Početna » API » [Intervju] Kupindo API – kako razviti sopstveni biznis?

[Intervju] Kupindo API – kako razviti sopstveni biznis?

Skoro je dve godine od puštanja u produkciju LimundoGrad projekta Kupindo API, za to vreme registrovano je 111 developera i razvijeno puno projekata koristeći ovu platformu.

Na Kupindo API stranici su navedeni neki od njih.
Projekti su razvijani u raznim programskim jezicima za različite platforme, više sajtova, aplikacije za android i iOS, kao i desktop aplikacije.
Cilj nam je da ojačamo pojedince i da im pružimo platformu uz pomoć koje mogu da uče, vežbaju i razvijaju sopstvene projekte i ideje – bili oni profitabilnog ili neprofitabilnog tipa.

Jedan developer je API koristio za svoja dva sajta www.goglasi.com i www.ceger.rs.
Reč je o Borisu Prpiću, sa kojim smo porazgovarali na temu razvoja sajtova kroz naš API.

Goglasi – Najveći domaći pretraživač malih oglasa.
Objedinjena baza besplatnih oglasa sa preko 80 sajtova, vama na usluzi. Tražite nešto? Brzo do željenog oglasa? Zato smo napravili Goglase.

Šta je Ceger i kako nam pomaže?
Ceger.rs je pretraživač proizvoda dostupnih za online kupovinu. Naš cilj je da vam olakšamo kupovinu, a uštedimo vreme i novac. Posetom ovom sajtu saznaćete da li je proizvod koji želite da kupite u internet ponudi i ukoliko jeste gde možete da ga kupite i po kojoj ceni.

1. Kako ste čuli za Kupindo API i koliko dugo ga koristite?

Za Kupindo API sam čuo pre više godina, odmah nakon što se pojavio. U to vreme smo crawl-ovali vaš sajt našim standardnim web crawler-om.
Na API smo prešli pre oko godinu dana, kad smo zaključili da je broj proizvoda na Kupindu toliko narastao da nam se isplati da napišemo custom crawler koji koristi API. Time smo povećali broj stranica koje možemo da preuzmemo nekoliko puta i vrlo smo zadovoljni.

2. Kada ste pokrenuli Vaše projekte?

Goglasi je krenuo 2008. godine, dok je Ceger pokrenut za Novu godinu 2011.

3. Da li ste zadovoljni Kupindo API-jem i koliko je dobro dokumentovan?

Dokumentacija je vrlo jasna i interfejsi su dobro dizajnirani. Nikakve probleme nismo imali.

4. Da li bi ste nešto dodali ili izmenili?

Ništa više nije potrebno za naše zahteve!

5. Šta mislite o OAuth2 kao načinu autentifikacije?

OAuth2 je definitivno postao standard za authentifikaciju između sajtova na Interentu i pristup web servisima. Prvi je protokol koji je donekle uspeo da reši taj problem i da nas bar malo udalji od kucanja korisničkog imena i šifre na svakom sajtu odvojeno. Nažalost ima i dosta mana: protokol je loše standardizovan i previše komplikovan, očajna je interoperativnost između pružaoca authentifikacije i loša je bezbednost klijentskih implementacija. Potreba klijenta da lokalno čuva i prati stanje tokena isto znatno komplikuje klijentski kod. Ali šta je tu je – boljeg od OAuth2 za sada nemamo. 🙂

Boris je primer dobre prakse i svojim sajtovima ukazuje na mogućnosti koje API pruža, a ovo je samo jedan od načina eksploatisanja istog.
Očekujemo da ćete i Vi razviti svoje ideje na našoj “Example” stranici!

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh