Početna » Zabava » „Daj ženi idealan model cipela i ona će osvojiti svet“

„Daj ženi idealan model cipela i ona će osvojiti svet“

Ženska strast prema obući – nepresušni izvor inspiracije koju retko ko može da dovede u pitanje. Retke su žene koje mogu da odole kupovini jer: „Još samo ovaj par, pa nemam ništa da obujem“. Ta strast je toliko specifična da su se njom bavili i psiholozi. Zbog čega su žene opsednute kupovinom cipela?

Kupovina nam popravlja raspoloženje

Možda već znate da lučenje dopamina čini da se dobro osećamo. A da li ste znali da se dopamin oslobađa upravo tokom kupovine? Studije su pokazale da se prilikom kupovine, posebno cipela, oslobađa velika količina dopamina u mozgu, što dovodi do dobrog osećanja u nama.

Štikle kao izvor moći

Pored toga što nivo dopamina raste prilikom kupovine cipela, nošenje visokih štikli ženama takođe pruža osećaj zadovoljstva. Psiholozi se slažu da žene koje nose štikle pokazuju status moći. One ženama pružaju i osećaj većeg samopouzdanja.

 

Racionalizacija opsesije

Da, tačno je da kupovina cipela i nošenje štikli povećava nivo dopamina u mozgu. Međutim, sigurno smo primetili da uvek postoji racionalno objašnjenje za kupovinu. To je zato što su nam cipele neophodne. Čizme su neophodne za mokro ili hladno vreme. Štikle su osnova za posebne događaje. Praktične papuče i patike važne su za obavljanje napornih poslova, duge šetnje ili trčanje. To je već četiri para obuće. Kada na to dodamo boje i stilove, postaje sasvim jasno zašto žene imaju više od deset pari cipela u ormaru.

Kupovina cipela je primarni nagon

Evolucijom su se mnoge stvari promenile. Međutim, neke ostaju iste. Osobine kao što su „bori se ili beži“ instinkt su duboko u nama. Verovali ili ne, strast prema kupovini cipela potiče iz naših primitivnih instinkata. Cipele su vrsta plena. Traženje cipela je kao lov.

Bilo da gajimo veću ili manju strast prema obući, verujem da svaka žena voli da ih kupuje. Moj izbor za ove vrele letnje dane su dobre ravne sandale: crne rimljanke, duboke rimljanke u boji kože ili možda crvene. Za svečane prilike tu su sive sandale na štiklu, šarene, ali svedene ili možda neke u boji. Kad su patike u pitanju, starke su za mene uvek bile „zakon“. 🙂

Kupindo je pravo mesto za kupovinu obuće. Pre nego što počnete da birate svoj savršeni par, pročitajte savete iskusnog obućara za kupovinu obuće online. Verujem da među skoro 25.000 pari obuće možete pronaći idealne za sebe, koji god stil da volite, za koju god priliku. Uživajte u kupovini! 🙂

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

2 Komentari

  1. Postovani, zasto na Kupindu ne postavite opciju pretrage obuce prema duzini gazista nego je ponudjen samo broj obuce koji uopste nije merodavan?

  2. Jovana Milenković

    Poštovana Marija,

    Hvala Vam na komentaru. Filter za dužinu unutrašnjeg gazišta je na Kupindu uklonjen jer se prema statistikama veoma retko koristio.

    Pozdrav i prijatan dan želim.

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh