Početna » Kupindo » Šta bi bilo da nije bilo knjiga na Kupindu?

Šta bi bilo da nije bilo knjiga na Kupindu?

Nisu samo đaci prvaci oni oko čijeg polaska u školu se diže prašina. Na jesen u školu kreću i srednjoškolci, a oktobar je tradicionalno rezervisan za rešavanje studentskog pitanja. Iako se najviše piše o đacima prvacima, čini se da, što se više odmiče na skali obrazovanja, izazovi i za roditelje i za mlade su veći. Nabavka udžbenika je nešto što je nužno i što svakako, uz sve ostale dodatke, pomalo plaši roditelje u Srbiji. Ove godine je ćerka moje prijateljice krenula u srednju školu. Moj zadatak je bio da nabavim udžbenike za nju što pre, kako bi mogla od početka aktivno da uči i da nabavka bude što povoljnija, kako majku koja sama odgaja dete ne bi previše bolela glava. Putem FB poruka (a kako bi drugačije?) dobila sam spisak literature prvog petka u septembru i bacila se u nabavku.

Cilj je ostvaren:
Devojka je prva nabavila knjige i prošli smo skoro 3 puta jeftinije nego drugari iz škole.

photo credit: SAM! via photopin (license)

photo credit: SAM! via photopin (license)

Evo i kako:
Novi ili polovni udžbenici? Ovog puta smo se odlučili za polovne, očuvane udžbenike. Važno je da može da čita lekcije iz njih i da ih koristi za učenje. Stoga sam već u petak naveče krenula u potragu.

Odmah sam otvorila Kupindo.com sekciju Knjige, odeljak za Udžbenike i krenula sa pretragom. Neke udžbenike je bilo zaista lako naći, a oko nekih sam se pomučila, pre svega zbog nedostatka opisa predmeta u kome bi bila navedena godina izdanja, autori i slični podaci koji su zaista važni kod kupovine udžbenika. Zato bi moja preporuka prodavcima koji žele da prodaju svoje predmete bila da što je moguće bolje i preciznije opišu svoje predmete.  Tamo gde je postojao veći izbor, posebno je bila od pomoći opcija sortiranja po ceni rastući kao i pretraga po stanju: polovno bez oštećenja.

Lično preuzimanje je, naravno, najjeftiniji način, ali smo se usled nedostatka vremena i neophodne brzine isporuke opredelili za slanje Poštom ili kurirskim službama. Tu je veoma značajan podatak u vezi sa učešćem poštarine u ukupnim troškovima.

Nekoliko stvari je bitno da se zna:

 1. Slanje tiskovinom je najjeftni način slanja i podrazumeva da unapred uplatite prodavcu ukupne troškove (knjiga + troškovi slanja).
 2. Slanje PostExpressom do 19h je 150 dinara ukoliko ne plaćate pouzećem. Dakle, potrebno je da unapred uplatite na račun prodavca sam iznos knjige. Poštarinu plaćate kada vam stigne knjiga. Tu se mbanking pokazao kao veoma pogodan, lagodan, brz i jednostavan način uplate (kod moje banke i u okviru mog paketa nisam plaćala proviziju za te transakcije).
 3. Ukoliko plaćate pouzećem platićete pošiljku skuplje i to nema veze sa cenom slanja paketa, već sa uslugom prenosa novca, tj. otkupa koja je posebna usluga.

Zbog svega gore navedenog veoma je važno da pogledate načine slanja i plaćanja koje prodavac nudi na predmetu i pre kupovine se uverite da vam odgovara.

Sve knjige koje su ušle u uži izbor sam stavila u Listu želja i prvo što sam uradila jeste sortiranje po prodavcu – radi ušteda prilikom transporta robe. 🙂

Ukupno sam kupila 8 knjiga. Najveću uštedu sam napravila na knjigama iz Engleskog jezika. Knjige sam prosečno plaćala 358 din. Ukupni troškovi poštarine su iznosili: 928 din. To znači da smo na nabavku udžbenika potrošili 3.792 dinara zajedno sa poštarinom i da poštarina u ovom slučaju čini 32% vrednosti udžbenika koji su nabavljeni.

Kod nekih knjiga, poput čuvene Veneove zbirke zadataka iz matematike koju smo našli za 200 dinara, troškovi poštarine zaista značajno utiču na ukupnu cenu nabavke. No, uključujući i cenu poštarine 71% je jeftiniji nego nov.

Šta bi bilo da nije bilo knjiga na Kupindu?  Većina je nabavila iste polovne udžbenike po ceni nešto većoj od 9.000 dinara – pa su na roditeljskom razmenjivali iskustva i ideje šta i kako sledeće godine.

Ne zaboravite da za kupovinu knjiga ne morate da čekate Sajam knjiga – svakog dana je na Kupindu na raspolaganju preko 500.000 knjiga koje zaista veoma povoljno mogu da se nabave.

Koliko su knjige popularne pored podataka možda najbolje svedoče tvitovi:

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

4 Komentari

 1. Ja sam jedan od onih koji obozavaju da citaju knjige.
  Medjutim fifansije mi ne dopustaju da kupujem najnovije naslove u knjizarama gde komad kosta od 790-1000 dinara, cak su i stariji naslovi podjednako skupi.
  Posto sam prodavac na kupindu/limundu prosle zime sam odlucio da pazarim knjigu na aukciji. Prednost su imale knjige iz mog grada, jer nisam zeleo da placam troskove postarine. Kako su knjige koje sam do sada izlicitirao u proseku kostale 200 dinara, postarina bi bila jedna knjiga manje.
  Nisam unapred trazio naslove, vec sam listao aukcije.
  Knjige sam birao po slici zadnje strane ( obicno kratkom i sazetom opisu knjige koji Vas ili odbije ili privuce )
  Nasao sam zaista par dobrih naslova i kupio. Od tada knjige pazarim ovde, jeftinije je a i pristupacnije.

  Zamolio bih samo prodavce knjiga da ako ne zele da pisu tekst sa zadnje strane, uslikaju nekim boljim aparatom jer to dosta povecava sanse da ce neko kupiti knjigu. Barem je meni pomoglo 🙂

  Preporuka je da ne trazite naslov koji su citali Vasi prijatelji vec krenite u lov po aukcijama, mozda nadjete nesto mnogo bolje

 2. Dobar dan,
  prvi put se oglašavam na forumu.

  Moje iskustvo sa knjigama.

  Želela sam deci da POKLONIM knjige za OŠ, po razredima.
  Obzirom da sam invalid i poluslepa(zbog nekih autoimunih bolesti), trebalo mi je bar 5-6, možda i više sati, da po razredima napišem ko je izdavač, autor, da li je udžbenik, radna sveska…

  Ne verujem da bi pogodili, ali
  dobila sam negativnu ocenu, koja me prosto tišti i boli, kao rak rana.

  Pozdrav

 3. Zanimljiva priča…ja sam skoro nabavila nove knjigu i prošao više nego duplo jeftinije. Dosta čitam i stvarno mi je to velika ušteda, može se naći za svakog ponešto na Limundu.

 4. Odlična stvar….

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh