Početna » IT » BalCCon2k15 – Third Time’s A Charm

BalCCon2k15 – Third Time’s A Charm

Prošlog vikenda u Novom Sadu održan je treći po redu balkanski kompjuterski kongres – BalCCon. Pošto sam zbog drugih obaveza propustio prošlogodišnji BalCCon2k14, jedva sam čekao početak treće konferencije a imao sam i dosta velika očekivanja u odnosu na prvu konferenciju. Kako smo se proveli pre dve godine možete pročitati ovde. Kako je bilo ove godine, šta sam sve imao prilike da čujem vidim i naučim čitaćete u ovom blog postu.

Da vas ne držim u neizvesnosti – konferencija, koja okuplja zaljubljenike u IT iz raznih sfera protekla je fenomenalno sa velikim brojem interesantnih predavanja i radionica.
Za početak napraviću poređenje između trećeg i prvog BalCCon-a. Iako je prvi BalCCon bio veoma kvalitetan događaj ekipa iz LUGoNS-a pokazala je da može dosta bolje i kvalitetnije.
Treća konferencija, pored odlične posete i gostiju iz svih krajeva sveta imala je i pregršt pratećih aktivnosti i sadržaja. Zbog dužine samog teksta nažalost neću moći da spomenem sve zanimljive stvari koje smo mogli da vidimo i čujemo. Odlučio sam se da izdvojim 4 stvari koje su, po mom mišljenju, obeležile ovogodišnji BalCCon.

1. GSM test mreža

Pored štandova sa hranom i odličnim KUM craft pivom bilo je i dosta interesantnih „tehničkih sadržaja“.
Za početak, Luka Gerzić postarao se da ovogodišnji BalCCon ima svoju test GSM mrežu:

GSMStation-Luka  

2. CTF takmičenje

Za kvalitetno prekraćivanje vremena između predavanja i radionica, ali za neke i više od toga, postarali su se gosti iz Slovenije, momci iz komanije Viris.si koji su specijalno za BalCCon kreirali vrlo ozbiljno capture the flag takmičenje. I sam sam uzeo učešće u ovom takmičenju ali o postignutim rezultatima ne bih javno pisao. Ipak nisam bio poslednji 🙂 CTF

3. Gejmerska radionica

Po mom subjektivnom mišljenju vrhunac konferencije bila je gejmerska radionica koju je držao legendarni Voja Antonić, konstruktor računara Galaksija. Voja nam je predstavio svoj set za samogradnju: DIY Single-chip 2D Retro Game Console. Kada smo došli na mesto održavanja radionice zatekla nas je ovakva slika: COs2FgeUcAATenM Nakon toga usledilo je malo lemljenja, zapravo malo više lemljenja: COs-bEzWoAAYtAa.jpg:large Neki su davali i korisne savete. „Ako miriše na piletinu, držiš pogrešno“

A finalni rezultat izgledao je ovako, potpuno funkcionalna igračka konzola:
IMG_20150914_101154

4. Čega se zapravo odričemo kada prihvatimo uslove korišćenja na društvenim mrežama?

IT pravnik Žarko Ptiček napravio je interesantnu pravnu analizu uslova korišćenja najpoznatijih internet servisa. Na svom predavanju Ptiček nam je izneo sve pravne začkoljice, sporne stvari kada je u pitanju privatnost i vlasništvo nad sadržajem na koje pristajemo da bismo za uzvrat dobili besplatnu uslugu.
Glavni zaključak je da pristajemo na mnogo toga a u slučaju da mi imamo problem sa tim servisima jako skupo i gotovo nemoguće bilo bi da ostvarimo naša prava.
Stoga imamo dve opcije – da pomenute servise ne koristimo ili da ih koristimo sa oprezom.

Uz Ptičeka odlična predavanja imali su i Milan Gabor iz Slovenije kao i gost iz turske, Alper Basaran koji je imao seriju predavanja o pentestovima i sigurnosti web aplikacija.

Kada podvučemo crtu i vidimo šta smo sve čuli, videli, naučili na BalCCon-u možemo samo pohvaliti organizatore i predavače na odlično odrađenom poslu i obećati da ćemo doći i sledeće godine.

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh