Početna » LimundoGrad » „Da je Nušić danas živ…“

„Da je Nušić danas živ…“

U svakom slučaju, bolje je gledati život u pozorišnom komadu, nego gledati pozorišni komad u životu.

nusicDa li ste znali ko je Alkibijad Nuša? Ili vam je možda poznatiji pseudonim Ben Akiba? Ako je za vas ovo neko Sumnjivo lice, evo prilike da se dodatno informišete. 🙂

Veliki Branislav Nušić, pripovedač, dramaturg, satiričar, romansijer, novinar, diplomata…
Humor je obeležio njegovo delo i njegov lik, nazivali su ga Nasmejani kritičar društva. Međutim, treba odmah napomenuti da je njegova literatura sve osim lagana i površna (što mu se često zameralo). Nušić je sam tvrdio: „Moj humor izazivajući smeh na usnama ublažava surovost života.“ Njegov ton i satira zapravo kriju mnogo dublju poruku i u potpunosti otkrivaju nepromenljivi mentalilet našeg naroda. Zbog toga nije čudo što su mnoga njegova dela i danas na sceni jednako aktuelna kao i pre stotinak godina.

Nušić je počeo da stvara relativno mlad, Narodnog poslanika napisao je već sa 19 godina, a nekoliko godina kasnije nastala je i satirična pesma Dva raba zbog koje je osuđen na dve godine robije. Ismevanje vlasti bilo je gotovo neizbežno u njegovim delima, a ova pesma odnosila se na tadašnju srpsku monarhiju i pre svega na kralja Milana.

Najveći scenski uspeh doživele su njegove komedije Gospođa ministarka, Sumnjivo lice, Ožalošćena porodica, Narodni poslanik i Mister dolar. Pored ovih ostvarenja, ističe se i njegova Autobiografija gde na izuzetno duhovit način govori o svom detinjstvu i mladosti. Delo završava ženidbom jer, kako je rekao, posle ženidbe čovek i nema autobiografije. 🙂

fc6f0c435c53c60d8006b4b69bdbdeacOsim književnog stvaralaštva, Nušić se nakon „pokajanja“ kod kralja bavio i diplomatijom u Bitolju i Prištini, ali je sve vreme bio vezan za teatar, pa je upravljao Narodnim pozorištem u Novom Sadu, Beogradu, Skoplju i na kraju u Sarajevu.

Čitajući knjigu Književni vodič kroz Beograd, o Nušiću se mogu saznati mnogi zanimljivi detalji iz njegovog svakodnevnog života. Na primer, Nušić je pio najviše kafe u Beogradu. 😀 Naviku ispijanja kafe stekao je na robiji, a nakon povratka na slobodu nastavio je da je „tamani“. Jovo Anđić piše: Pojedini glumci Narodnog pozorišta šalili su se da bi svaki put gotovo ispržili jezik ispijajući u žurbi svoje vrele kafe kako ih se u prolazu ne bi dočepao Nušić. (…) U svoje doba, on je pio dnevno preko četrdeset kafa.

Manje je poznato da je Nušić bio strastveni kolekcionar karikatura. Karikature koje je sam sakupio, kao i njegove lične karikature pokonila je Muzeju grada Beograda njegova ćerka Gita 1956. godine.

Branislavu Nušiću posvećen je i festival, Praznik humora i veselja, koji se od 2010. godine ponovo i sa velikim uspehom održava u Ivanjici. Ove godine Nušićijada će se održati 26-28. avgusta.

Nušić je preminuo na današnji dan 1938. godine i tog dana je fasada beogradskog Narodnog pozorišta bila prekrivena crnim platnom.

Često pomislim kako o našim velikanima poput Nušića, Andrića, Zmaja, Crnjanskog (nastaviće se…), nikad nije dovoljno reči hvale i zahvalnosti. Pre nekoliko dana sam potvrdu dobila na Tviteru, kada sam, pišući ovaj post, naišla na mnogobrojne tvitove koji na najbolji način potvrđuju da se Nušićev glas u našem narodu i dalje prenosi i da ga se sećamo u najlepšem svetlu koje zapravo oslikava titulu koju je tokom života zaslužio: Pesnik smeha.

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

3 Komentari

 1. evo vam jos jedne zanimljivosti! naime, nusic je vec bio tesko bolestan, lekari su svaki dan iscekivali smrt, a politika je trazila da napise za njih svoj poslednji tekst, nekku vrstu knjizevnog testamenta za novogodisnji broj, ocekujuci da nusic nece doziveti novu godinu. ipak, njemu se tih dana stanje naglo popravilo, tako da je zapravo taj post mortem tekst izasao iako je nusic jos bio ziv. i on sam se smejao tome. preminuo je par dana posle, tj. 6. januara po starom kalendaru

 2. NikadNijeMojeVreme

  ❝ STEVANOVIĆEVA
   @Sonjina_unuka

  Čoveče koliko je Branislav Nušić bio ispred svog vremena ❞

  Pre će biti da mi stojimo u mestu…

 3. Jovana Milenković

  @mita trta

  Hvala vam na komentaru! Zaista dragocen detalj.

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh