Početna » LimundoGrad » Saveti za kupovinu knjiga

Saveti za kupovinu knjiga

knjige-nikad-povoljnije-hit-naslovi-vec-od-990-kn-504x335-20141040-20141007162808-88d9cfcc90c6a5be7bf5745aefed8d91Bilo da ste iskusniji kao kupci ili kao prodavci, da ste aktivniji na Limundu ili na Kupindu, sigurno ste primetili da značajan broj aukcija i uspešno realizovanih kupoprodaja čine upravo knjige. Bilo da je reč o udžbenicima, stručnoj literaturi, beletristici ili nekoj drugoj potkategoriji, knjige su uvek aktuelne. Ovom prilikom želim da vas bolje upoznam sa kupovinom knjiga, da vam pružim što više korisnih i pre svega praktičnih saveta za uspešnu kupovinu u ovoj kategoriji.

FOTOGRAFIJA
Dobro znamo da slika govori više od hiljadu reči. Uporedite opis knjige sa slikom i, ukoliko imate bilo kakvu nedoumicu, kontaktirajte prodavca na sajtu, putem poruka. Ne zaboravite, autentična fotografija knjige će vam više pomoći prilikom kupovine od fotografije skinute sa interneta.

KORICE I STRANICE
Prilikom kupovine, takođe nam znači kada možemo da vidimo u kakvom su stanju prednja i zadnja korica, bočna strana knjige i prva stranica (često se desi da ovde postoji pečat, posveta ili potpis bivšeg vlasnika i to treba da bude posebno naglašeno). U slučaju da postoje značajniji znakovi korišćenja, isti bi trebalo da su vidljivi na slikama. Primera radi, požutele stranice ili izbledele korice i mrlje na stranicama spadaju u vidljive znakove korišćenja.

OPIS
Informacije koje bi trebalo da se nađu u opisu prodaje jesu: zvaničan naziv izdavačkih kuća, godina izdanja, jezik na kome je knjiga pisana, vrsta poveza, format i broj strana. Napominjem ovo iz razloga što često dođem u situaciju da pronađem nekoliko knjiga istog naziva, a značajno različitih cena. Takođe, obratite pažnju da li je reč o prvom, drugom ili možda dopunjenom izdanju. Kvalitet koričenja i sam povez mogu značajno da utiču na cenu knjige.

rare-navPosebnu pažnju treba obratiti kod kupovine knjiga koje datiraju iz prethodnih vekova, odnosno antikvarnih knjiga, upravo zbog toga što njihova cena nije zanemarljiva. Stručni kupci će lako zaključiti da li se zaista radi o knjizi koja mnogo vredi i da li je prikladno opisana. Oni manje iskusni bi trebalo da budu pažljivi i da eventualno potraže savet od nekog ko dobro poznaje antikvarna dela.

SLANJE / POŠTARINA
Knjige u velikoj meri spadaju u one kategorije kod kojih prilikom kupovine većeg broja artikala ne dajemo značajno veću sumu novca za poštarinu, odnosno trošak samog slanja paketa. Ipak, obratite pažnju na to da li određeni prodavac ima u ponudi veći broj knjiga koje želite da kupite jer u tom slučaju plaćate samo jednu poštarinu.

Većina kupaca i prodavaca knjiga smatra da je najjeftiniji način slanja – slanje preporučenom tiskovinom. Trošak za slanje tiskovinom je znatno jefitniji od troška slanja kurirskim službama. Kad je reč o preporučenoj tiskovini, paket može uspešno da se prati, kako biste bili sigurni da stiže na željenu adresu. Detaljnije o troškovima slanja možete se informisati ovde.

Imate li i vi savet za sve sadašnje i buduće kupce knjiga? Podelite svoje iskustvo sa ostalim Limundovcima.

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

1 Komentari

  1. Nemanja Utješinović

    Poštovanje,

    Zaista ne znam o čemu govorite u komentaru…

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh