doklen ide evo meni ide sad aukcija bas kako treba jer se za neke stvari zna cena.pa na kupujem prodajem je ok sajt ali tamo deru sa numizmatikom nenormalno na limundu i kupindu bolje prodjem tamo losije.stavim komad stoji mesec dana skinem i ovde prodam i zadovoljan.Je provizija preterana 5% na 5000 zarade pa vi vidite proviziju a bila je 4% kao i povlačenje predmeta ako nema ponuda 100 dinara a bilo je 50 kupi odmah svugde stavim isplati se.jel ovce jesu zato da se sisaju ako ne znate proceniti predmet bilo koji i dalje isti problem.nek pumpaju pa nisam budala samo se odredi cena.a ima ko se dogovori i proda se preko limunda.uvek će biti pumpanja.

 12. limundo ce uvek zaradjivati na numizmatičarima nema brige jer zna se koliko sta vredi i tu ima pumpanja ali samo novajlije nasednu na te fore.e kad nauče paze.

 13. Iznecu svoj slučaj…
  Više puta sam prijavljivao zloupotrebu u kategoriji u kojoj prodajem svoj proizvod. Napominjem da nisam veliki prodavac, već prodajem jednu vrstu robe koja je sezonskog karaktera (razumljivo neću reći koju, a to je sada najmanje i važno)…
  Neverovatno koliko zloupotrebe ima od strane dva člana koji licitiraju sa gomile duplih naloga. Svi krećemo od početne cifre, a konačnu naravno odlučuje kupac.. Nikada niste reagovali na prijavu, jer vi u svakom slučaju uzimate proviziju od prodatog predmeta. Ja sam se lično „povukao“ sa limunda, već prodajem na drugom online oglasniku gde nemam apsolutno nikakvih troškova, a cena po kojoj prodajem je daleko veća…
  Siguran sam da nisam prvi koji je odustao zbog „nefer“ uslova koji vladaju na vašem sajtu.
  Nadam se da ćete objaviti ovaj komentar…. Pozdrav!!!

 14. Žalosno je što limundo jedno priča a drugo radi, kao i to što se ne ponaša i reaguje prema svim članovima isto već rade kako im se hoće.

 15. Haha, bio sam ovde već 🙂 Kad god nađem nešto jeftino, dođe do ovoga 😀

 16. Evo ja sam prijavila ociglednu prevaru i vestacko podizanje cene za jedan predmet i receno mi je da ce pratiti prodavca i te „kupce“. Sutradan od zavrsetka licitacije isti prodavac stavlja isti predmet koji je „prodao“ na aukciju i isti „kupac“ licitira ponovo i podize cenu. Opet prijavim, pitam da li prate, kazu nisu nasli nepravilnosti, prave me budalom. Vise necu nikada prijaviti nikoga, jednostavno necu licitirati na takvim aukcjama, aLimundo neka vidi sta ce kad za neko vreme budu svi presli na druge online sajtove za prodaju. Ionako je ovde najskuplje prodavati, nista ljude ne zadrzava da odu.

 17. Moj prethodni komentar nije prosao moderaciju. Zasto? Zato sto sam iznela istinu o tome kako ne reagujete na ocigledno vestacko podizanje cena u dva navrata sa istim predmetom, istim prodavcem i istim „kupcima“ i jos me pravite budalom i kazete da niste konstatovali nepravilnosti.? Ljudi ne smeju da znaju da zmurite na takve stvari? Ja sada razmisljam o tome da vi ucestvujete u tom vestackom podizanju cena na licitacijama, da imate svoje naloge sa kojih licitirate, kako biste naplatili sto vecu proviziju od prodaje. To je jedino logicno objasnjenje zasto pravite ljude budalama i kazete da ne vidite nesto sto je tako ocigledno.
  Nije ni cudo sto svi posteni prodavci i kupci odlaze na druge sajtove za online kupoprodaju.

 18. @snezana – Još jednom smo detaljno proverili prijavu koju ste prosledili i nismo uspeli da nađemo nijedan dokaz da je u pitanju veštačko nuđenje. Ne možemo sankcionisati nekoga zbog veštačkog jer je imao istog kupca na dve aukcije. Kupac, kog ste prijavili, je licitirao još na 16 aukcija istog tipa kod različitih prodavaca u ovom mesecu. Još kod nekih prodavaca je licitirao na više od jedne aukcije, a između svih tih naloga ne postoji povezanost. Žao mi je zaista što ne postoji poverenje trenutno sa vaše strane prema nama, ali kako smatrate da vršimo krivično delo tako što sopstveni sistem zloupotrebljavamo radi veće zarade i od kupaca i od prodavaca, možete svakako da kontaktirate bilo koju nadležnu državnu instituciju da proveri vaše navode.

 19. ako kupac zna cenu proizvoda ovakve prevare ne mogu da ga ostete, problem je sa mljadjim i naivnijim klijentima

 20. Iskreno ja ne bih licitirao, za mene je to bespotrebno napumpavanje cene nekog proizvoda.

 21. Ponudite odmah cenu po kojoj bi ste platili predmet. Ako vasa ponuda bude najveca i predmet je vaš. Ukoliko prodavac vestacki podize cenu, znaci da bi ste i vi sami taj predmet platili vise, ali ste hteli naravno jeftinije da prodjete. Inace Limundu i jeste u interesu da se predmet sto skuplje proda ili vestacki podizanjem cene isti i ne proda i onda sledi ponovno pokretanje sto je takodje u interesu Limunda zbog ponovne naplate provizije. Sto se tice istrage/pronalazenja ko podize cenu, mislim da je vrlo lako naci subjekta, pracenjem ip adresa, ukoliko se cesto pojavljuju dve ili tri iste ip adrese ( verovatno nekada koristi i mobilni pored racunara ) onda je to potencijalni krivac.
  Mene licno ne muci to vestacko podizanje cene iz gore navedenog razloga, odnosno, ja ponudim jednu cenu i eventualno ako mi bas treba podignem za 200 do 400 din ako uspem-uspem ! Ukoliko ne , uskoro se pojavi drugi , bolji , lepsi … Itt( u daljem tekstu i tako to )… Salim se.. Ali hocu reci, da ako neko podize cenu i vi ga i dalje jurite, znaci da to ustvari i ima tu neku vrednost koju ste ponudili. Ja sam ovde od 2009- te i nikada nisam podizao cenu, odnosno imao problema sa time, pa cak sam i Sam proveravao kasnije ocene i da li je prodavac ponovo postavio isti predmet i nalazio takve clanove, ali nisam prijavljivao, jer opet njihova steta.. itt
  Pozzz

 22. vetačko nudjenje nije lako primetiti ni dokazati ja se bavim numizmatikom i sad stavim primer 5 dinara 1879 ona vredi minmum 4000 dinara e sad kupci bih da prodju jeftinije i onda se to ubrza tako sto javis ekipi i dizu ti do odredjene cene to ja znam ne radim pre ih stavim fiksno ili na kupindo ili već na neki drugi sajt.tako da nemate šanse da dokazete prodavac prodaje drugari dizu i obratno e to se tako radi.jednom sam hteo kupiti tita u kuti 5 komada sertifikat ja stavljam keš onu još i dodjem do 4000 i stanem i stize mi poruka da ima jos da licitiram naravno da nisam.

 23. Nudite polovnu stvar na aukciji.Kupac pobedi i ima cak 30 dana mogucnosti da vam vrati taj predmet,koga je u medjuvremenu zasigurno i ostetio.
  Vi ste u obavezi da ako on izmisli neki nedostatak,vrtite kupcu novac i predmet,koji nije bio nov i nema garanciju.Ukoliko mu ne vratite moze vas oceniti negativno.

 24. Ako vi pošaljete predmet koji je ispravan dobro ga upakujete i garantujete za njega.e ukoliko se desi steta prilikom transporta bilo kog predmeta a vi ste ispravan poslali i kupac dobije ne ispravan i tvrdi da je ne ispravan ali napisete da ne snosite odgovornost prilikom transporta.i tu zna da se da se desi kucu šteta a vi ka prodavac a ni kupac niste krivi već pošta koja prevozi pakete i sto bih kupac kvario predmet samo ako nije sav svoj

 25. Vi ste u ovoj prici naveli samo jedan aspekt vestackog nudjenja radi postizanja vece cene. Medjutim, postoji i druga strana medalje. Kada poducavate pocetnike uvek navodite kao jedan od osnovnih elemenata postavljanje cene koja zadovoljava prodavca.
  Mnogi prodavci, pogotovo oni sa vise aukcija, da bi izbegli placanje provizije stavljaju pocetnu cenu od 10 dinara. Neki od njih, kada se predmet proda po toj ili nezadovoljavajucoj ceni, onda neosnovano krive kupca.
  U tom grmu lezi zec i tu je drugi nacin vestackog dizanja cene. Kada prodavci koje ste naveli vide da predmet ne ide i da ce najverovatnije biti prodat po najnizoj ceni, sa duplih naloga vestacki podizu cenu, ali ne samo da bi postigli vecu cenu u smislu prodaje, vec i da bi spasili predmet. Predmet koji realno vredi vise od pocetne cene od 10 dinara treba spasavati i onda se podize cena do one koje zadovoljava prodavca. Recimo, neka to bude 50 dinara. Ukoliko ga neko nadmasi super jer je prodao po odgovarajucoj ceni. Ako ostane njegova licitacija najveca, spasao je predmet, uz placanje provizije koja je neznatna. Tako moze predmet kasnije ponovo postaviti i mozda taj put prodati po znatno visoj ceni.
  Dakle, i navedeni nacin nelegalnog spasavanja predmeta ne bi trebalo zanemariti.

 26. odrediti pravu cenu je umetnost, koja ne moze da se nauci u skolama, to imash ili nemash. Dobar trgovac ce i bofl robu prodati kao premijum. Kako se zastititi od toga. Dobrim informacijama i proverama. A na limundu su svakaok vesti trgovci

 27. ja aktiviram limundo agenta da radi za mene.i ne takmičim se ni sa kim kao kupac.e sad bolje reći zašto veštačku nude.zato što na primer u olasti numizmatika čovek stavi kovanicu 5 dinara 1879 kralj milan obrenović srednja klasa kvaliteta.i to košta do 4000 maksimalno 4500 e sad ljudi stanu da kupuju tako što nude 10 po10 po 10 dinara onda neko digne 100 neko stavilimundo agenta i naravno kad se vidi da suma stoji do cene manje od realne podigne druga osoba z a 500 odmah zatim drugi prati pa 200 i tap stignu do realne cene 3500 i tu stanu ostave da licitiraju za koji dinar više a tu su i kupci nerealni zar misle da će neku skupocjenu robu dobiti ispod svake cene.sad su se počeli tamo članovi ogradjivati staviš realnu cenu pa ima ko kupi a to samo kolekcionari kupuju i trgovci koji preprodaju iste komade sa limunda.grupa ljudi koja tako radi.tako je i za nakit .

 28. Toliko ocigledno dizanje cene sa duplog naloga da bi to i moja deca provalila. Prijavio sam Limundo timu, poslali poruku sa zahvaljivanjem i nista vise.
  Razocaran sam u Limundo

 29. @Zoran – Od količine prijava zavisi i brzina obrade istih. Vaša prijava je evidentirana 27.05. u 15:16h tako da će biti obrađena. Svakako ćemo se potruditi da budemo brži!

 30. Sad vidim da ste uradili bas kako treba, suspendovali dupli nalog. Pravda je zadovoljena a i ja sam zadovoljan jer sam inace mislio i da zaboravim Limundo, NE VOLIM NEPRAVDU.
  Samo tako nastavite, srecan rad i svako dobro

 31. Pa to je ocigledno,i majmun bi povalio tako nesto,ako je neko vreme na limundu.A ja cu vam navesti da to nije jedina stvar cime se ljudi bave.Tu je i program,koji se namesti da dobije odredjenu aukciju po svaku cenu.To sam provalio,jer me je jedno vreme u poslednjim sekundam pobedjivalaa ista osoba,i to uvek za neku,stotinku.Samo bih postavio pitanje,kako tome stati na put?
  Pozdrav,Milos,Beograd.

 32. @Milos – jedini program koji postoji je Limundo agent o kome više možete pročitati na sledećem linku: http://blog.limundograd.com/2013/07/kako-radi-limundo-agent/

 33. sto se tiče veštačkog nudjenja imate dve opcije da stavite odredjenu sumu pa ako predje sa srećom mu.Drugo ima prodavaca imaju 5 naloga sa 4 nude sa petog prodaju imaju svoje pomagače bar je tako u oblasti numizmatike ali tamo većina zna ko je ko pa mi dojave ne licitiraj taj i tome diže taj član jer zna kad mu dodjem na sajam da ću ga argumentima obrukati a to niko ne želi čak se i u grupama na fejsu znamo tako da i tamo kažemo ko vara puno ime i prezime pa nek dižu.koristite limundo agenta što je najpametnije.

 34. Tome se nikada i nikako ne moze stati na put. Samo prijavama na sumnjivu aukciju mozemo nesto postici.
  Ja sam skoro prijavio jednu takvu spornu aukciju, blokirali su „dupli“ nalog od prodavca ali je aukcija ipak prosla. Tajj pobednik aukcije [nisam ja] je nerealno preplatio predmet prodaje, Limundo je uzeo proviziju a to nije ok. Kako duplirate „dupljaka“ tako treba i njegove ponude da se poniste pa da roba ode za realne pare.
  Sitna je to razlika u proviziji da bi se blamirali iz Limundo tima. Mislim da su poverenje i obraz najvazniji

 35. Uvek ima novih i naivnih clanova, koji vremenom prolaze koj faze razumevanja kako internet aukcije funcionisu u stvarnosti.

  Nas narod ima poslovicu: „Dobar glas se daleko cuje, a los jos dalje“.
  Tako je u ovom poslu. Ako radite posteno, vremenom cete steci poverenje kod velikog broja kupaca.
  To povrenje ce izmedju ostalog rezultovati postignutim cenama, koje prodavaci skloni vestackom podizanju ni blizu ne mogu da dobace uprkos svim marifet;ucima kojima se sluze.

  Vrlo brzo se otkrije koji su clanovi skloni prevarama, i kada ih jednom otkrijem zaobilazim ih u sirokom luku.

 36. Uvezi numizmatike jedan član prodavao srednji vek ja naravno licitirao e sad ispostavilo se da se veštački diže a ja htede kupiti inače taj član je pošten uvek bar prema meni bio uvek cena realna prodava i rim i kelte uglavnom blokada neko je bio ljubomoran pa je dojavio inače sam bio vodeći a srednji vek će prodati na kp sećam meni je jednom prekinuta aukcija ni zbog čega.ja sam bio vodeći išao bih čak i do 3000 uglavnom ima nas koji znamo koliko košta realno srednjovekovni novac i to bila dva komada.

 37. Nekoliko puta sam predlagao Limundo timu da razmotre opciju: mogućnosti uvida na profilu kupca, iz kog mesta je.
  Prodavci su u neravnopravnom položaju što se tiče privatnosti, jer se na njihovim aukcijama vidi odakle su.
  Kada ti prodavci na nekoj aukciji budu u ulozi kupca, vidi se odakle su, dok oni članovi koji uglavnom kupuju,
  imaju skriven podatak o prebivalištu.
  Kada bi se svi članovi izjednačili po pitanju privatnosti i videlo i iz kog mesta su kupci, manje bi bilo duplih profila.
  Uglavnom prijatelji i rodjaci prodavca su iz istog mesta i okoline, pa bi se prodavci manje usudjivali da prave duple profile,
  kada bi svako ko licitira mogao da vidi, da cenu podiže član iz istog mesta.
  Ovaj potez Limunda, po mom mišljenju, ne bi u potpunosti bio delotvoran, ali bi sigurno pomogao u smanjenju ove pojave.

 38. MIROSLAV je apsolutno 100 % u pravu, razmotrite tu opciju

 39. Fora ti je u tome što možeš imati jedan profil i ekipu iz raznoraznih gradova koji povremeno dižu tako ti je na primer u numizmatici samo što se znamo preko sajmova pa znamo ko kome diže a ima i duplih profila diže sa duplog na svoj to nije pošteno prema kupcima.

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh