Početna » Sigurnost » Da li se isplati vršiti prevare u LimundoGradu?

Da li se isplati vršiti prevare u LimundoGradu?

U ovom postu predstaviću vam na koji način se procesuiraju prevare i pokušaji prevara LimundoGradu i šta je to što konkretno činimo kako bismo korisnicima omogućili da kupuju i prodaju sigurno, bez straha da budu oštećeni. Pročitaćete na koji način korisnicima nadoknađujemo štetu i kako se, sa pravne strane, priča završava za one koji vrše zloupotrebe na našoj platformi.thinkingLikeAFraudster

Nulta tačka: Prevencija i detekcija

Naš glavni cilj, kada govorimo o svim vrstama zlupotreba u elektronskoj trgovini, je da delujemo preventivno i da sprečimo da do problema uopšte i dođe.
Limundo od 2012. godine ima poseban tim, Tim za sigurnost, čiji je posao da, uz pomoć naprednih metoda i tehnika, radi preventivno i spreči da do zloupotrebe i dođe.
Prevencija je ključna tačka koju stalno unapređujemo. Trudimo se da je učinimo što manje vidljivom i opterećujućom za članove. Zbog toga smo, na primer, komplikovanu registraciju, JMBG i lične karte (za ukidanje ove dve stavke dobili smo i preporuku od Poverenika), zamenili mnogo napredenijim tehničkim i bihejvioralnim metodama detekcije i prevencije prevara. I to je samo vrh ledenog brega kada su sistemi koje koristimo u pitanju.

Šta ako do zloupotrebe dođe?

U slučaju da do zloupotrebe dođe i korisnik bude oštećen, LimundoGrad tim se tu ne zaustavlja.
Pre godinu i po dana uveli smo Limundo i Kupindo zaštitu.
Ukratko, korisniku koji je oštećen, LimundoGrad vraća novac i tako nadoknađuje štetu.
Više o ovome možete pročitati ovde, a Limundo i Kupindo zaštite će od 1. novembra 2015. biti dodatno proširene.

Ono što je bitno dodatno naglasiti, sve obaveze i troškove oko pisanja i podnošenja krivične prijave, kontakata i savetovanja sa nadležnim organima LimundoGrad preuzima na sebe.
Korisniku se šteta nadoknađuje odmah i nije potrebno da čeka sudski proces.

Šta kada odemo na Sud?

Svaka svesna zloupotreba na Limundu i Kupundu, za koju je kupcu i prodavcu isplaćena Zaštita, nosi sa sobom krivičnu prijavu protiv lica koje je zloupotrebu izvršilo.
Ovo je praksa sa kojom smo krenuli kada smo uveli sistem Zaštite.
Uz podatke koje posedujemo i uz intenzivnu saradnju sa odeljenjem za visokotehnološki kriminal MUP-a Republike Srbije, identfikacija počinilaca obično bude vrlo brza i precizna.
Prema našem iskustvu, u proseku je potrebno oko 12-16 meseci od podnošenja prijave do donošenja presude suda.

Posle nešto više od godinu i po dana imamo i dve rešene situacije sa procentom uspešnosti 100%.
U oba slučaja primenjena je institucija oportuniteta, a optužena lica su pored kompletne nadoknade štete i dodatno novčano kažnjena od strane tužioca.
Umesto zaključka daću jedan konkretan primer o slučaju koji se vodio u Sudu u Sremskoj Mitrovici.
Lice koje je članove Limunda oštetilo za nešto više od 30.000 dinara (Limundo je zaštitom 100% pokrio troškove) dobilo je obavezu da refundira 30.000 dinara + dodatnu kaznu od 40.000 dinara koju je potrebno da uplati u humanitarne svrhe.

Ukoliko uz naše napore i rad na prevenciji i saniranju štete, primenimo prostu matematiku, sabiranje i oduzimanje, možemo doći samo do jednog zaključka:

Prevara na Limundu se ne isplati!

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

16 Komentari

 1. A sta je sa ljudima koje je upravo ostetio tzv limundograd?
  Sta je sa ljudima kojima su ugaseni profili a novac tj limundokredit ostao u rukama limunda?

  Ako ste toliko dobro zasto ne omogucite da korisnik potrazi svoj novac koji ste protivzakonito prisvojili?

 2. Prilikom suspenzije naloga sav uplaćeni novac koji je ostao na računu isplaćuje se korisniku automatski ukoliko u nalog ima unešen tekući račun.
  Ukoliko nema unešen račun na nalog dovoljno je da nam se korisnik obrati preko e-mail adrese spajalica@limundo.com sa zahtevom za isplatu
  preostalih sredstava.
  Uplaćeni novac koji nije potrošen ne zadržavamo.

 3. Sta je sa slucajem „kafanamarkovic“, posto vidim da u ta dva resena slucaja nije on, jer je suma za koju su clanovi osteceni, mnogostruko veca?

 4. Još uvek traje postupak i vodi se pred sudom u Novom Sadu. To je sve što trenutno imamo od informacija.
  Nažalost bilo je raznih komplikacija koje nisu odgovornost LimundoGrada. Kako se ispostavilo korisnici Limunda i Limundo nisu jedine oštećene strane u toj situaciji.

  Sada situacije rešavamo na drugačiji način koji je daleko efikasniji. I mi imamo više iskustva nego pre 4 godine.
  Da se takva situacije dogodila u prethodnih godinu i po kupci bi od Limunda dobili novac natrag a mi bismo onda ceo pravni proces preuzeli na sebe.

 5. mogli bi da sankcionišete one članove koji imaju negativnih ocena radi nejavljanja,ne preuzimanja paketa-itd. da nabijaju cene i da se njihove ponude ignorišedu,bez obzira ako ima 100 poziivnih

 6. Postovani, sta se desava sa prodavcima koji prodaju predmet koji nije u stanju kakvo je navedeno, ili bezvredne laznjake? Ima prodavaca koji laznu kozmetiku prodaju kao original mnogo iznad cene, kakvu sankciju tu primenjujete?

 7. Yaboravili ste da spomenete da je sto se tice pravnog gledista nepreuzimanje paketa sasvim ok… dupli ptt niko ne nadoknadjuje i ne smatra se da je prodavac ostecen .

 8. *zaboravili

 9. U pogledu zaštite i brige o članovima, od mene imate sve pohvale.
  Naime, svojevremeno je član sa korisničkim imenom „IVANGROF“ prevario mene i još nekoliko ljudi. Par dana nakon što sam vam poslao sliku uplatnica, refundirali ste mi troškove za dve aukcije. Hvala vam još jednom.
  Uzgred, možete li mi reći šta je bilo sa ovim slučajem. Znam da je odmah bio suspendovan, a tekući račun se vodio na njegovu majku ali neću da joj spominjem ime jer ona verovatno nije znala za njegove prevare.

 10. Za prodavce kojima se vrati paket a saradnja je išla preko LC-a Limundo nadoknađuje trošak poštarine.

  Vi kao prodavac možete izabrati da ne koristite taj način slanja ukoliko želite da izbegnete rizik.
  Sa druge strane, kupac je dužan da pristane na uslove koje postavlja prodavac i ne može se zaštititi.

  Takođe, treba napraviti razliku u situaciji kada šteta nastane zbog prevare ili zbog drugih faktora.

 11. Pozdravljam i pohvaljujem svaki trud u smeru zaštite i kupaca i prodavaca!
  Baš zbog toga ni jedan drugi sajt i portal za kupoprodaju lično ne smatram za konkurenciju Limundu.
  Teško je zamisliti da se velike i učestale prevare mogu ponoviti, ali veći problem od toga ja vidim u sitnim prevarama, šibicarskim fazonima.
  Nažalost, imala sam nekoliko situacija da predmeti ne odgovaraju stvarnom stanju. (Limundo tim uvek odradi svoj posao, to je perfekcija) ali živce i razočarenje niko ne može da plati i nadoknadi.
  Onda ostane malo gorak utisak i 10 puta se teže odlučujem za kupovinu takve vrste predmeta, a nekad Boga mi, određujem i po geografskom kriterijumu dal ću da licitiram…
  Taj problem sitnih prevara nije do Limunda.
  To je do našeg naroda i narodnosti…
  Nadam se da se Limundo tim neće umoriti od edukacije, beskrajnih postova kako fotografisati, kako upakovati, edukujte malo narod o benefitima zadovoljnih kupaca.
  Vaši korisnici su zadovoljni, ali i korisnici vaših korisnika treba da budu zadovoljni!

 12. Niste mi rekli kako je prošao „ivangrof“: Da li ste podneli tužbu protiv njega? Da li je osoba na koju se vodio tekući račun bila upoznata sa njegovim malverzacijama?

 13. Postaviti pitanje „dal mi vraćate one pare ako me isključe zbog varanja“ je vrhunac cinizma.
  Ološ kao i svuda pokušava da izvradava pravila, od slobodnog tumačenja do zloupotrebe.
  NE TREBA VRAĆATI PREVARANTIMA PROVIZIJU – ONI UDARAJU LJUDE NA MESTO KOJE BOLI

  A na kraju krajeva, uvidesmo da POŠTOVANJE USTAVNOG PRAVA da prevaranti ne ostavljaju JMBG vodi u konkreto kršenje zakona od samih prevaranata.

  Od kako sam saznao da JMBG nije obavezan podatak izmenjao sam sve svoje lične podatke u profilu.
  Želim sebe da zaštitim od potencijalnih prevaranata jer su potvrdili da će za pare svašta da rade
  Oko adrese se dogovaram sa saradnicima bilo da je lično preuzimanje bilo da se šalje na specifičan poštanski način.

  Kome se ne svidja ostavljanje JMBG nek ide na druge sajtove pa nek bunari.
  Ovo mora biti BEZBEDNO MESTO
  Sloboda da
  Sloboda budali ne

 14. Ozbiljni sistemi za trgovinu imaju kaluzulu: „ZLOUPOTREBA SISTEMA POVLAČI UKIDANJE NALOGA I ZADRŽAVANJE NOVČANIH SREDTSVA VEZANIH ZA NALOG“

 15. @Sweetlanna

  nemojte da sudite trgovinu po GEOGRAFSKOM POREKLU – svi u Beogradu su iz nekud
  pa ko treće koleno, ko prvo i najsvežije

 16. pa uvek je bilo vestackog dizanja ljudi nekad pomisle da neko vestacki dize vec ja na primer stavim 3333 pa tako izludim ljude i kupim predmet i zadovoljan.ili postoji fazon kad znate ljude u dusu tacno znate doklen ce i da idu tu ulozite 5000 a predmet vredi 4000 i kupim ga za 4000 hiljade dinara nema cimanja levo desno.

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh