Početna » Kupindo » PAK – opcija koju ste dugo tražili

PAK – opcija koju ste dugo tražili

pak-opcija-koju-ste-dugo-trazili-featured-500x350Da li znate šta prodavca može najviše da izludi? Znate li možda koja je jedna od opcija koju su Limunovci najviše tražili poslednjih meseci, pa i godina? Da li znate šta je PAK? Odgovore na ova i još neka pitanja naći ćete u tekstu koji sledi.

Veoma je loše iskustvo kada prodamo nešto preko Limunda i pošaljemo, a posle par dana kurir dolazi sa vraćenom pošiljkom zbog loše adrese. Em nismo prodali i dobili novac, em moramo da platimo duplu cenu poštarine.

Poslednjih nekoliko godina, jedna od najčešćih ideja Limundovaca bila je da se napravi polje za Poštanski adresni kod – PAK, koje bi korisnici upisivali. Jedna od popularnijih diskusija u Limundo Cafe-u jeste ideja da se uvede PAK. Razlog je jednostavan, ovako nešto prodavcu u velikoj meri olakšava slanje predmeta, a samim tim pomaže i kupcu.

PAK, tj. poštanski adresni kod, je šestocifreni broj koji označava deo ulice u koju poštar dolazi da bi uručio pošiljku primaocu. Upisivanjem PAK-a preciznije se određuje lokacija za uručenje pošiljaka, u odnosu na adresovanje kada se upisuje samo poštanski broj.

Veliko nam je zadovoljstvo da možemo da vas obavestimo da je od danas ova opcija aktivna. Polje se nalazi u delu Moj Limundo >> Moji podaci.

pak limundo

Da biste saznali svoj PAK, potrebno je da na ovoj strani: Pronađi PAK upišete svoju adresu. Ispod će se pojaviti vaš PAK, kao na slici ispod.

pak kako saznati

Prodavac posle uspešno završene aukcije na Limundu dobija PAK koji je kupac uneo. Ova opcija još nije aktivna na Kupindu, što će biti izmenjeno u najskorije vreme. Više o PAK-u možete pročitati u sekciji Pomoć.

Zbog toga, kupci, nemojte da oklevate, već idite odmah do svojih podešavanja i za manje od minut-dva upišite svoj PAK. 🙂

 

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

21 Komentari

 1. Lično koristim usluge samo pošte i podržavam ovu novinu. Ne znam zašto vam je trebalo toliko do sad 🙂
  Neki racionalan razlog zbog kojeg bi nekom smetalo uvođenje PAK-a ne vidim, sem ukoliko se ne radi o vlasnicima, pajtosima i familiji drugih kurirskih službi 😛 Onima koji preferiraju AKS, BEX i druge ništa ne smeta, a nama koji koristimo poštu puno znači.

 2. Zasto forsirate promene ovog tipa, konkretno taj PAK ? Milsim da 1/3 clanova Kupinda/Limunda ima pogresnu adresu ( koja nije azurirana poprilicno dugo ) i to predstavlja problem pri slanju predmeta. Problem je sto ih mrzi ili ne znaju kako da promene podatke. I vi sada uvodite i PAK… Druga stvar – ni ovi koji rade na pismima i paketima nisu skroz savladali svoj posao ( guzve na salterima, brkanje oko upisa podataka i naplate postarine, pa sta moze a sta ne moze, kako se salje a kako ne ) i ovo ce svakako, zasigurno, da im iskomplikuje posao i napravi vecu pometnju.

 3. Odlična stvar, koliko puta sam dugo tražila PAK nekih manjih mesta, ulica bez broja…ušteda vremena svakako. Podržavam 100%

 4. Hvala svima na komentarima i povratnim informacijama.
  Jeste u planu da pustimo obaveštenje svim kupcima da popune ovo polje.
  Opcija je veoma nova i želimo prvo da je malo istestiramo kako radi.
  Kada budemo uvereni da je sve ok, javićemo svima.

 5. Stvarno mi nisu jasni ovi koji se protive uvođenju PAK-a generalno i uvođenju opcije za PAK na Limundu, to je nešto što je uvedeno radi efikasnijeg upravljanja poštom i paketima u Pošti a i zbog modernizacije poštanskih centara koji su prošle godine prešli sa ručnog na automatsko sortiranje pošte tako da su ovako još manje šanse da se neki paket izgubi ili promaši adresu, a da i ne pričam o ovom „omalovažavanje drugih kurirskih službi“, sav respekt tim službama ali je Pošta ipak Pošta i preko nje ide minimum 70% pisama i paketa sa Limunda/Kupinda da li preko poštanskih usluga ili Post ekspresa, i to najvećim delom zbog neprofesionalnosti i nepouzdanosti tih privatnih kurirskih službi.

 6. Odlična stvar , 2 ili 3 puta pošta mi je poslala paket u ulicu slicnog naziva ali udaljena je od mene 2 km .Pitao sam pošiljaoce dali su uneli dobru adresuoni kažu da jesu i u pošti je ista adresa ali kurir „zaluta“ , a kad ja uđem na sajt pošte i pogledam šta je sa paketom piše da je ostavljen izveštaj a ja ni neznam da je paket stigao u poštu

 7. hocete li vec jednom da mi omogucite da sam unesem u svoj profil tacne podatke?vas ssistem me je premestio u drugu opstinu i susedno mesto.hocu da pise ime mog sela jer tamo zivim.ovaj pak je beskorisan jer samo kao kod stoji,to niko ne koristi.koristan je samo za radnike poste koji ne moraju da kucaju adresu vec im odma izbaci sve podatke

 8. @Igor
  Tu smo da izađemo u susret uvek kada možemo. Zamolio bih vas da nam ovde ili preko kontakt strane tačno napišete šta je potrebno da se izmeni u vašoj adresi da bismo videli šta treba da preduzmemo.

 9. PAK nije od velike koristi, kad se u nekim
  seoskim mestima POSTEXPRESS paketi
  dostavljaju jednom ili dva puta sedmično.
  Naplata je kao danas za sutra, a zbog ispo-
  ruke se često prekorači rok od 10 dana.

 10. @dgolub
  A kakve to veze uopšte ima sam PAK-om?

 11. To vec ima u postexpresu, kad das adresu oni po automatizmu ubacuju PAK. A privatnici te zovu na telefoni i ti treba do njih da dodjes, tako da slaba vajda od ovoga

 12. Jedan primer, u Beogradu postoje dve ulice istog naziva, ako se stavi poštanski broj 11000 koji će onda biti PAK po automatizmu? Vraćaj se iz pošte kontaktiraj primaoca, proveravaj tačan poštanski broj, opštinu, naselje… Kada se unese PAK to nije problem.

 13. Pored toga u Beogradu postoje slučajevi da ulice istog imena sa istim brojem imaju i isti poštanski broj!
  Na nekom forumu sa naleteo na primer ulice Vuka Karadžića kojih u Beogradu ima oko 15.
  Imate sledeći slučaj:
  ulica Vuka Karadžića 11430 Umčari, Beograd-Grocka (Pudarci)
  ulica Vuka Karadžića 11430 Umčari, Beograd-Grocka (Dražanj)
  Ista ulica isti slučaj i Sopot i Ralja.
  Sa upisanim PAK-om tu neće nastati nikakav problem.

  Na kraju uopšte ne vidim neki objektivan razlog za poviku na PAK. Očigledno je da postoje slučajevi kada PAK može da omogući ili olakša dostavu na pravu adresu, a to je valjda svima u intresu. Da li ćete prilikom adresiranja navesti PAK vaša stvar, što se mene tiče sve što može biti od korisiti je dobrodošlo.

 14. PAK je odlicna stvar, tu nema sta. Sve sto olaksava posao je dobrodoslo.
  Medjutim, ja moram reci da se meni paket nikada nije vratio zbog pogresne adrese, vec je razlog uvek bio neodgovoran kupac koji nije podigao isti.

 15. @SHELBY
  Ako se roba ne plaća pre slanja, već POUZEĆEM,
  tražite da kupac plati samo poštarinu ( prevoz robe ) pre slanja,
  a robu kad mu paket stigne. Uplatom poštarine kupac garantuje
  da će preuzeti paket. Prodavac neće platiti dvostruku poštarinu,
  ako se kupac predomisli i ne preuzme robu. Isključeno je takođe
  da kupac plati neku vrednu robu, a da prodavac tu robu ne
  isporuči kupcu.

 16. Kakav PAK? Kome Limundo treba sta da olaksa? Posti tj postaru da pre nadje primaoca?
  Ništa pametno nije odradjeno.

 17. Pa nek olakšava posao samo pošti/poštaru, kome smeta da pošta obavlja svoj posao efikasnije? Možda privatnim kurirskim službama.
  Ako je poblem sa PAK-om to što olakšava posao pošti onda svaka čast na argumentu protiv.

 18. To jeste super ideja ali eto ja nisam uspeo da nadjem svoj PAK i ako sam popunio sve kako treba, cak sam uneo i drugu adresu(postoje dve i obe su aktivne) 🙂 .
  Inace tesko da moze paket da zaluta posto postari sasvim dobro poznaju podrucje u kome deluju, jedino moze da se desi da primalac nece da preuzme paket pa se onda vratu…a tu PAK tesko da moze da pomogne.
  I treca stvar, od skoro su promenje maske za unos podataka u posti, tako da tesko da moze da se primi paket a da je ulica nepostojece ili nejasna. Ako postoje nedoumice oko mosta (dva razlicita prigradska naselja sa istom ulicom) u posti te pitaju na koju se adresu misli. Pa ako kupac nije uneo pravilne podake(a vecina jeste) to je drugi problem, mada pre slanja bilo koje posilje zahtevam od kupca da mi potvrdi svoju adresu…isto to i ja odradim kada meni salju.

 19. PAK je odlična stvar, mi smo kao narod u početku nepoverljivi prema novitetima, ali kroz neko vreme će i kupci i prodavci uvideti prednosti istog. Što se, pak, tiče neodgovornih kupaca, ne postoji efikasan način da se prodavci zaštite, mada imam predlog koji možda može delimično da pomogne. Kada pošiljalac, dakle u ovom slučaju prodavac, plati troškove slanja, u slučaju vraćanja paketa ne plaća duplu poštarinu, već dakle samo u 1 pravcu, što je več platio, a otkup primaocu, tj. kupcu poveća za taj iznos poštarine. Npr, ako je vrednost robe 350 din. i poštarina 150 din, kupcu je svejedno da li će platiti otkup 350 din + 15o din poštarinu, ili celokupan otkup 500 din, a prodavac u slučaju vraćanja paketa ne plaća 300, nego 150 din. Reč je, naravno, o Post express usluzi!

 20. Da li je nekako moguće da Limundo Tim pošalje SVIM članovima link kako se pronalazi i naravno da se pojavi u generalijama po isteku aukcije,i da se SVI članovi obavežu da upisu PAK broj u SVOJE profile

 21. Zdravo Davide, hvala na komentaru i predlogu. Razmišljali smo o tome i više Limundovaca nam je upravo to predlagalo. Ipak prvo gledamo da dođemo do cilja bez primoravanja. U slučaju da, kao što Pošta najavljuje, taj podatak bude obavezan prilikom slanja, verovatno ćemo morati da uradimo tako nešto kako bi prodavci imali što manje problema. Veliki pozdrav.

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh