Početna » LimundoGrad » Kako platiti predmet prodavcu?

Kako platiti predmet prodavcu?

Nije retka situacija da nam se korisnici, pogotovo noviji, obraćaju sa pitanjima u vezi sa načinom plaćanja predmeta nakon kupovine. Naravno, uvek ima i članova koji su tu više godina, a opet saznaju nešto novo što ranije nisu znali. Zato sam odlučio da napišem ovaj post u vezi sa načinima plaćanja koji su raspoloživi na Limundu i Kupindu.

Svaki prodavac može prilikom postavljanja predmeta na prodaju navesti načine plaćanja koji njemu lično odgovaraju, a po završetku aukcije kupac bira jedan od ponuđenih načina za saradnju. Prodavac bi trebalo da postupi u skladu sa kupčevim izborom, bez nametanja dodatnih ograničenja u vezi sa tim.

Članovima na raspolaganju stoje sledećih 5 načina plaćanja:

Untitled

Pojasniću sada svaki od njih.

Limundo Cash (plaćanje preko Kupinda) – predstavlja najsigurniji način za realizaciju kupoprodaje.

Ukratko: kupac aktivira ovu opciju plaćanja u roku od 2 dana od dana završetka aukcije. Nakon toga ima rok od 3 dana da izvrši uplatu na podatke koje je dobio od nas prilikom aktivacije ove opcije. Kada uplata bude proknjižena na račun namenjen Limundo Cash transakcijama, status transakcije se menja u Uplaćeno, kupca obaveštavamo o tome putem poruke, a takođe i prodavcu šaljemo obaveštenje da je novac uplaćen i da može poslati predmet. Prodavac nakon toga ima rok od 3 dana da pošalje predmet. Kada izvrši slanje, prodavac menja status transakcije u Poslato i kupac logo1-300x122dobija obaveštenje o tome. Nakon što kupac primi predmet i utvrdi da je sa njim sve u redu, on menja status transakcije u Završeno i tada se novac prosleđuje na tekući račun prodavca. Ako predmet nije u odgovarajućem stanju, ili ako nije stigao nakon uplate, kupac menja status transakcije u Problem i time stopira isplatu novca dok nastali nesporazum ne bude rešen.

Naša je preporuka da koristite Limundo Cash kada god je to moguće. Jednostavan je, a veoma siguran!

Plaćanje pre slanja – kao što i sam naziv sugeriše, u pitanju je uplata novca prodavcu pre nego što pošalje predmet. Mogući su razni načini uplate pre slanja, u zavisnosti od dogovora koji postignu prodavac i kupac. Najčešće se uplaćuje na tekući račun prodavca, ili putem PostNeta, dok se članovi ponekad dogovore da se uplata izvrši i kao dopuna Limundo računa prodavca ili dopuna za mobilni telefon.

Skrenuo bih pažnju kupcima da uplatu ne vrše na podatke koji se razlikuju od onih podataka koje smo dostavili u poruci sa podacima prodavca, jer takav način plaćanja nije dovoljno siguran. Dakle, ako prodavac dostavlja broj tekućeg računa koji se vodi na drugu osobu, ili broj mobilnog telefona druge osobe za uplatu putem PostNeta, najbolje je da odbijete saradnju na taj način i da zatražite od prodavca njegove podatke za uplatu.

Plaćanje posle slanja – ovo je način plaćanja koji se najmanje koristi na sajtu, gotovo u zanemarljivom procentu. Podrazumeva da prodavac pošalje predmet kupcu, a kupac nakon što dobije predmet uplaćuje novac prodavcu.

Plaćanje pouzećem – uz plaćanje pre slanja, predmeti se najčešće plaćaju ovim putem. Prodavac šalje kupcu predmet preko neke od kurirskih službi, i tom prilikom navodi otkupnu vrednost predmeta. Kada kurir donese predmet kupcu, kupac mu daje novac u visini otkupne vrednosti + novac za troškove poštarine, uvećane za naknadu koju služba naplaćuje za povraćaj novca prodavcu. Kurir nakon toga isporučuje novac prodavcu i time je saradnja završena.

Posebno bih istakao sledeće: Postexpress ne podrazumeva plaćanje pouzećem!

Zašto ovo naglašavam? Veoma često se desi da kupci vide da je  ponuđeno slanje preko Postexpress službe, a ne obraćaju pažnju na načine plaćanja. Čim vide Postexpress automatski pomisle da se predmet može platiti pouzećem, a zapravo nije tako. Ako je prodavac naveo da se predmet može poslati preko Postexpressa, ali da se uplata vrši unapred, to znači da nije moguće od prodavca zahtevati da predmet pošalje pouzećem. Dakle, veoma je bitno da se pogledaju i opcije slanja i opcije plaćanja kako ne bi dolazilo do ovakvih grešaka.
Lično plaćanje – ovo je verovatno najbolji vid saradnje kada kupujete predmet od prodavca koji je iz istog mesta kao i vi. Kupac i prodavac se nalaze na dogovorenom mestu radi primopredaje. Kupac proverava predmet na licu mesta i ako je sve u redu daje novac prodavcu i uzima predmet. Ako kupac nije zadovoljan predmetom, on može odustati od saradnje tom prilikom. Uz Limundo Cash, ovo je najsigurniji vid plaćanja, pa je naša preporuka da ga praktikujete kada je to moguće.

Nadam se da će vam ovaj post biti od koristi i da će razjasniti nedoumice koje su do sada postojale. 🙂

Koje načine plaćanja vi preferirate i zbog čega?

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

2 Komentari

 1. 1.
  Apsolutno NETACNO ovo za Postexpres…. naravno da je placanje pozecem moguce,ali se u posti to naziva postanska uputnica,gde sluzbeno idu pare od poste kupca do poste prodavca,pa postar donosi otkup na vrata prodavca.Ista prica kao i svaka kurirska.

  2. Moja zena ima racun u banci,a ja nalog na limundu za prodaju stvari. i sta savetujete kupca da mi ne placa ako nije na moje ime?? glupost.

  3. Naravno tamo gde vi uzimate proviziju za naplatu transakcije to je pouzdano heheh dakle limundo kesh je najsigurniji zato sto tu vi zaradjujete.

  Poenta cele trgovine preko interneta je da KUPAC shvati da ne moze da gleda robu u zapakovanom paketu ,dok isti ne isplatia fakticki mora unapred da ga plati,a sta ce kasnije naci u njemu to je vec druga prica…licno nezadovoljstvo kvalitetom ,izgledom,funkcionalnoscu ili prevara od strane prodavca.

  Treba da edukujete ljude KUPCE pre svega kako da se ponasaju,na internetu,a prodavac ako zivi od trgovine na netu trudice se da bude korektan jer samo tako moze da opstane.

  Bolje vi sankcionisite one koji su narokali bato moj negativnih koliko hoces a i dalje zare i pale na limundu i kupindu i za njih vas bas briga.ali zato je frka kad neko za 5000 pozitivnih ocena trazi od kupca uplatu na neki drugi mob kao kredit jer je to onda prevara u najavi….

 2. Hvala na komentaru. 🙂

  1. Svakako da je pošiljke moguće platiti pouzećem preko Postexpress-a. To nije osporeno u tekstu i veliki broj transakcija se realizuje upravo na taj način. U tekstu je skrenuta pažnja na to da kada prodavac na aukciji navede za način slanja Postexpress, to ne znači automatski da se plaćanje vrši pouzećem. Potrebno je pogledati koje načine plaćanja je prodavac naveo. Ako je naveo samo plaćanje pre slanja, ili lično plaćanje, onda nije moguće predmet platiti pouzećem.

  2. Uplata na podatke koji se razlikuju od onih koji su navedeni u nalogu jednostavno ne može biti dovoljno sigurna. Kada je u pitanju račun bračnog druga, kupci uglavnom ne prave problem oko uplate. Međutim, kada se dostavlja broj računa neke druge osobe koja nije povezana sa prodavcem, uplata je dosta rizičnija, pa je najbolje odbiti saradnju na taj način.

  3. Limundo Cash je svakako najsigurniji način plaćanja i to se ne može osporiti. Istina, naplaćuje se simbolična provizija prodavcima za njegovo korišćenje, dok je za neke korisnike i besplatan: https://limundo.zendesk.com/hc/sr/articles/202429511-Koja-je-provizija-za-Limundo-Cash-uplate-
  Međutim, koristi koje članovi imaju od Limundo Casha su višestruke. Prodavac biva obeštećen od strane LimundoGrada ako mu se pošiljka vrati, tako da nema nikakvih troškova u vezi sa tim. Kupac je siguran da novac neće biti prosleđen prodavcu sve dok nam ne potvrdi da je dobio odgovarajući predmet.
  Ovakve pogodnosti ne nudi nijedan drugi način plaćanja, pa je zbog toga naš savet članovima da koriste Limundo Cash kada god je to moguće.

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh