Početna » Zabava » 5 knjiga za letnje čitanje

5 knjiga za letnje čitanje

Stiže leto i vreme je da uživamo u odmoru, putovanjima i čitanju. Da li i vi u koferu uvek ostavite mesto za barem jednu knjigu?
I prošle godine podelila sam sa vama nekoliko naslova, ali vreme je da se police i koferi napune novim romanima. Pa da počnemo!

Dok nisam srela tebe – Džodžo Mojes
Dok nisam srela tebeLjubavni roman u kome su istaknute važne ljudske osobine – iskrenost i hrabrost koje dolaze do izražaja onda kada sretnete osobu sa kojom želite da provedete život.
Na internetu sam pročitala jedan komentar u vezi sa ovom knjigom gde je devojka napisala da je knjigu kupila sasvim slučajno, „usput“ (jer je bila na sniženju) i zbog toga nije imala posebna očekivanja. Međutim, nakon prvih nekoliko stranica shvatila je koliko brzo stranice knjige mogu da se okreću. 🙂 Ova kratka revizija bila je sasvim dovoljna da i sama poželim da je pročitam. 🙂

 

Igra prestola – Džordž R. R. Martin
unspecifiedOvo je epska fantastika u svom punom sjaju. Igra prestola predstavljena je kao igra života i smrti.
Za one koji još uvek nisu upućeni, sama priča se zasniva na sledećem: Zakoniti kralj je umro, ali on nema zakonitih naslednika – njegova deca nisu njegova po krvi. Otkriće toga dovodi do spletki i ratova za gvozdeni presto. Sve kuće i dinastije koje po bilo kom osnovu polažu pravo na taj presto upuštaju se u bezbroj bitaka.
Ovo je doba gde postoje ugovoreni brakovi, vitezovi, ali i kupleraji, uhode, zabranjene veze, incesti i sl. Martin je surovo iskren u svojim opisima, kako ljubavi, tako i smrti. On u svojoj sagi prikazuje sve tajne spletke jednog carstva i ogoljava sve tabue.
Upozorenje: Pokušajte da se ne vezujete za likove i od Martina očekujte apsolutno sve. 🙂

 

Ime ruže – Umberto Eko
ime ružeKlasik na plaži? Zašto da ne! Ime ruže Umberta Eka jedan je od najpoznatijih svetskih romana koji je prodat u preko 30 miliona primeraka.
Uz izvanredan zaplet ovog italijanskog velikana, tokom istrage nakon serija ubistava u manastiru otvaraju se mnoga pitanja, koja u detektivski roman unose niz religijskih, filozofskih i političkih pitanja. U središtu je izgubljena jeretička knjiga za kojom se traga 20 vekova, a koju ubica želi da sakrije po svaku cenu. U Alpima severne Italije oštroumni monah i njegov pomoćnik imaju zadatak da spreče zločine i otkriju počinitelja.

 

Devojka u zumbul plavom – Suzan Vriland
devojka_u_zumbul_plavom-suzan_vriland_vOva knjiga na izuzetno slikovit način spaja umetnost i istoriju dok opisuje put jedne slike kroz vekove, od sadašnjeg vremena pa sve do trenutka kada je i sama nastala. Iako prava dragocenost, godinama unazad prenosila se iz ruke u ruku kao sredstvo kojim su njeni vlasnici plaćali dugove ili spašavali svoje porodice. Junaci imaju vrlo različite životne priče, ali sve ih spaja ljubav prema slici čijeg autora neću otkriti – saznajte ko je u pitanju u ovom jedinstvenom putovanju kroz vreme.

 

Islednik – Dragan Velikić
islednikKnjiga čiji je autor dobio NIN-ovu nagradu za najbolji srpski roman u 2015. godini. Čitaoci hvale pre svega bogat rečnik autora i lakoću čitanja knjige koja prati život jedne porodice od Prvog svetskog rata do 2012. godine. Nakon vesti o majčinoj smrti, glavni junak postaje Islednik i na tom putu proniče u život svoje majke i tajne vremena koje više ne postoji. Za sve ljubitelje savremene srpske književnosti ovo je pravi izbor.

 

Mali princ – Antoan de Sent Egziperi
mali-princI za kraj, mali dodatak: Mali princ. 🙂 Knjiga naizgled dečija, ali koju često citiraju i odrasli jer čuva neke od najvećih životnih pouka. Ukoliko vaše dete tokom raspusta voli da uroni i u svet knjige, Mali princ će ga naučiti mnogim stvarima kojih će sećati kad odraste.

 

Kao što sam pomenula na početku, utisci drugih čitalaca su veoma bitni i najpre nas oni mogu navesti da pročitamo neku knjigu. Koje su vaše preporuke za ovo leto? Ne ustručavajte se da nas navedete na čitanje! 😀

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

5 Komentari

 1. Lepo je sto preporucujete knjige, to je znak da se josh uvek cita. Ja preferiram e-knjige, cisto da se na trpa kofer sa knjigama, prakticnije je i spasicemo nekoliko hektara suma. Znam da ima „citalackih cistunaca“ kojima je ovo skrnavljenje, ali ne mozemo protiv napretka, i e-knjige su knjige. Mogli bi iz limundo-a da navedu neke naslove koji imaju i svoju lektronskue verziju

 2. Ime ruze je moj izbor.

 3. Jovana Milenković

  @Sasa
  Odličan izbor! 🙂

 4. Jovana Milenković

  @invekta
  Svaka čast na inicijativi i na zalaganju za očuvanje sredine!

 5. Neverovatna životna priča… Shantaram, „debela“ knjiga 😉

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh