Početna » LimundoGrad » Pripremite automobil za proleće

Pripremite automobil za proleće

Zimi je došao kraj. Posle nekoliko meseci borbe sa snegom, bljuzgavicom, ledom, solju, vašem ljubimcu potrebno je malo ljubavi da bi proleće dočekao u punom sjaju.
U ovom postu podeliću sa vama nekoliko saveta o pripremi automobila za proleće i toplije mesece.

 

1. Poseta auto-perionici

Potrebno je da prvo detaljno operete svoj automobil i spolja i iznutra.
To će vam dati dobru sliku o tome kako je auto podneo zimu, pre svega kada su u pitanju ogrebotine ili korozija, kao posledica prisustva soli.

$_86

2. Provera svih tečnosti

Proverite nivo motornog ulja, nivo rashladne tečnosti i njen kvalitet. Takođe, proverite i kočiono ulje.
Kočiono ulje vremenom prima vlagu. Ako je nivo vlage prevelik, kočenje je slabije i ulje je potrebno promeniti. Prisustvo vlage veće od 2% smatra se opasnim.
Aparat sa kojim možete obaviti taj test izgleda ovako:

maxresdefault

Ulje u menjaču je takođe stvar koju bi trebalo da proverite (ukoliko niste znali, preporuka većine proizvođača je da se ulje u menjaču promeni posle 200 hiljada kilometara). Ipak, proveru nivoa i stanja menjačkog ulja prepustite mehaničaru pošto je proces malo komplikovaniji.

3. Vratite letnje gume na automobil

Ovo je greška koju dosta ljudi pravi jer je Zakon tu ostao nedorečen. Prema ZOBS-u vi možete voziti leti sa zimskim gumama. Sa stanovišta bezbednosti to je nešto što nikako ne bi trebalo da radite.
Zimska guma u letnjim uslovima ima jako loše performanse, duži zaustavni put. Takođe, pravite sebi i štetu jer se zimska guma leti dosta više haba.

 

turanza_t001_large

 4. Ulje i filteri

Motorno ulje smo već pomenuli. Nije dovoljno samo da nivo ulja bude između maksimuma i minimuma – važno je da ulje koje se nalazi u vašem automobilu bude kvalitetno i da ga redovno menjate.
Intervali za zamenu motornog ulja razlikuju se kod različitih proizvođača. Obično su intervali između 10 i 30 hiljada kilometara.
Redovno menjajte ulje i filtere na vašem automobilu. Tako ćete mu produžiti vek trajanja.

c700x420

5. Ogrebotine i oštećenja

Poslednji savet posvećujemo estetici. Tek kada smo završili sve što se tiče mehanike i bezbednosti možemo se posvetiti saniranju sitnih oštećenja na našem ljubimcu.
Neke stvari možemo uraditi sami a neke stvari treba da prepustimo profesionalcima. Sami možemo odraditi poliranje farova ili poliranje sitnih oštećenja gde nije oštećena boja automobila.
Neko oštećenje koje nam bode oči, možemo takođe sakriti nekim atraktivnim auto stikerom.

zabavna-i-saljiva-nalepnica-LOADING-BAR_slika_O_4419573

Ukoliko poslušate ove savete dočekaćete proleće bezbrižni.
Samo redovno i preventivno održavanje vašeg automobila učiniće da vam on bude pouzdan i bezbedan saputnik na vašim putovanjima.

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

2 Komentari

 1. Dodao bih jos da obavezno izvrsite reglazu trapa kada zamenite gume jer je isti imajuci u vidu nase puteve i zimski period dobro protresen i potrebno mu je stelovanje za bezbednu voznju. Na ovo bi trebalo narocitu paznju da obrate vozaci koji su koristili celicne felne a prelaze na aluminijumske letnje, obavezno reglaza trapa. Pozdrav!

 2. Greska je kod zamene ulja,predvidjen termin izmedju 10 i 30 000km? Nebih se ja slozio tu recimo za vecinu mladjih automobila proizvodjači preporucuju zamenu ulja i filtera na 20 000 ali za srbiju preporucuju da taj interval bude na 10 000? Zato sto je kvalitet ulja i samih delova losiji nego na zapadu kao i sam tretman(niko neispira blokove motora samo zamene ulje).
  Ja licno menjam ulje motorno i filtere na 10 000km a nekad cak i na 5000km nije to neki izdatak a nece da skodi,podrazumeva se i sve filtere na automobilu.Ono sto vozite je nebitno(marka model) bitno je kako odrzavate automobil.

  Sto se samog poslezimskog perioda tice bitno je proveriti podove sa donje strane kao i rubove,cesto se desava da su zastite ostecenje od zimskih uslova,kamencica i soli te tu najpre nastaje problem sa korozijom,bolje spreciti nego leciti

  Sto se tice samog pranja grese vozaci koji zimi neperu automobile pogotv kad uvate neki topao dan(a bilo ih je) cekati prolece za detaljnija pranja nema nista gore.

  Antifriz i kociono ulje svakako je dobro proveriti.

  Napomenuo bih jedan korak kod pranja jako bitan.Pozeljno je,a bar ima na ovim samousluznim perionicama svim,prilikom pranja automobila spiranje i voskom,redovan takav tretman vraca sjaj automobila a i sama boja postaje otpornija na vremenske uslove.

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh