Početna » Limundo » Ko pobeđuje na aukciji gde postoje 2 iste ponude?

Ko pobeđuje na aukciji gde postoje 2 iste ponude?

Da li vam se možda dešavalo da na željenoj aukciji unesete ponudu pred sam kraj, a na njoj pobedi korisnik koji je uneo istu ponudu kao i vi?

Ponekad nam se javljaju korisnici sa pitanjem kako je to moguće i misle da je u pitanju neka greška, međutim nije tako. Iskoristiću priliku da sada detaljnije pojasnim o čemu se tačno radi.

Kako bismo shvatili celu situaciju, važno je da prvenstveno razumemo kako funkcioniše Limundo agent.

Uzmimo primer aukcije na kojoj je početna cena 10 dinara, i neki korisnik licitira sa maksimalnim iznosom od recimo 1000 dinara. Taj korisnik će na aukciji voditi sa početnom cenom od 10 dinara i niko neće znati da je njegova maksimalna ponuda na toj aukciji zapravo bila 1000 dinara.
ponuda na aukciji 1
Ukoliko se aukcija završi bez ponuda ostalih korisnika (bude jedini korisnik koji je licitirao), pobediće na aukciji sa početnom cenom od 10 dinara iako je on zapravo bio spreman da licitira do iznosa od 1000 dinara.

Ako bi se recimo desilo da na toj aukciji neki drugi korisnik upiše svoju maksimalnu ponudu od 300 dinara, korisnik koji je prvobitno uneo maksimalnu ponudu od 1000 dinara automatski će ga preteći za iznos od 10 dinara i voditi na aukciji sa iznosom od 310 dinara.
ponuda na aukciji 2(Niko od ostalih korisnika nema mogućnost da vidi koliku je zapravo maksimalnu sumu uneo korisnik koji trenutno vodi na aukciji.)
Ako bi treći korisnik uneo svoju maksimalnu ponudu od recimo 500 dinara, korisnik koji je uneo veću maksimalnu ponudu (u ovom slučaju je to 1000 dinara) automatski će ga preteći za 10 dinara i voditi na aukciji sa iznosom od 510 dinara.
ponuda na aukciji 3

E sad dolazimo da glavnog dela. Ukoliko neko od korisnika unese svoju maksimalnu ponudu od 1000 dinara, korisnik koji je prvobitno uneo maksimalnu ponudu od isto 1000 dinara vodiće kao pobednik na aukciji, zato što je svoju maksimalnu ponudu od 1000 dinara, zapravo uneo ranije od korisnika koje je poslednji licitirao sa tim iznosom.
ponuda na aukciji 4

Kupac koji nije pobedio na aukciji se može zbuniti, jer vidi svoju ponudu ispod ponude korisnika koji je pobedio, pa može pomisliti da je njegova ponuda uneta pre ponude korisnika koji je pobedio, ali nije tako. Kako je ponuda korisnika koji je pobedio zapravo uneta ranije, ona se računa kao vodeća i stavlja na vrh.

Kako biste povećali svoje šanse za pobedom na aukciji, predlažem da uvek upišete koji dinar više od zaokruženih cifara. Na primer, umesto 1000 dinara, upišite 1003 dinara. Statistike su pokazale da korisnici obično zaokružuju iznos koji licitiraju i ovako ćete za svega koji dinar više, odneti pobedu na aukciji za neki predmet koji vam se možda baš svideo.

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

4 Komentari

 1. Ne vidim kome je ovo uopste predstavljalo problem ??
  Sasvim logicno je da pobedi prva ponuda iako je identicna kao zadnja. Skroz logicno, i u svim pravilima licitacije od kad postoji licitacija na kugli zemaljskoj.

  E ali ja imam jedan predlog tj sugestiju. Kada neko unese krajnju cifru 1000 din i aukcija stoji i dalje na 10 dinara kao u vasem primeru i korisnik se odluci da ipak smanji malo tu cifru jer je recimo taj isti predmet nasao za recimo 600 dinara na nekom drugom sajtu ili jednostavno odlucuje da smanji BIDOVANJE, da moze u bilo kom trenutku da smanji svoju ponudu na recimo 500 dinara. Po meni je ovo logicno i sasvim korektno i po aukcijskim pravilima jer fakticki njegova cifra jos nije aukcijska ( skrivena ) nije javno rekao da daje 1000 din.

  Vec sam slao nadleznima da ovu opciju uvrste jer je sasvim logicna i fer ( da aukcioner moze da smanji aukcijsku cifru )

  Klasican primer:

  Aukcija je na 10 dinara, prvi aukcioner stavlja cifru 1000 din, drugi aukcioner biduje na 500 din , prvi automatski vodi na cifri od 510 dinara i pobednik je do samog kraja ukoliko nema sledeceg ponudjaca, njemu je cifra i dalje na 1000, korisnik moze da smanji krajnju cifru na 510 ( sto ce reci da sledeci ko stavi vecu pobedjuje )

  Hvala na citanju.

 2. Miloš Rančić

  Hvala Mihajlo na sugestiji! Deluje kao zanimljiva ideja.
  Preneću vaš predlog nadređnima na razmatranje.

  Ukoliko i ubuduće budete imali sugestija,
  bilo bi nam drago da podelite svoje ideje sa nama.

 3. Kada se ne zaokruži cifra onda se ista vidi kod nove ponude približnog iznosa.
  Na primer neko je stavio 1008 dinara tako da onaj koji ponudi 1000 dinara
  nekim čudom vidi da je finalna cifra 1008 dinara uz obaveštenje da i dalje ne vodi
  a što se ne dešava ako je prva ponuda recimo 1010 ili 1020

  Znači u prvom slučaju finalna cifra nije tajna a u drugom jeste???

 4. Miloš Rančić

  Limundo Agent funcioniše tako što će član koji je dao maksimalnu ponudu, (po mogućstvu) preticati za 10 dinara svakog korisnika, čija je maksimalna suma manja.
  Ukoliko je maksimalna ponuda korisnika veća za svega 8 dinara od prethodne ponude, prokazaće se ta maksimalna suma.
  (u ovom slučaju 1008 dinara).
  Ostali korisnici bi onda mogli da zaključe da je to zapravo maksilna ponuda tog korisnika u tom trenutku.
  On je međutim naknadno može povećavati.

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh