Početna » LimundoGrad » „Nakit javno govori sve ono što njegov vlasnik potajno misli“

„Nakit javno govori sve ono što njegov vlasnik potajno misli“

nakitNakit je oduvek bio deo ljudske kulture. Pre nekoliko stotina hiljada godina, nakit je pravljen od materijala koji su bili dostupni – kamenja, životinjske kože, perja, biljaka, kostiju, ljuski, drveta i poludragih kamenja. Kako je vreme prolazilo, unapređenje tehnologije omogućilo je zanatlijama da koriste i druge materijale i da prave prava umetnička dela koja su uticala na čitave kulture i mnoge moderne stilove nakita.

Danas želim da vas provedem kroz kratku istoriju nakita, ali nećemo otići previše daleko u prošlost. Počećemo od XVI veka.:)

1500 -1830 U doba renesanse porasla je upotreba nakita u celoj Evropi. Ogrlice, minđuše i drugi nakit bili su ukrašeni slikama životinja. Raskošno dizajniran nakit postao je veoma popularan, a dijamantski nakit se koristio i kao deo večernje toalete.kraljica_Viktorija
1835 – 1900 Engleska kraljica Viktorija je imala veliki uticaj na modu i dizajn nakita u Evropi. Na slici možete videti kakav je nakit ona volela da nosi.

Početak 1900. Ove godine su upamćene po Art nouveau stilu.

1920 – 1935 Art Deco stil je bio dominantan. Uticao je i na dizajn nakita, a odlikovale su ga žive boje, geometrijski oblici, apstraktan dizajn, kubizam, modernizam i orijentalna umetnost. Tada je popularizovano nošenje ručnih satova.

1939 – 1949 Zbog uticaja Drugog svetskog rata i embarga na drago kamenje, popularan nakit je bio od metala, ukrašen poludragim i sintetičkim kamenjem.

hipi_ogrlicaPosle 1950. Posleratne godine donose modu jarko obojenog nakita i velikih perli. Dijamanti su učvrstili svoje mesto kao najpopularniji dragi kamen.

Danas nakit najviše biramo prema ličnom stilu i karakteru. Povučene osobe obično nose manje upadljiv nakit, dok osobe sa jakim stavom biraju nakit koji će privući pažnju.

„Nakit javno govori sve ono što njegov vlasnik potajno misli“

Kakav god nakit da volimo, verujem da među preko 27.000 predmeta, na Kupindu možemo pronaći pravi komad za nas. 🙂

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh