Početna » LimundoGrad » Polazak u školu – nekad i sad

Polazak u školu – nekad i sad

Ove godine u LimundoGrad timu imamo tri prvakinje – Sandrina, Sanjina i moja ćerka kreću u školu. To je ujedno i prilika da se mame i tate prisete kako je to izgledalo kada smo mi kretali u školu i šta se u međuvremenu promenilo.
Polazak deteta u školu se oduvek smatrao značajnim i svakako je važan datum u životu svake porodice – no niko od nas „matorih“ se ne seća ovolike frke kolika je sada u vezi sa pripremom za polazak u školu.

Odeća i obuća

Šta obući? Bilo je lako: bela košulja, teget suknje ili pantalone, crvena marama, teget kapa. Znalo se kako se ulazi u pionire i kakva se zakletva daje. Svi smo izgledali poprilično isto. Uostalom neka slike govore više od reči.

Danas prijem prvaka izgleda potpuno drugačije. Svaka škola organizuje u skladu sa svojim mogućnostima i idejama, kao i vrednostima koje neguje. Šta će dete obući tog dana – ostaje na roditeljima: suknja, haljina, bermude, sandale, patike, majice – izbor je ogroman i veoma šaren i po dezenu i po cenama.

pioniri

Izbor školskog ranca

Kada je u pitanju izbor školskog ranca malo šta se suštinski promenilo. Roditelji po savetu fizijatara vode računa oanatomski-skolski-ranac-FOR-ME-sweet-heart-NOVO-_slika_O_40701301 tome da je ranac anatomski, da su naramenice dovoljno čvrste kako bi se teret rasporedio na što je moguće veću površinu, da nije previše težak i sl. Deca – k’o deca – važan je dezen – sa posebnim naglaskom na omiljene likove iz crtaća: Disney, Frozen, Hulk, Monster High, Minion i sl. – slobodno dopunite izborom vašeg prvaka.

Školski pribor i udžbenici

U naše vreme (ma kako to setno zvučalo) – većina knjiga se nasleđivala od strarijeg brata i sestre ili pak od rođaka, komšija i sl. Nije postojao izbor udžbenika kao što je to sada slučaj. Mnogo pre početka škole se znalo koji udžbenici su potrebni i šta pripremiti – tako da su se i troškovi mogli drugačije raspodeliti. Danas je po pitanju udžbenika situacija poprilično šarena. Neka škole su već dale spiskove roditeljima i oni imaju priliku da nabave bilo polovne bilo nove udžbenike, dok drugi čekaju septembar i prve školske dane. Po pitanju školskog pribora: pernica, bojica, flomastera, gumica i ostalih sitnih potrepština – situacija je slična kao kod ranaca – roditelji se brinu o kvalitetu i ceni ili barem njihovom najboljem odnosu, a klinci o dezenu.

Kakva su vaša sećanja na prve školske dane? Šta se promenilo? Šta su vaša deca odabrala prilikom polaska u školu?

 

 

 

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh