Početna » LimundoGrad » Zimske gume – saveti auto-servisa sa 43 godine iskustva

Zimske gume – saveti auto-servisa sa 43 godine iskustva

auto_zimaPribližava nam se zimski period. Svi vlasnici automobila znaju da je veoma važno pripremiti na pravi način auto za zimu. Naša sigurnost zavisi od toga. Po Zakonu o bezbednosti saobraćaja (ZOBS) smo u obavezi da to učinimo. Zbog toga smo popričali sa Nucom Nuhanovićem iz Auto-servisa Meda o tome šta je sve potrebno da znamo i na šta da obratimo pažnju, kako bismo spremni dočekali zimu.

Šta je propisano Zakonom o bezbednosti saobraćaja i koje su najbitnije stavke koje se tiču pripreme automobila za zimske uslove?

Ono što je u ovom periodu bitno za sve vozače jeste da su od 1. novembra do 1. aprila obavezni zimski pneumatici na našim vozilima. ZOBS nalaže da u ovom periodu moramo voziti zimske pneumatike, tačnije sva 4 pneumatika, u uslovima kada je snežni pokrivač na asfaltu. ZOBS ima i napomenu da u slučaju kada snežni pokrivač nije podloga po kojom vozimo, možemo imati i letnje pneumatike, ali šara ne sme biti plića od 4 mm. Naravno da ovakav zakon ima i svoju primenu u toku ovog perioda i često se dešava da vidimo da saobraćajni policajci vrše proveru pneumatika i proveru dubine šare.

Da li preporučujete kupovinu polovnih zimskih pneumatika?

autoservis medaDešava nam se da naši klijenti žele da kupe polovne zimske gume. Naš stav je da takve gume ne treba uzimati jer su te gume veoma često starije od 5 godina, već su vožene po nekim zimskim uslovima i u toj eksploataciji dovedene do stanja da su istrošene i „plastificirane“. Odnos koji imamo prema polovnim zimskim gumama je izgrađen tokom dugogodišnjeg iskustva od 43 godine svakodnevnog rada.

Koje savete možete dati našim članovima kako bi izabrali najbolje zimske gume?

Kod izbora zimskih guma treba:

 • voditi računa o godini proizvodnje,
 • znati da je oznaka pahuljice i planinskog vrha utisnuta na bočnoj strani gume,
 • znati da je oznaka M + S prepoznatljiva samo za zimske gume,
 • znati da na gaznoj površini šare su lamelno raspoređene.

Naša preporuka je da izbor zimske gume prepustite vulkanizeru koji može svojim savetom pomoći u vašoj odluci.

Možete li nam reći za kraj koje su razlike u gumama koje se nalaze na tržištu?

autoservis_medaPostoje razlike u gumama koje možemo naći na tržistu. Ukoliko mi koji prodajemo zimske gume nedovoljno dobro objasnimo koje su to razlike, stvaramo zabludu kod kupaca. Zabluda je da su gume sa oznakom M + S gume i za leto i zimu. To je oznaka koja je isključivo tipična za zimsku gumu i u prevodu znači blato i sneg (mud + snow). Gume koje se preporučuju za vožnju i leti i zimi na bočnom delu imaju ispisano velikim slovima ALL SEASON ili imaju utisnute 4 oznake u vidu kišobrana, sunca, pahulje i lista.

Nadam se da smo ovom pričom malo pojasnili šta su zimske gume, njihovu primenu i po čemu ih je najlakše prepoznati. Ukoliko izbor želite da prepustite profesionalcima, tu je Auto-servis Meda koji će vam dati najbolji savet za kupovinu pneumatika.

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

5 Komentari

 1. M&S je samo oznaka za tip šare, i postoji i na All Seasons i na zimskim gumama, pa čak i na letnjim poput BF Goodrich g-Force Sport Comp 2. Ono što odvaja zimske od letnjih nije tip šare nego smeša od koje su pravljene jer se različite smeše ne ponašaju isto na različitim temperaturama, pa je tako klasična letnja zimi kruta, a klasična zimska se leti „razliva“. Samo oznaka pahuljice ili planinskog vrha je ono što jasno obeležava zimsku gumu.

 2. Jedne godine su mi uspeli uvaliti gume stare 3 godine, odma ih isti dan vraćao, imao račun i dobije sveže. Treba to bolje kontrolirati kada kupujete, uvek ima neprodanih guna koje igraju igrice i hoće da uvale stare BTW, Super post!

 3. Najbolja opcija je leti letnje a zimi zimske gume, lance samo kad je dubok sneg na lose ociscenim putevima a za grad i prigradska naselja pravi spas su takozvane carape za gume jer ne tresu trap kao lanci i lako se montiraju pa slobodno mozete voziti i sa letnjim pneumaticima od 4mm ako vec nemate novca za zimske.

 4. Po zakonu ne mogu lanci i carape na letnje gume kad ima snega na kolivozu (mogu ali se placa kazna ako vas policajac uhvati).
  Kad se montiraju lanci logicno je da je vec sneg na kolovozu i da tad moraju zimski pneumatici.
  Ako nema policije da proverava mogu i celave gume.

 5. Ma kad vam kazem slobodno mozete voziti na letnje gume 4mm sa namontiranim carapama jer se uopste ne vide koje su gume ispod, vise puta sam nailazio na kontrolu od saobracajne policije i svaki put su mi rekli da produzim i zaustavljaju sledeceg, nece ni jedan da se prlja da skida carapu vec navikli gospodski da ubodu merac i provere saru…tako je bar moje iskustvo a vozim vise od 30godina pa odlicno poznajem nasu policiju a carape koristim zadnjih 7godina bez ikakvih problema na letnjim gumama u gradskim uslovima voznje.

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh