Početna » LimundoGrad » Kako zakon vidi korišćenje tuđih fotografija na prodajama?

Kako zakon vidi korišćenje tuđih fotografija na prodajama?

copyright

Kao jedan od izazova e-trgovine, ali i komunikacije putem interneta uopšte, često se postavlja i pitanje korišćenja fotografija. Osnovni izazovi koji se pred prosečnog korisnika postavljaju odnose se na to: Da li se fotografije na internetu mogu slobodno koristiti ili ne? Koji je obim tog korišćenja? Da li je neophodno tražiti dozvolu autora i plaćati naknadu za korišćenje? I na kraju, da li postoji rizik da korisnik bude u problemu ako koristi tuđu fotografiju?

Da li je fotografija autorsko delo i kako se štiti?

Pre svega, bitno je znati da fotografija predstavlja autorsko delo, kao originalna tvorevina ljudskog uma predstavljena u nekoj formi. Dakle, za autorsko delo je bitno da ima element originalnosti i da bude predstavljeno u određenoj formi. Pritom je bez značaja da li ta forma postoji u fizičkom ili elektronskom obliku. Imajući to u vidu, korišćenje fotografija nije u potpunosti slobodno.

Šta zbunjuje korisnike?

Ono što pravi problem jeste dostupnost samih fotografija, budući da je korisniku dovoljno da ukuca odgovarajući pojam i da preko servisa poput Google Search Image dođe do onoga što je njemu ili njoj potrebno. Veća dostupnost ne znači istovremeno i legalnost, jer za iskorišćavanje tuđeg autorskog dela je (po pravilu) neophodna makar saglasnost imaoca autorskog prava, a ako on/ona to zahteva neophodno je platiti i naknadu. U našem pravu, pored tih imovinskih prava, autor ima i tzv. moralna prava, koja mogu da se svedu na pravo da bude potpisan kao autor fotografije i pravo na zaštitu integriteta dela. Tako, ako ste uzeli tuđu fotografiju i postavili kao ilustraciju svoje gitare koju želite da prodate, niste tražili saglasnost, niste platili naknadu, niste potpisali autora, a kropovali ste fotografiju, rizikujete da vas autor tuži za povredu autorskog prava. Sudska praksa koja se odnosi na neovlašćeno korišćenje fotografija od strane news internet portala pokazuje da te naknade štete mogu da idu i do nekoliko stotina hiljada dinara. Pritom se ovi postupci relativno brzo završavaju (za razliku od ostalih sudskih postupaka), a do sada su se uglavnom svodili na to da autor dokaže da je fotografija zaista njegova/njena.

Druga zbunjujuća stvar svodi se na rečenice „Pa svi to rade“ i „Nikada niko nije zbog toga stradao“. Često nismo u stanju da pojmimo da je nešto zabranjeno, posebno ako nelegalno ponašanje ima razmere masovne pojave i ako je sve prilično dostupno. Ipak, svako mora da bude svestan da to što nije uhvaćen u nedelu ne znači da to ubuduće neće biti slučaj i mora da bude svestan da je neovlašćenim uzimanjem tuđe fotografije već u riziku da bude tužen. Kada i da li će biti tužen zavisi od mnogo faktora, a najčešće od njegovog/njenog imovnog stanja.

Izuzeci  

Često zakoni koji regulišu autorska prava predviđaju situacije u kojima će tuđe autorsko delo moći da se koristi bez pribavljanja saglasnosti i bez obaveze plaćanja naknade. U SAD se takav način korišćenja navodi kao fair use, što se svodi na to da tuđa autorska dela mogu da se koriste za nekomercijalne svrhe, u kontekstu edukacije, dnevnog izveštavanja, parodije i sl. Kod nas se takvi vidovi iskorišćavanja tuđeg autorskog dela podvode pod „suspenziju autorskog prava“. Ipak, budući da se fotografija kao ilustracija prodaje nesumnjivo koristi u komercijalne svrhe, ovi izuzeci se ne bi mogli primeniti na Limundo korisnike.

Besplatno korišćenje fotografija

Najsigurnije je korišćenje tuđih fotografija koje nude brojni besplatni servisi, ali i kod tog korišćenja treba biti oprezan i dobro pročitati uslove korišćenja (Terms of Use), jer besplatno ne znači uvek neograničeno. Naime, kod nekih fotografija nisu dozvoljeni svi vidovi iskorišćavanja, pa je moguće da je dozvoljeno da se koristi na primer u svrhu edukacije ali ne i za komercijalno iskorišćavanje. Takođe, autorska dela imaju svoj „rok trajanja“, i kada taj rok istekne mogu da se koriste bez ograničenja. Tada takva dela postaju javno dobro (public domain).

Odgovornost Limunda za postavljanje tuđih fotografija

Limundo je servis elektronske trgovine, koji spada u kategoriju tzv. pružalaca usluge informacionog društva po Zakonu o elektronskoj trgovini. Na njega se zato primenjuju principi mere conduit i Notice and Take Down. Mere Conduit znači da je Limundo „prosti prenosilac“ elektronske poruke koju vi kreirate i načelno ne odgovara za sadržaj te poruke. Tako da je odgovornost za „legalnost poruke“ gotovo isključivo na samom korisniku.
LimundoGrad d.o.o. može ukloniti spornu fotografiju na zahtev korisnika koji smatra da je oštećen ukoliko korisnik dostavi dokaz da je fotografija zaista njegova.

Šta je najsigurnija opcija za korisnike?

Korisnici treba da znaju da korišćenje tuđe fotografije uvek predstavlja određeni rizik, pa je najsigurnije da koriste isključivo fotografije koje su sami napravili. Jedino tada mogu biti potpuno sigurni da neće neko drugi da ih tuži za neovlašćeno iskorišćavanje tuđeg autorskog prava na fotografiji. Treba istaći i da neovlašćeno iskorišćavanje tuđeg autorskog prava nije jedini rizik koji prodavac na Limundu na sebe preuzima, jer se takođe može postaviti i pitanje neovlašćenog korišćenja tuđeg žiga, neovlašćene prodaje robe ili prodaje krivotvorene robe. To ipak ne treba mešati sa korišćenjem tuđeg autorskog prava i treba svaki od ovih izazova posmatrati pojedinačno.
U narednim tekstovima ćemo zato svakom od ovih problema posvetiti neophodnu pažnju.

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

15 Komentari

 1. Tesko je zastititi autorska prava na internetu. Fotografije se skinu, malo „odrade“ u fotoshopu i… ajde ti dokazi da je tvoja.

 2. Fotografija je autorsko delo zato treba obratiti paznju pre nego je skinemo sa interneta moramo znati da li je zasticena.

 3. Pitanje- ako ja narucim nesto preko neta sPitanje-stranog sajta ne za preprodaju vec za sebe…i stvar kad sstigne-ne odgovara mi velicina a prodavac ne refundira, da li ja za tu stvar pri ponovnoj prodaji (jer recimo malo mi je i ne mogu na sebi da slikam a i glupo je oblaciti nesto pa prodavati kao novo), da li smem da koristim sliku s tog sajta gde sam kupila,naravno stavila bih i sliku svog primerka …. Da li i to spada u krsenje prava?

 4. Miloš Stojković

  Načelno, ako neko ima autorsko pravo na toj fotografiji a vi niste tražili saglasnost od autora, došlo bi do kršenja autorskog prava.Tako da je u konkretnom primeru najbolje i najsigurnije da sami slikate. Pitanje je da li će neko zaista zbog toga da vas tuži, ali rizik ma koliko mali ipak postoji.

 5. Tesko je i dobiti saglasnost, evo nasao sam neku fotografiju na netu, treba mi za moj blog, na fotki nema nikakvih kontakt podataka ko je to slikao i gde se taj nalazi. Nije ova oblast dobro regulisana

 6. Miloš Stojković

  Problem je što je oblast regulisana pravilima koja su zastarela i koja se u samoj suštini nisu menjala prethodnih 200 godina. Zato treba koristiti ili sajtove koji dozvoljavaju slobodno korišćenje fotografija, ili one koje su u Crative Commons ili sličnom režimu, ili one koje su u Public Domain, ili platiti za fotografije na pay sajtovima, ili, u krajnjoj liniji sam slikati, da bi se otklonio svaki rizik.

 7. Ovo je banalnost o kojoj je smešno govoriti. Isto kao što je i torrent nelegalan pa gomila ljudi strada što skida ili postavlja? Razmislite malo o tome i koliko slika sa interneta vi koristite u reklamama kategorija, promocijama itd. Na vašem mesut ne bih pisao o ovakvim banalnostima ako uzmem u obzir da se na vašim sajtovima u 100% slučajeva prodaju računari sa piratskom verzijom windows-a, koju, jelte, svi koristimo?

 8. Dobar tekst, kao i ostali pre ovog napisani. Nadam se da će se serija nastaviti i da ćemo dobiti mišllenja autora i o drugim zakonskim rešenjima za e-trgovinu. Po mogućstvu i neku reč o reklamacijama i zakonskim rešenjima koja postoje da zaštite kako kupce tako i prodavce od moguće štete.

 9. Sa fotografijama je lako, lako se dokazuje vlasnistvo ako imate originalnu fotografiju u punoj rezoluciji. Sa druge strane, ako bas zelite da sprecite kradju vase fotografije stavite preko neki transparentni logo ili vase ime i problem je resen. Limundo bi trebalo da se pozabavi nekim nacinom zastite tekstova u opisima predmeta. Ja imam veliki broj predmeta u ponudi, semena i biljaka, i ponekad mi treba i dva sata da sastavim tekst, dok nadjem sve potrebne informacije, opisem nacin uzgoja, upotrebe, cuvanja semena i ko zna sta sve ne. I onda se neko pojavi i samo uradi copy-paste mog teksta i nikom nista. Nemam nacina da dokazem da je moj tekst. Nesto se mora uraditi povodom toga.

 10. Molim, pojasnite nam to neovlasceno koriscenje ziga i neovlascenu prodaju robe. Drugo, meni nema logike da ne delite odgovornost sa nama jer ucestvujete u profitu sa aukcije na kojoj su na primer koriscene tudje fotke. Ili, ako je zabranjeno onda je zabranjeno.. Onda morate bas vi traziti da ne postavljemo tudje fotke i to uneti u Limundo pravila, suspendovati, ukloniti, bas kao sto radi YouTube.

 11. Da li spada u kršenju pravila ako moj kupac koji je uzeo neki predmet iz moje ponude na Limundu, posle kupovine odluči da ga ponovo prodaje, a jednostavno kopira moje fotografije, umesto da sama napravi slike predmeta? To se često dešava sa prodavcima na Limundu, i ja sam više puta naišla na moju fotografiju. Smatram da je ovo nekorektno ponašanje, jer sam dosta truda uložila u napravljenju fotografija.

 12. Apsolutno se slazem sa KAVAI.Z!
  To se isto i meni desavalo, cak i kada sam potpisivala fotografije, izbrisu potpis, sto se vidi, i iskoriste fotografiju.
  Sad sam prestala da potpisujem, nema svrhe.
  Takodje, kada kao kupac pretrazujem Limundo, vidim da se ta pojava cesto ponavlja i kod drugih prodavaca.
  Svaki prodavac ima svoj poseban stil izrade fotografija, tj. prepoznatljiv je po tome, i kada vidim originalnu fotografiju jednog prodavca na aukciji kod drugog, celokupan utisak je porazavajuci za „pozajmljivaca“ fotografije, a on toga nije svestan, ili ga nije briga.
  To je i jedan od nacina da odbije kupca. Zato, ne cinite to pozajmljivaci fotografija, nego se sami potrudite, budite originalni, time cete povecati prodaju!

 13. ja mislim da ovu oblast je nemoguce pravno regulisati. I vecina autora slika su pomirena sa tim da ce im slike zavrsite na nekom drugom sajtu ili blogu. Pa dovoljnoje desni klik i snimiti sliku, to valjda treba google spreciti na prvoj liniji fronta, da ne dopusti nesto tako.

  Sta islite koliko slika je originalnih na ovim sajtovima?

  http://halotravel.rs/
  http://odeontravel.rs/
  http://www.maestral.co.rs/ i

  itd, itd…?

 14. takvu glupost nećete pronaći u grupama numizmatike.oni su svi učlanjeni u numizmatičke grupe na fejsu i s punim imenom i prezimenom izbaci kovanicu,novčanicu za koju tačno provalimo da je s neta.lepo mu zapretimo bićeš izbačen iz grupe i obavestićemo sve sjtove vidimo li ti sliku podelimo javno i vest prošeta javno.po netu e tako prolaze i neki moji drugovi tako bih ja sve ma i za metal detektor izvršimo prijavu.

 15. „Sudska praksa koja se odnosi na neovlašćeno korišćenje fotografija od strane news internet portala pokazuje da te naknade štete mogu da idu i do nekoliko stotina hiljada dinara.“
  A šta kaže sudska praksa kad su u pitanju fizička lica koja koriste tuđe fotografije na sajtovima poput Limunda? Da li postoji i jedan jedini slučaj u praksi? Čisto sumnjam…

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh