Početna » LimundoGrad » 8. mart – Međunarodni dan žena

8. mart – Međunarodni dan žena

8.martDanas je 8. mart, Međunarodni dan žena kojim se slave socijalna, ekonomska, kulturna i politička postignuća žena. Žene (ali i muškarci) obično imaju različita mišljenja u vezi sa samim praznikom. Bilo da ga slavimo ili ne, hajde da se podsetimo zašto je ovaj praznik važan i šta on u stvari predstavlja – pogled na 8. mart iz istorijskog ugla.

Sve do XX veka žene nisu imale ista prava kao i muškarci. I danas, skoro vek kasnije, tema je još uvek aktuelna. Početkom prošlog veka, u vreme nagle industrijalizacije, rodile su se ideje o ravnopravnosti polova.  Sufražetkinje, žene koje su se zalagale za žensko pravo glasa, propagirale su ideju većih ženskih prava.

1908.

1908. godine u Nju Jorku je organizovan prvi protest žena, koje su zahtevale kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

1909.

Prvi nacionalni Dan žena obeležen je u Sjedinjenim Američkim Državama 28. februara 1909. godine. Žena koja je prva predložila uvođenje Međunarodnog dana žena bila je Luiz Cic. Njenu inicijativu je prihvatila Klara Cetkin, koja je najčešća asocijacija na ovaj praznik.

1910.

Klara Cetkin je na drugoj Međunarodnoj konferenciji žena, održanoj 1910. godine u Kopenhagenu, predložila da se u svakoj zemlji isti dan slavi praznik.

1911.

Predlog je i prihvaćen, što je rezultiralo proslavom 18. marta 1911. godine u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Danskoj.

1917.

Tek 1917. godine, 8. mart je utvrđen kao datum kada se proslavlja Međunarodni dan žena.

1975.

Ujedinjene nacije su 1975. godinu proglasile za Međunarodnu godinu žena i tada počele službeno da obeležavaju ovaj dan.

„Priča o borbi žena za jednakost ne pripada nijednoj feministkinji niti organizaciji, već zajedničkim naporima svih koji brinu o ljudskim pravima“, reči su svetski poznate feministkinje, novinarke i društevno-političke aktivistkinje Glorie Steinem.

Međunarodni dan žena nije (samo) dan kada žene dobijaju poklone. To je dan kada slavimo sve hrabre žene koje su se borile za jednaka prava muškaraca i žena, za ravnopravnost koju mnoge žene ni dan danas ne osećaju. Zato:

Drage dame, srećan nam 8. mart!

 

 

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

1 Komentari

  1. Odličan tekst. 🙂 Šteta što ljudi pogrešno shvataju ovaj, a i mnoge druge međunarodne dane koji podsećaju na neke bitne životne vrednosti.

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh