Početna » LimundoGrad » Stanje predmeta: Polovno Vs. Neispravno

Stanje predmeta: Polovno Vs. Neispravno

Na Limundu se svakodnevno pokrene više hiljada novih aukcija. Tokom rada na proveri aukcija dešava se da uočimo razne vrste nepravilnosti i dužni smo da reagujemo na njih kako bismo zaštitili kupce, sprečili nastanak nesporazuma između kupca i prodavca i kako bismo edukovali prodavce i pomogli im u budućoj prodaji.

Jedna od nepravilnosti na koju relativno često nailazimo, i koja očigledno stvara zabunu i kod kupaca i kod prodavaca, vezana je za polje stanje predmeta.

2

Kao što se vidi sa slike, kod ovog polja moguće je odabrati 4 opcije:

 • Nekorišćeno
 • Polovno
 • Neispravno
 • Kolekcionarski primerak

Nekorišćeno – podrazumeva da je predmet nov, neupotrebljavan, ispravan.

Polovno – podrazumeva se da je predmet korišćen, ali da je ispravan, funkcionalan. Kod polovnih predmeta bitno je navesti da li poseduju neke mane ili oštećenja i detaljno opisati njihovo stanje kako ne bi bilo prostora za nastanak nesporazuma sa kupcem.

Neispravno – kao što i sam naziv kaže, kada predmeti nisu ispravni, treba izabrati ovu opciju. Kod ovakvih predmeta veoma je važno napisati o kakvoj vrsti neispravnosti se radi, tj. kakav kvar je u pitanju. Takođe, treba obavezno navesti ako neki deo predmeta nedostaje ili je polomljen, oštećen. Kod prodaje neispravnih predmeta često se dešava da dođe do nesporazuma između kupca i prodavca upravo zbog nedovoljno dobrog opisa. Zato je najbolje da prodavci navedu sve što znaju o predmetu prodaje, a da kupci postave pitanja prodavcu putem Limundo poruka ako imaju neke nedoumice u vezi sa samim predmetom.

Kolekcionarski primerak – takođe sam naziv jasno govori o kakvom predmetu je reč. Predmeti koji se sakupljaju radi pravljenja lične kolekcije i uglavnom nisu za upotrebu.

Sve deluje prilično jasno, ali gde se javlja nesporazum/nedoumica?

Pokazalo se da je glavna nedoumica prodavaca  da li za stanje predmeta navesti polovno ili neispravno.

Neki prodavci bivaju rezignirani našom odlukom da prekinemo aukciju kada uočimo da nije navedeno odgovarajuće stanje predmeta jer smatraju da razlika između polovnog i neispravnog stanja nije toliko bitna. Razlika je velika i veoma bitna, a pojasniću vam i zašto.

Kupac koji želi da kupi polovan predmet podrazumeva da je taj predmet ispravan. On prilikom pretrage ponude na sajtu vrši filtriranje koristeći opciju stanje predmeta i bira polovno. Nakon toga kupac dobija prikaz svih predmeta na sajtu koji se prodaju kao polovni. Polovni predmeti, kao što je ranije navedeno, su upotrebljavani i mogu imati vidljive znake korišćenja. Međutim, oni ne smeju biti neispravni jer za neispravne predmete postoji posebna opcija u polju Stanje predmeta!

Greška koju prodavci prave ogleda se u tome što odaberu za stanje predmeta polovno, a u opisu aukcije napišu da se predmet prodaje kao neispravan.

aukcija

Ovakav vid opisa koji nije u skladu sa ponuđenim opcijama smatramo zloupotrebom Limundo sistema zarad bolje prodaje, gde se kupac dovodi u zabludu i nedoumicu o stanju predmeta. Na taj način se šteti preglednosti ponude na sajtu i u neku ruku obezvređuje pretraga koja je zasnovana na filterima. Istina je i da kupac treba detaljno da pročita opis aukcije pre nego što da ponudu, ali smatram da je u ovakvim situacijama veća odgovornost na prodavcu jer je on dužan da navede realno stanje predmeta.

Dakle, zaključak je da polovno i neispravno stanje predmeta nisu, i nikako ne mogu biti, isto! Polovno ≠ Neispravno 🙂

Prodavce molimo da budu odgovorni i oprezni prilikom postavljanja aukcija kako ne bi napravili propust. Opišite predmet na odgovarajući način i olakšajte kupoprodaju i sebi i kupcu, izbegnite potencijalne nesporazume i negativno ocenjivanje. Kupce savetujemo da pažljivo čitaju opis predmeta, da postave pitanje prodavcu ako imaju nedoumice i pozivamo ih da prijave aukcije na kojima uoče nepravilnost o kojoj je bilo reči u ovom postu. Aukciju je moguće prijaviti klikom na link „Prijavi aukciju“ u donjem desnom uglu stranice same aukcije, a kao razlog prijave aukcije treba odabrati „Zloupotreba Limundo sistema i software-a“.

Neka prodaja i kupovina na Limundu predstavljaju pravi užitak za sve. 🙂

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

17 Komentari

 1. smesno , mnogi NEPOSTENI prodavci znaju da je predmet neispravan , a u opisu aukcije stavljaju NEISPITANO , IMAJU MOGUCNOST I VEOMA SU STRUCNI , ali rade po principu APP / ako prodje proslo je /

  najveca prevara koju moze prodavac da organizuje i takvi prodavci bi trebalo ukoliko kupac uoci nepravilnost da momentalno budu skinuti sa sajta limunda .

 2. Pozdrav,
  ovo je veliki problem,naročito kod tehničke robe,a morate priznati,takva roba je mnogo veći deo tržišta na Limundu,kako količinski,tako i vrednosno.
  Ja sam ranije predlagao administratorima,da se ovaj problem reši na veoma jednostavan i svima razumljiv načun.
  Treba uvesti dve kategorije polovne robe.Ispravne i neispravne.
  Znači prilikom popunjavanja obaveznih polja,ne dati prodavcu šansu,da „pogreši“.Slučajno ili namerno,sve jedno je.
  Polovno-ispravno
  Polovno-nesipravno
  I tu nestaju svi problemi po ovom pitanju,kako za vas i ljude koji vrše neku kontrolu,tako i za kupce,a i „zbunjive“ prodavce.
  Što više mogućnosti pretrage,to bolje.
  Gledao sam skoro,neke sajtove za prodaju automobila,na našem tržištu i kako dugo nisam tražio i posmatra tako nešto (nije me interesovalo),mnogo sam se iznenadio promenom njihovog izgleda i pretraživača.Do detalja,možete naći ono što vas zanima.
  Što bi se raklo,i po vertikali i po horizontali,sa bezbroj ukrštanja.Čini mi se,da Limindo u tome debelo zaostaje i kaska.Da ne pominjem neke svetske sajtove ovog tipa.
  Hvala,Bane67.

 3. Trebalo bi uvesti, da kada se izabere opcija polovno, da se otvori dodatno polje u kojem prodavac mora da unese sve nedostatke. Popuna ovog dela bi trebalo da bude jedan od uslova kako bi se predmet postavio. Mnogo puta prodavac posle 20-tak redova teksta navede nesostatak, a mnogo puta cak i ne navede sto je nedopustivo.

  I jedno nevezano za Limundo pitanje, zasto nema dugmeta prijavi aukciju na Kupindu?

 4. Ne slazem se sa gore vidjenim komentarima.
  Stanje „NEISPITANO“ ostavlja jako puno prostora prevarantima, kojih inace vec ima previse.
  Prevaranti koji ne zele da posteno napisu „neispravno“, sluze se trikom „neispitano“.
  Najcesci opis po kome se prepoznaje prevara glasi
  -„Nemam (gde/na cemu/sa cim/kod koga) da isprobam, pa ga vodim kao neispitano, ali posto ovde nema ta opcija, prodajem kao neispravno, BEZ PRAVA NA REKLAMACIJU.“-
  E, kao sto vidite, ovakvim opisom se prevarant sluzi kako bi zbunio kupce i postigao vecu cenu, a da se pri tom zastiti od mogucnosti reklamacije, negativne ocene i eventualne suspenzije. Ovakve aukcije takodje narusavaju sistem pretrage zasnovan na filrtima.
  Zamislite tek sta bi se deslo da se otvori opcija „NEISPITANO“
  Iz licnog iskustva, svaki predmet opisan kao „neispitan“ bez izuzetka bude neispravan, i uvek je bio pokusaj obmane.

 5. Hvala svima na korisnim komentarima, utiscima i predlozima. 🙂

  @Miroslav: Za sada nije moguće prijaviti predmet na Kupindu na isti način na koji se prijavljuju aukcije na Limundu. Međutim, ako naiđete na neki sporan predmet možete to prijaviti korisničkoj podršci Kupinda slanjem poruke putem Kontakt strane: https://www.kupindo.com/Kontakt

 6. Kakvo je vase misljenje o prodaji plagijata odnosno kineskih kopija Bosch, Makita, DeWalt… elektricnih alata?
  Zar to nije takodje obmana kupca da za male novce kupuje Nov proizvod ujedno brendiranu stvar? O kvalitetu, garanciji… necu da komentarisem
  Pozdrav

 7. Prodaju plagijata na našem sajtu svakako da ne odobravamo. Kada uočimo aukciju na kojoj se prodaje kopija predmeta odmah je zatvaramo kako bismo sprečili nastanak potencijalnog nesporazuma. Takođe, zvanični uvoznici ili čak i same firme kontaktiraju Limundo i zahtevaju da zatvorimo aukcije na kojima se prodaju plagijati.
  Ako se desi da promakne neka takva aukcija kupac uvek ima pravo na reklamaciju od prodavca u slučaju da nije zadovoljan predmetom.

 8. Retko kupujem polovne stvari, jedino ako postoji garancija pa bi prilikom pretrage trebala da postoji takva opcija.
  Masovno zloupotrebljavanje opcije NEKORISCENO a u daljem opisu ustanovite da je ipak polovna stvar.

 9. Darko, hvala vam na predlogu. Slažem se da bi filtriranje predmeta u zavisnosti od postojanja garantnog lista bilo korisno.
  Možete u međuvremenu pokušati da pronađete željene predmete tako što ćete u polje za pretragu upisati reč garancija i nakon toga vršiti dalje filtriranje po kategorijama i stanju predmeta.

  Savetujem da uvek pročitate detaljno opis koji je prodavac naveo na aukciji da ne bi dolazilo do zabune. Ako postoji bilo kakva nedoumica u vezi sa predmetom ne oklevajte da postavite pitanje prodavcu.

 10. Meni jako smeta što postoje aukcije gde stoji polovno, a onda u tekstu pročitam da je neispravno ili „neispitano“.Pozdravljam vašu inicijativu da se razjasne ove stvari i predlažem sledeće:
  – Za neispitane stvari, pošto se ne može garanovati ispravnost, da bude obavezan izbor opcije neispravno,
  ili da se otvori nova opcija – neispitano
  – Za neispravne predmete, obavezno neispravno
  – Za polovne i ispravne predmete – koristi se polovno

  Predlažem da uvedete neku kontrolu, npr. izveštaj (query) za vaše administratore/moderatore, da mogu da selektuju sve predmete koji su postavljeni u nekom opsegu vremena, a da su postavljeni kao polovni, a u sebi sadrže ili reč „neispitan…“ sa varijacijama, ili reč „neisprav…“ u svim varijacijama.
  Znam da to tehnički može lako da se izvede SQL query-jem i vaši administratori ne bi morali da prolaze kroz sve predmete već bi imali listu sumnjivih predmeta, koju bi proverili i utvrdili da li je sve OK ili ne.
  U slučaju da nije, odmah se briše oglas i šalje obaveštenje korisniku iz kog razloga je to urađeno.

  Eto mog predloga, iz ličnog iskustva znam da puno smeta što u zadnje vreme ima sve više – gomila neispitanih predmeta, ili čak neispravnih koji su obleženi kao polovno (ispravno), a to mnogo smanjuje upotrebnu vrednost sajta.

  Nadam se da će nešto biti urađeno po ovom pitanju, do sada je već puno urađeno ali mislim da treba dovesti ovo do kraja jer remeti funkcionalnost vašeg servisa.

  Veliki pozdrav timu,
  Mihailo

 11. Meni takođe smeta kada piše NEKORIŠĆENO
  A u tekstu gomila opisa npr cipele udobne, kožne…itd da bi na kraju pisalo nošene jedanput.
  Kada bolje pogledaš slike istih vidiš da su izlizani đonovi kao da su nošene preko 100 km.
  Tako se gubi dragoceno vreme.
  Skoro mi se desilo da sam kupila nekorišćenu mašinicu za brijanje koja je bila polovna i izuzetno prljava. Strašno sam bila iznervirana.
  I opciju polovno bez oštećenja mnogi zloupotrebljavaju.

 12. Milose, trenutno imate samo od strane jednog prodavca vise od 10 aukcija, plagijata Bosch, Makita, DeWalt…, uporedite modele sa originalnim na netu i videcete da nisu isti, pise da je predmet Nekoriscen i to za sve alate.
  Licno smatram da se ljudi obmanjuju jer misle da kupuju original a ne kopije koje su sumnjivog kvaliteta i porekla. Licno to mi jako smeta jer kupac ne kupuje robnu marku vec njenu kopiju i time je obmanut ili bolje receno prevaren. Mislim da bi trebali da malo vise obratite paznju na ono sto se prodaje na vasem sajtu bez obzira da li gubite zbog provizije koju uzimate, jer Vi trebate i da zastitite kupca od potencijalnih prevaranata i naravno ujedno se drzite zakonskih okvira.

  Pozdrav

 13. @Sale

  Ako neki prodavac postavi aukciju i na njoj napiše da je predmet originalan mi je ne možemo zatvoriti kao prodaju plagijata ako nemamo odgovarajući dokaz. Takođe, nismo stručni da procenimo za svaku vrstu predmeta da li je u pitanju original ili plagijat. Upravo zbog toga sarađujemo sa predstavnicima brendova koji nas obaveštavaju kada god uoče da se na nekoj aukciji prodaje plagijat njihovog brenda. Takve aukcije odmah zatvaramo u skladu sa njihovim zahtevom.

  Ukoliko se nekada desi da kupac kupi predmet koji ne odgovara opisanom stanju on svakako polaže pravo na reklamaciju za isti i mi smo tu da pomognemo da se takve situacije reše.

 14. sta se desava ako bih kupio predmet gde je stiklirano POLOVNO a dole u opisu stoji da je predmet neispravan, da li bih ja kao kupac imao prava da se zalim jer sam mislio da je predmet ispravan zato sto je stikliano POLOVNO a recimo licitirao sam u zadnjm sekundama i nisam imao vremena da detaljno procitam opis ili mozda ne bih imao pravo da se zalim jer je u opisu prodavac naveo negde sitno na kraju teksta da je predmet neispravan iako je prilikom pokretanja aukcije stklirao POLOVNO

 15. Ne slazem se sa tim da su svi prodavci prevaranti ako kazu da je nesto neispitano! Recimo da imam dosta robe koja je stigla od preko, na primer graficke karte. Nemam racunar a imam 50 kom. i kako da ih isprobam? Prodajem tft monitor koji koristi ispravljac a ne klasicni kabal za napajanje (a nemam takav ispravljac). Imam gomilu laptopova za koje nemam adaptere i ne zelim da se izlazem trosku kupujuci ih a posle ustanovim da su laptopovi u kvaru (mozda svi ti laptopovi rade kada ih kupci probaju). Zar nije lakse staviti ih kao neispitane jer to i jesu. Zanima me da li bi se bunio neki kupac ako bi kupio graficku kartu kao neispitanu za 1000 din. (cija je vrednost 100e) a kada je proba ona savrseno radi? Ima jos dosta primera ali ne bih da nabrajam dalje, mislim da se dosta vas slaze samnom. Sto se tice plagijata, ne verujem da su bas svi laici i da ne znaju da se original makita ne moze kupiti za 1000 din. vec za 10000 din. Ja recimo znam kada neko prodaje samsung galaxy s6 nov za 100e da je to kopija i nema sta da pitam, jer nov kosta 500-600e. Zato nemojte da se pravite naivni kad vec svi to znate a posle zloupotrebljavate i namerno ostetite prodavca.

 16. Zoran Stevanovic

  Pa sve je to sjajno, samo u praksi nije tako. Bilo bi zaista lepo kada bi se toga neselektivno pridrzavali. Upravo sam u sporu sa jednim prodavcem bas iz tih razloga. Naime kupio sam telefon, naveden kao potpuno ispravan i funkcionalan, a kada sam otisao da ga preuzmem, nedostaje mu poklopac baterije. Pitam prodavca zasto to nije naveo u oglasu, on kaze da se vidi to sa slika! Pa kako se vidi sa slika kada vecina prodavaca slika telefon bez poklopca i baterije da bi se videla deklaracija, a on mi kaze da sam trebao da pitam. Naravno ja odustajem od kupovine, a on mi trazi da platim proviziju. Cist bezobrazluk!
  Obratio sam se Limundo timu za savet da li mogu da dam negativnu ocenu sobzirom da nisam materijalno ostecen, a vas odgovor je bio tipa najbolje je sami da se dogovorimo i da jedan drugom dodelimo pozitivne ocene i svi zadovoljni i srecni. Strasno! Obrazlozenje je da ne mozete da donosite sud jer niste bili prisutni. Pa dovoljno je da pogledate oglas, da procitate nase razmenjene poruke, u kojima nedvosmisleno stoji da poklopac nedostaje, a to ne negira ni prodavac. Telefon ne moze biti funkcionalan ako ne moze da se normalno koristi. Bez poklopca baterija ispada, znaci morao bih ili da je pridrzavam rukom ili da je lepim trakom.
  Ali stvarni problem je sto je on TOP prodavac, sto ima hiljade ocena i sto imate velike koristi od njega. Mislim na proviziju! Da je obrnuta situacija siguran sam da vas odgovor ne bi bio takav. Zato mi je sada pomalo muka kada pricate o zastiti kupaca jer znam da je to samo farsa!

 17. @ZEX:

  U ovakvoj situaciji biste mogli slobodno da zatražite reklamaciju od prodavca zbog neadekvatnog opisa predmeta.
  Da biste izbegli takve nesporazume predlažem da uvek detaljno pročitate opis predmeta pre davanja ponude.

  @STANUSICA:

  Kada prodajete takve predmete najbolje je da za stanje predmeta odaberete neispravno. U tom slučaju kupci neće očekivati da će dobiti ispravan predmet, pa neće ni dolaziti do nesporazuma.

  Radi se o tome da kupci prilikom pretrage predmeta vrše filtriranje po stanju. Stoga nije u redu da im se u rezultatima polovnih predmeta pojavljuju neispravni, jer se pod polovnim predmetima podrazumevaju oni koji su upotrebljavani, ali ispravni.

  @ZORAN STEVANOVIC:

  Kada je u pitanju lično preuzimanje predmeta Limundo zadržava pravo poništavanja ocena upravo iz tog razloga što ne možemo uvek znati u kakvom je stanju zaista predmet, kao i šta se sve dešavalo prilikom ličnog preuzimanja i zašto do saradnje nije došlo. Vi kao kupac imate pravo da odustanete od kupovine prilikom ličnog preuzimanja predmeta, bez negativne ocene od strane prodavca. Jednostavno nema razloga da preuzmete i platite predmet koji za vas nije odgovarajući.

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh