Početna » Zabava » 5 načina da se zabavite sa svojim psom! :)

5 načina da se zabavite sa svojim psom! :)

Lepo vreme i sve duži dani su pred nama. To ne samo da raduje nas, već raduje i naše ljubimce, a igra sa psom može biti idealan način da se opustite nakon svakodnevnih obaveza ili da se pripremite za naporan radni dan. Možda neki od vas znaju (za mene je ovo bila nova informacija): 11. april predstavlja dan kućnih ljubimaca. Ipak, nemojte ljubimcima pažnju posvećivati samo tada, činite to svakodnevno. Pročitajte nekoliko ideja u nastavku:

1. Igra sa lopticom

dog-chasing-ball-300x200Veliki broj pasa voli da juri za lopticom i to može biti jedan od najboljih načina da se vaš pas zabavi. To je produkt (urođenog) plenskog nagona koji pas može da ima u manjoj ili većoj meri, tako da psi koji vole da jure za lopticom nju zapravo „love“. Da li vaš pas ima nagon za lopticom možete proveriti veoma lako: samo je dobro bacite! 🙂

Kod nekih pasa se ovaj nagon javi tek kada odrastu, a svako uspešno hvatanje „plena“, odnosno loptice, psa podstiče da sledeći put to radi još bolje. Za igru najbolje pripremite bar dve loptice, budući da neki psi ne žele tako lako da se odreknu svog plena. U tim situacijama psu nemojte otimati lopticu. Umesto toga pripremite drugu lopticu i sačekajte da pas pusti onu koju je uhvatio, pa mu kao nagradu bacite drugu iz ruke. Ukoliko pas teško pušta lopticu možete mu u zamenu ponuditi komadić ukusne hrane. Tako će naučiti da i puštanje loptice predstavlja nešto lepo.

2. Jurenje frizbija

frizbiSlično kao i kod jurenja za lopticom, da bi pas jurio i hvatao frizbi potrebno je da ima urođen nagon za plenom. Frizbi može biti zanimljiva alternativa ukoliko vam je bacanje loptice dosadilo, a može biti zanimljivo i psu zato što „plen“ leti drugačije od loptice.

3. Natezanje sa psom

natezanjeNeki psi vole da se natežu kada uhvate plen. Često možete videti kako se dva psa otimaju oko jednog predmeta, npr. neke stare krpe, a cilj im je, naravno, da u toj igri pobede. Za tu namenu možete iskoristiti neku od igračaka ili staru majicu. U ovoj igri je važno pustiti psa da pobedi, da bi mu i sledeći put bilo zanimljivo da se igra.

Ukoliko je vaš pas veoma jak fizički ili veoma dominantan, možda je najbolje da ovu igru preskočite. U nekim situacijama (i u zavisnosti od psa) vlasnik može nenamerno izazivati ili buditi agresiju, što nije poželjno ponašanje.

4. Džogiranje

trčanje sa psomProšle nedelje kolega je pisao o očuvanju zdravlja i potrebi za fizičkim aktivnostima. Ukoliko se i dalje dvoumite da li da odete u šetnju ili na trčanje a imate psa, setite se da je on uvek voljan za tako nešto. Psi prirodno uživaju u boravku napolju i trčanje sa njima može biti dodatna motivacija za vas, a korist je obostrana.

Za trčanje pripremite neki duži povodac da biste psu dali malo slobode i nemojte se ljutiti ako vas pas pogleda začuđeno kad ostanete bez daha, a on se tek zagrejao! 🙂

5. Vožnja bicikla

voznja bicikla sa psomJedna od dobrih aktivnosti ako želite da vaš pas povrati kondiciju jeste trčanje pored bicikla. Međutim, ovo je veoma zahtevno ako pas i vozač nisu dobro uigrani i može rezultovati padom sa bicikla i povredom.

Najbolje je da ovo radite na bezbednom mestu (gde nema ljudi, životinja i saobraćaja) i da krenete tako što pas samo hoda dok vi gurate bicikl. Neki psi se mogu plašiti bicikla u početku, pa će kroz šetnju shvatiti da im nije pretnja. Nakon toga možete krenuti lagano sa vožnjom, ali tako da pas na dužem povocu trči pored vas. Mnogi vozači naprave poseban nosač ispod sedišta na koji se kači povodac, kako bi im ruke bile slobodne dok upravljaju volanom i kočnicama, a pas bio dovoljno daleko od točkova.

Ovde nema univerzalne formule, neki psi će veoma brzo naučiti da trče pored, dok neki ovo nikada neće savladati i u sred vožnje će veoma rado otrčati za drugim psom ili mačkom. Zato ostaje napomena: ne pokušavajte ovo ako ne znate šta radite! Šalu na stranu, i ako probate, probajte to vrlo oprezno i u kontrolisanim uslovima. 🙂

Nekoliko saveta za kraj

Kod igara u prirodi uvek vodite računa o bezbednosti svog psa i svih ljudi okolo:

  • ogrlica na psu mora uvek biti dobro stegnuta da se u igri ne bi oslobodio i (možda) pobegao,
  • povodac neka bude što duži (idealno je kupiti fleksi),
  • ukoliko u bilo kom trenutku u toku igre primetite da se psu javlja neki oblik agresije najbolje je da prestanete sa takvom igrom ili da se konsultujete sa nekim dobrim trenerom,
  • značajna fizička aktivnost po toplom vremenu može dovesti do toplotnog udara i zato je dobro da pas odmori u hladu i da uvek ima dostupnu vodu,
  • ukoliko je potrebno, neka pas nosi korpu.

Kako se vi opuštate sa psom? Podelite ideje sa čitaocima bloga. 🙂

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh