Početna » LimundoGrad » Kako ste, blogeri? Istraživanje #Blogometar15

Kako ste, blogeri? Istraživanje #Blogometar15

kako ste blogeri Kako ste blogeri? Pod ovim nazivom u martu 2015. godine rađeno je prvo regionalno istraživanje blogosfere, #Blogometar15. Na 71 pitanje, razvrstanih u 10 celina, odgovaralo je 701 blogera i blogerki iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore. Istraživanje je sproveo BeeBlog Network.

Iako postoji uverenje da je interesovanje za vođenje i otvaranje novih blogova smanjeno, podaci govore da se u našem regionu interesovanje povećava. O blogerima, njihovim blogovima i uticaju se mnogo priča. Oni čine značajan deo dešavanja na mrežama. Pokreću važne teme, istražuju ih i doprinose društvenim promenama. Rezultati istraživanja nam pomažu da bolje razumemo kako su blogeri.

Celine obuhvaćene ovim istraživanjem su:

1. Opšti podaci
2. Karakteristični podaci (merenje posećenosti i čitanosti)
3. Solidarnost i povezanost blogera
4. Saradnja sa kompanijama i profesionalizacija
5. Blogovanje sa konferencija
6. Sloboda govora
7. Odnos prema intelektualnoj svojini
8. Stavovi o udruživanju blogera
9. Demografski podaci
10. Osnovni podaci / identifikacija (opciono)

S obzirom na to da je istraživanje veoma obimno, predstaviću vam samo neke od podataka do kojih se došlo.

Blogerke se blogom opuštaju, a blogeri blogom edukuju.

Na pitanje šta je za blogere/blogerke blogovanje, od ponuđene četiri opcije: 1. Hobi, 2. Posao, 3. Hobi i posao, 4. Drugo, blogerke češće odgovaraju da im je to hobi, a muškarci kombinuju i hobi i posao. Motivi za blogovanje su između blogera i blogerki različiti. Blogerke su u 38% slučajeva motivisane razonodom, a blogeri su u čak 60% uzorka motivisani željom da prenesu svoja znanja.

Zahvaljujući blogu muškarci češće zarađuju i češće dobijaju prilike za nov posao.

Šta im je blog doneo: blogeri i blogerke kao najveći benefit ističu lično zadovoljstvo (90% blogerki i 80% blogera), zatim nove prijatelje i poznanike (60%), povećanu vidljivost na internetu (50%), bolju reputaciju (30%), priliku za posao (27%). Negativni efekti blogovanja su problemi na poslu i stvaranje neprijatelja/neistomišljenika.

SEO su „muška“, e-mail marketing „ženska posla“.

Rekla bih očekivano, najveći broj blogera i blogerki (preko 70% ispitanika) koriste društvene mreže za privlačenje čitalaca. Blogeri više pažnje posvećuju optimizaciji za pretraživače (SEO) nego blogerke. Analitički podaci koje blogeri i blogerke smatraju relevantnim su jedinstvene posete – Unique views (73%), broj posetilaca koji se vraćaju na blog – Returning visitors (61%), pregledi stranica – Pageviews (60%).

Svaki peti bloger je trpeo neki oblik pretnje zbog svog pisanja.

Ono što posebno zabrinjava jeste podatak da je čak petina blogera primila neki oblik anonimne pretnje, izrazito neprijatne komentare, ili direktne poruke nasilnog sadržaja, a takvo iskustvo deli 13% blogerki. Posledice zbog onoga što pišu ne trpi 60% blogera i 70% blogerki.

Svaki drugi bloger veteran je primio poziv da učestvuje na nekoj konferenciji.

Priliku da učestvuje na konferencijama kao zvanični bloger imalo je samo 4% blogera početnika, 16% iskusnih i 33% blogera veterana. Ne iznenađuje podatak da blogeri sa manje godina staža imaju i manje iskustva sa konferencijama i da su ređe pozivani da budu zvanični blogeri različitih konferencija.

Celokupne rezultate istraživanja možete pogledati ovde. Nadam se da će nam ovo istraživanje svima pomoći da bolje sagledamo i razumemo blogosferu, a možda nekome bude inspiracija da se upusti u blogerske vode. 🙂

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh