Početna » LimundoGrad » 5 najtraženijih biljaka u LimundoGradu

5 najtraženijih biljaka u LimundoGradu

Stiglo je proleće i vreme je sađenja biljaka i sređivanja bašte. Svi ljubitelji cveća sigurno znaju za muškatle, begonije i vinke, ali dok birate seme i sadnice za svoje dvorište, pročitajte koje su biljke ove sezone najpopularnije u LimundoGradu. 🙂

originalslika_Solanum-melongena-Kinder-jaje-1025642215. Kinder jaje (lat. Solanum melongena)

Ovo je biljka veoma neobičnih plodova zbog koje je zovu i „Kinder jaje“! :) Spada u porodicu patlidžana i plod joj je isprva bele boje, dok kasnije prelazi u narandžastu (slično boji kutijice iz Kinder jajeta). Sadi se rano u proleće i može se uzgajati u saksiji ili direktno u zemlji (u bašti).

novac_14. Japansko drvo (lat. Crassula ovata)

Japansko drvo je biljka azijskog porekla koja prema verovanju privlači novac i pozitivno utiče na posao. Zbog toga se kod nas naziva i „Drvo novca“. Prema feng-šuiju, drvo bi trebalo staviti odmah nakon ulaza u kuću sa leve strane. Na taj način u potpunosti ćete iskoristiti pozitivnu energiju ove biljke. :) Drvo novca uopšte nije zahtevno za održavanje i nije mu potrebno mnogo zalivanja.

Zderka-mesozderka-muholovka-sadnica-Dionaea-Muscipula_slika_O_336183493. Biljka mesožderka (lat. Dionaea muscipula)

Verovatno najinteresantnija biljka, upravo zbog svog naziva. Glavna odlika joj je da se, za razliku od drugih biljaka, hrani insektima (prirodno su joj potrebni i proteini, dok u procesu fotosinteze dobija samo ugljene hidrate). Postoji preko 600 vrsta biljki mesožderki i razlikuju se po tome što su im cvetovi i listovi različito prilagođeni za hvatanje plena: neke proizvode neprijatan miris pokvarenog mesa i na taj način privlače insekte, neke luče lepljive materije, a neke imaju trnovite tvorevine koje se sklope oko insekta i ne daju mu da izađe (ova vrsta opstaje u našim krajevima). Biljke mesožderke poreklom su iz tropskih krajeva i potrebni su im mnogo vlage i visoke temperature.

spatifilum-14177853602. Spatifilum (lat. Spathiphyllum)

Spatifilum će vam možda biti poznatiji na fotografiji, nego prema samom nazivu. :) Ovo je sobna biljka i lako se uzgaja. Mnogi je gaje u svojim domovima jer štiti od zračenja i pročišćava vazduh. Ovo je tropska biljka i možete je nešto obilnije zalivati, ali ne prečesto (listovi će sami „klonuti“ u slučaju da joj nedostaje voda). Spatifilumu nije potrebno mnogo svetlosti i opstaje na temperaturi 20-25 stepeni. Sve u svemu, veoma korisna biljčica dugih listova i elegantnih belih cvetova.

sibirski-limun-podnosi-temperature-25-c-sadnice-slika-334842821. Sibirski limun (lat. Poncirus trifolata)

Ovo je ubedljivo najpopularnija biljka u LimundoGradu! Verovali ili ne, Sibirski limun naziva se još i „Japanska gorka narandža“, iako je poreklom iz Kine. :) Naziv „Sibirski“ koristi se jer je biljka otporna na veoma niske temperature, i do -25 stepeni Celzijusa. Nije u pitanju zaista limun, ali je blisko povezan sa citrusima. Glavna namena Sibirskog limuna zapravo je u tome što je on dobra podloga za kalemljenje drugih biljaka, upravo zbog otpornosti koju pruža. Plodovi su jestivi, mada kiseli i često gorki. Cveta u proleće i voli mnogo svetla.
Sibirski limun sadrži mnogo veće količine vitamina Ce od običnog limuna i u orijentalnoj medicini se koristi kao lek za alergije.

Koje biljke vi gajite u svojoj bašti? Putem Fejsbuk komentara sa nama možete podeliti i fotografije! 🙂

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh