Početna » LimundoGrad » Skype ili Slack – šta odabrati

Skype ili Slack – šta odabrati

Slack-Skype

Slika preuzeta sa https://sameroom.io

Skype je poslednjih godina ubedljivo najpopularnija aplikacija za brzu internu komunikaciju. Međutim, kao i u celom IT svetu, tu se stvari menjaju velikom brzinom.
Pre oko dve godine pojavila se jedna aplikacija koja je uspela da postane prepoznatljiva tamo gde je Skype svih ovih godina bio neprikosnoven. Verovatno ste upoznati, u pitanju je aplikacija pod nazivom Slack. U ovom postu, pokušaću da vam pomognem ukoliko imate nedomicu da li vredi menjati stari dobri (?) Skype i preći na nešto novo.

Pa da vidimo kako je sve počelo. Limundo dilema Slack ili Skype počinje pre oko godinu dana. Zapravo, tada sam naišao na Startit-u na jedan post u kome se govori o tada malo poznatom Slack-u. Ovde je opisan kao “ubica e-mail poruka”, no rekao bih da je to više zamena za dobro poznati Skype.

Naša dilema Skype ili Slack je trajala (barem smo tako mislili) do jednog dana kada smo odlučili da cela Limundo kompanija, tj. svi njeni zaposleni (nas nešto više od 35) pređemo na Slack. Ovde su naši utisci.

Tradicija je definitivno na strani Skype. Dugi niz godina se koristi za internu komunikaciju. Gotovo da nema osobe koja nije koristila Skype. Kada dođe nova osoba u tim, nema se tu puno šta objašnjavati već je samo potrebno da uključi Skype i poveže se sa kolegama.

Updates (ažuriranje). Slack je novi servis i menja se velikom brzinom. Do pre par meseci nije ni postojala Windows aplikacija! Sada je to ispravljeno. Ispravljaju se bagovi, dodaju opcije itd. Kod Skype je sve to puno sporije. Opcije, interfejs (bile su manje izmene), bagovi su tu godinama i verovatno će tu i ostati. Brzina kojom se stvari menjaju je na strani Slack-a.

Preglednost bi bila na strani Skype-a. Da li zbog toga što smo “od rođenja” navikli na Skype ili je u pitanju dobar interfejs, teško je reći. Nema tu puno opcija. Sve je pregledno i lagano za korišćenje. Pored svakog kontakta stoji thumbnail koji će vam pomoći da lakše prepoznate ili nađete osobu / grupu u kojoj želite da nešto napišete. Toga na Slack-u nema. Default-na podešavanja su u velikom broju slučajeva sasvim dovoljna tako da jedino ostaje da se jednom ulogujete i već možete da počnete sa korišćenjem.

Mobilna aplikacija je jedna velika mana Skype-a, prilično neverovatna u eri smartfonova. Ko je jednom probao da tu aplikaciju koristi na svom mobilnom telefonu, zna o kakvom se “sporaću” radi, koji pri tome pojede “sveee” što je ostalo od RAM memorije, a i više od toga. Voli da je u centru pažnje kada je i procesor u pitanju. Sve nekako počne da se koči kada je Skype u pozadini uključen. To važi i za npr. moj quad-core telefon sa 2GB rama. Sa prosečnom slabijom konfiguracijom sve to izgleda sigurno još tužnije. Ovde Slack deluje mnogo bolje i ozbiljnije. Poseduje odličnu mobilnu aplikaciju koja radi brzo kao “zmaj” i pri tom manje opterećuje sistem.

Stari kontakti. Veliki broj kolega je sve vreme koristio obe aplikacije iz razloga što je dosta kontakata (iz drugih firmi) i dalje na Skype-u. Istovremeno korišćenje obe aplikacije je “smrt” za resurse računara, tako da u slučaju da na Skype-u imate kontakte koji su vam važni, preporuka je da ni ne pokušavate da prelazite na Slack. 🙂

RAM memorija na PC-ijevima. Svi znamo koliko je bitna kada negde u sred najvećeg posla sa puno aktivnih programa, nekako sve počne da se koči i čeka rešenje u vidu restart-a. Ovde se Skype pokazao lakšim, iako smo očekivali drugačiji rezultat. U slučaju da imate slabije konfiguracije u svojoj kompaniji, verovatno će vam više odgovarati stara varijanta zvana Skype.

Notifikacije su na strani Skype-a. Ovo je možda i najveća slabost Slack-a. Čudi me da to nisu bolje sredili. Sigurno će vam se dogoditi da neku poruku ili prepisku ne ispratite jer vam je promakla notifikacija. 🙁 Sa druge strane dobra strana Slack-a je što možete detaljnije štelovati koje notifikacije želite da vidite (npr. samo kada neko napiše vaše Ime u prepisci).

slack_interationsIntegracije! Nešto veoma korisno i nešto što je od Skype-a verovatno udaljeno godinama. Na Slack-u postoji mogućnost da neke od servisa koje već koristite u radu (npr. Google Drive, Dropbox, Twitter itd) povežete sa Slack-om. Mi smo tako povezali svoj Limundo Zendesk nalog što nam se pokazalo kao veoma korisno. O tome kako i koliko nam ovo koristi je govorila koleginica Una na nedavno održanom Customer Happiness meetup-u (o kome će biti reči na LimundoGrad blogu).

Linux Native app. Ne postoji Linux podrška u vidu native aplikacije. 🙁 Čudno s obzirom da mnoge IT kompanije (tačnije njihovi zaposleni) koriste ovu platformu. Takav slučaj je i u LimudnoGradu. To je velika mana Slack-a.

Smajlići! Iako na prvi pogled može da deluje nebitno, velika prednost Slack-a su “custom” smajlići. Umeju veoma da budu popularni u timovima i budu mnogo zanimljiviji od standardno-dosadnih Skype emoticons-a.

Ovaj post bi mogao da bude još duži. Ima još dosta razlika (prečice na Slack-u, javne grupe itd), no da se zadržimo na ovim glavnim razlikama.
Verujem da vam ovi naši utisci mogu biti od pomoći, no definitivno bih predložio da i vi u vašem timu ili lično, ako već niste, isprobate da li vam novi alat odgovara ili ćete ostati na starom dobrom (?) Skype-u, sa svim njegovim manama. 🙂
Gore navedene razlike su naši zaključci kada smo probali oba rešenja. Kada smo ovo sve sabrali i oduzeli, naša odluka je bila da se do daljnjeg vratimo na Skype. Međutim, to ne mora biti i vaša odluka.

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

6 Komentari

  1. i … … kakve ovo veze ima sa kupindom i limundom ( kupovinom i prodajom ) ??!?

  2. Biram Viber 🙂

  3. Mi koristimo Skype, P2P je program i dalje, takođe koristimo i Google Apps za sve naše zaposlene i Hangouts.

  4. Ja sam do sada koristio samo skype. Imam ogroman broj prijatelja na njemu ali cu probati i slack.

  5. Korisne informacije i dobro napisan tekst.

  6. Po meni, skype je mnogo bolji i nikad mu se nece naci zamena.

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh