Početna » Kupindo » Kako ispravno fotografisati predmet

Kako ispravno fotografisati predmet

Obično se kaže da za dobru fotografiju morate da imate skupu i dobru opremu. To je, pa donekle tačno. Ako niste uložili novac u skuplji fotoaparat ili rasvetu, potrebno je da uložite dodatno vreme kako biste stvorili ambijent da fotografija bude dobra uz nešto lošiju opremu.

Ovom prilikom bih pohvalila Limundovce prodavce koji fotografisanje predmeta vrlo ozbiljno shvataju i čiji se kvalitet odmah primeti listanjem predmeta na sajtu. Drago mi je da vidim da takvih prodavaca ima sve više.

U ovom tekstu ću izdvojiti nekoliko stavki u vezi sa fotografisanjem predmeta za prodaju, a koje vam mogu biti od koristi ubuduće.

Skupa oprema i “studio” – Kao što sam na početku napomenula, ne morate imati skupu opremu da biste napravili dobru fotografiju predmeta koji prodajete. Dovoljno je da se prilagodite opremi koju koristite i iskoristite nekoliko jeftinih ili besplatnih trikova koji vam mogu pomoći. Moj “studio za fotografisanje” sastoji se od komode, klub stola, belog hamer papira i najčešće telefona. Ponekad umesto hamer papira koristim blok 4 za crtanje. 🙂 Za predmete koji prelaze dimenzije mog “studija” koristim opeglan čaršav raširen na krevetu. Od rasvete u najvećem broju sučajeva koristim prirodno svetlo. Trudim se da predmete fotografišem kada u sobi ima najviše prirodne svetlosti.

IMG_2203

Moj „studio“ 🙂

IMG_2206

Pogodan je i za fotografisanje odeće

DSC_0059

Blok 4 za crtanje na delu 🙂

Ako ste vrlo aktivan prodavac, predlažem vam da razmislite o pravljenju svog light box seta koji vam može biti od velike koristi, s obzirom na to da sama izrada ne zahteva puno ulaganja. Kako to možete uraditi, pogledajte u ovom kratkom videu:


Predmet u centru pažnje – Moj savet je da prilikom fotografisanja koristite jednobojnu pozadinu. Najbolje bele boje. Zašto baš bele? Kada je pozadina bela kompletan fokus je na samom predmetu jer oku kupca apsolutno ništa ne odvlači pažnju i sva pažnja je usmerena na predmet.
Bela pozadina je jedino nezgodna za predmete koji su bele boje. Tu možete koristiti neku drugu boju za pozadinu. Mirnije boje su bolji izbor od jakih i drečavih. Ja u svom “studiju” kod fotografisanja belih predmeta, umesto belog hamera koristim pak pair.

IMG_2214

Šarena pozadina nije dobar izbor

IMG_2201

Predmet u fokusu

DSC_0012

Beli predmet slikan na pak papiru

 

 

 

 

 

 

 

Blic – da ili ne – Blic je dobro koristiti ukoliko imate eksterni blic koji je moguće podešavati. Takav blic vam olakšava jer predmet možete slikati u bilo koje doba dana bez preteranog obzira na ostalu dostupnu svetlost. Korišćenje blica koji imaju kompaktni fotoaparati kao i mobilni telefoni nije preporučljivo. Na takvim fotografijama teško je dočarati pravu boju predmeta kao i sve detalje. U tom slučaju je bolja varijanta da predmet izložite osvetljenju dve dodatne lampe i predmet fotografišete bez blica.

 

Šta to moje oči vide iliti mutne fotografije – Ukoliko ste već odvojili vreme za fotografisanje predmeta, potrudite se da one budu što bolje. Potrudite se da predmet bude jasno i u celosti prikazan. Da bude u centru fotografije. Da je prikazan i taj zanimljiv detalj koji predmet ima. Svaki put kada nakon napravljene fotografije pomislite “Dobro ‘ajde, ova može da prođe”, odgovor je “Ne može!”. Odvojite još koji minut i napravite dobru fotografiju. 🙂

Ako ste napravili mutnu fotografiju ili se predmet ne vidi u celosti, time niste ništa postigli. Prvo, kupcu neće biti jasno šta se tačno prodaje. Drugo, kupac će vas zamoliti za dodatne fotografije, pa ćete predmet morati ponovo da fotografišete, tako da bolje da ste to uradili već prvi put kada ste za to odvojili vreme. 🙂

Opis predmeta i fotografija = Najbolji drugari – Sve ono što niste uspeli da prenesete fotografijom napišite u polju za opis predmeta. Isto tako, sve ono što ste napisali u polju za opis predmeta probajte da dočarate fotografijom.
Uzmimo, na primer, da prodajete telefon sa vidljivim znacima korišćenja i opisu ste naveli da je sa leve strane telefona boja spala sa dugmića. Ako postavite samo fotografiju telefona s prednje strane i iz daljine, ostavili ste kupcu mogućnost da nagađa kako to oštećenje tačno izgleda. Ako kupac zamisli situaciju u lošijoj varijanti nego što stvarno jeste, neće razmotriti kupovinu tog predmeta i vi ste na gubitku. Ako pak zamisli situaciju bolju nego što stvarno jeste, nakon kupovine biće razočaran. Tačno je, kupac je mogao da zatraži dodatne fotke, ali to u ovom trenutku neće smanjiti njegovu razočaranost i opet ste na gubitku jer teško da će se takav kupac ponovo vama vratiti.

Obavezno u opisu navedite dimenzije predmeta, jer se nekada na osnovu fotografije ne može steći utisak o veličini predmeta prodaje. Ako pogledate samo fotografiju crvene bicikle iznad, da li možete steći utisak koliko je zapravo velika/mala figura u pitanju? Iako je u pitanju figurica iz Kinder jajeta, dimenzije ove bicikle su 7 x 4.5cm. 🙂

DSC_0055

Na fotografiji nije moguće uočiti oštećenja

DSC_0048

Jasno prikazana oštećenja na predmetu

 

 

 

 

 

 

 

I za kraj, pozivam sve Limundovce da podele svoja iskustva i savete kako bismo pomogli prodavcima početnicima. 🙂 Možete se i uključiti u diskusiju na Limundo Cafe-u.

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

14 Komentari

 1. Odlicno objasnjeno! Ne znam da li ste ucili fotografiju ali ste objasnili kao da jeste! 🙂 pozdrav

 2. Veoma korisni saveti, jednostavno receni i laki za primeniti u praksi.
  Nazalost, fotografija danas najcesce pocinje i zavrsava se na mobilnom telefonu! Pa kako onda nekom objasniti da je 2 MPix iz solidnog fotoaparata, cesto puta bolje nego 12MPix sa telefona!?
  Pohvale za gornji tekst u svakom slucaju

 3. @Jelena i Goran
  Hvala vam na lepim rečima! 🙂
  Drago mi je da vam se tekst sviđa i da nalazite navedene informacjie korisnim.
  Nisam učila fotografiju, ali sa dosta vežbe i eksperimentisanja nauči se dosta. 🙂

 4. Dobro napisano i jasno objašnjeno za sve početnike pa i za nas koji već imamo neko iskustvo.

 5. Bravo! Odličan tekst sa konkretnim savetima.

 6. Za svaku je pohvalu, pre svega od strane Limunda, da ustupi prostor i za ovaj, očigledan problem. Jovana se potrudila da nam prenese svoje, svakako korisno, iskustvo,… I, naravno, polazim od razloga fotki, za šta su itd… Trebalo bi da budu zaista što čistije, sa jasnim oznakama i bitnim detaljima, jer to u većini ponuđenog nije slučaj – zašto je tako, ne bih da razlažem, ali, složićemo se da dobra fotka bolje prodaje… U tom smislu bih na veoma koristaN Jovanin prilog dodao par dobronamernih sitnica.
  Većina, dakle, velika većina prodavaca ima minimum mogućnosti i isto toliko znanja kako uraditi pristojniju fotku kao fakat predmeta kojeg nudi… Većina, bi, dakle, stavila belu podlogu i ispucala sa blicem nekoliko snimaka… Recimo da većina nema blic van svog aparata… bela pozadina reflektuje prilično svetla i fotka će biti sveukupno preosvetlena sa izgubljenim detaljima… Siva pozadina je u svakom slučaju bolja od bele (ali, obe morau biti mat)… I, moglo bi se o ovome poduže pisati… Uzmimo da je najoptimalnija fotka sa priručnim aparatom, ona koja se fotka na dnevnom svetlu bez blica, jer nema nikakvog refleksa, a da predmet bude na mat sivoj poldlozi… I, dobar je predlog da se dimenzije napišu, ali i da se uz predmet, poređenja radi, stavi nešto svima poznato, ‘ajd, pa i upaljač… Dakle, ne preblizu predmeta, ne sa blicem i, jako je bitno, ne postavljati mutne fotke…
  Toplo preporučujem bilo koji alat za obradu fotki… ako ništa, stavite na automatski i malo kropujte i, to je to… Tj, biće sigurno bolje od lošijeg… Jovani sve pohvale i predlog da nastavi priču, sa na primer, nekim jednostavnim alatom za obradu fotki, jer su korisnici, siguran sam, željni i tog znanja, radi bolje i uspešnije prezentacije svoje robe…

 7. sve je ok !!!!!!!!!!!!!!!!

 8. Jovana Đokić

  @Blistok, Miloš Miladinović, Zoran
  Hvala vam na komnetarima! 🙂

  @Ars
  Hvala puno! Super ste primere istakli u vašem komentaru, predlažem i ostalim članovima da ih obavezno pročitaju!
  Odlična predlog za software za brzu obradu fotki. Hvala za ideju! 🙂

 9. Milovan Djurdjevic

  Vaš komentar čeka na odobrenje.
  Milovan Djurdjevic
  29. 03. 2016. u 16:42
  {ISPRAVKA PRAVOPISA I GRESAKA}
  Draga moja JOVANA,lepo si ti sve ovopisala i objasnila,ALI, sta da rade filatelisti ili numizmaticari??
  Bela pozadina bi bila „katastrofalna za njihovu fotografiju! Tako da je „najbolje belo“ ,nije uvek prilagodljivo!!
  Upravo, ovima treba CRNA POZADINA i to po mogucstvu mat [bez refleksije], ni blic nece pokvariti sliku,naravno,uvek raditi [slikati] pod pravim uglom vertikalno na predmet, da bi se izbegla refleksija.
  JOS NESTO,VAZNO,Veoma je bitna velicina slike koju „lepis“na sajt: VELICINA U PIKSELIMA,koju treba da objavi vlasnik ,drzaoc sajta.
  U njboljoj nameri i pomoci korisnicima,penzionisani profesionalac. Pozdrav

 10. Imajte u vidu da nekad i nije pametno napraviti savršenu fotografiju, jer će kupac u većini slučajeva pomisliti kako je ista skinuta sa interneta ili da je dodatno obrađivana…Zavisi naravno od samog predmeta. Ako je predmet nov, onda je poželjno imati čistu i obrađenu fotografiju. 🙂

 11. Umesto belog papira bolja opcija je koristiti beli materijal (bitno je da je mat) kao podlogu. Papir ima tedenciju da ostavlja „sive“ tragove na fotografijama, ukoliko ne postoji savršeno osvetljenje koje će te tragove da neutrališe. Iako se na fotoaparatu ne čini da postoji navedeno sivilo, kada se fotografija prebaci na komp, lako se uočava.

 12. Molim vas da mi neko odgovori sta treba da unesem u -uslovi prodaje- da bih mogla da postavim predmet za prodaju. Novi sam limundovac.

 13. @Jelena

  Polje Uslovi prodaje nije obavezeno polje, tako da prodaju možete pokrenuti i bez unosa teksta u to polje.
  Prodavci to polje uglvnom koriste kako bi precizirali neke od opcija plaćanja i isporuke.
  Na primer: Lično preuzimanje je moguće svakog dana posle 18h.

  Ako imate još pitanja, molim vas pošaljite nam ih putem Kontak stranice na sajtu.

  Želim vam puno uspeha u prodaji! 🙂

 14. Svaka čast,

  U mom poslu fotografija je nezaobilazni deo, i to profesionalna tehnička, ali iako stalno vidjam na Kupindu i Limundu loše snimke, nisam se setio da Vam predložim postavljanje jedno ovako korisnog priloga.

  Da su ljudi često neupućeni u osnovne pojmove i pravila u vezi sa fotografisanjem, znao sam od ranije, pa sam svojevremeno naravio jedno uputstvo u vezi s’ tim, ali kao što sam već napomenuo nisam se setio da Vam dam takav predlog.

  U svakom slučaju, drago mi je da ste to uradili, a takodje se radujem i zbog toga što vidim da se ozbiljno bavite svojim poslom i trudite da ga učinite još boljim.

  Još jednom, sve čestitke.

  Periša

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh