Početna » Sigurnost » Utisci sa konferencije ICT Security 2015 – Kladovo

Utisci sa konferencije ICT Security 2015 – Kladovo

U Kladovu, u hotelu Aquastar Danube, od 14-16. maja održana je konferencija  ICT Security 2015. U ovom postu osvrnuću se na predavanja i radionice koji su na mene ostavili najjači utisak.
Izbor nije bio lak jer su svi predavači bili veoma kvalitetni.

Computer security code abstract image. Password protection conceptual image.

Prvog dana konferencije vrlo interesantna predavanja održali su Luka Milinković i Milorad Jović iz Komercijalne banke.
Luka je održao vrlo interesantnu prezentaciju na temu „Problemi autentifikacije i bezbednosni aspekti eBanking i mBanking sistema“, dok je Milorad Jović govorio o novim sistemima m-plaćanja:
Apple Pay, Google Wallet i Samsung Pay.
Oba predavanja imaju akcenat na to kako se sigurnost i sigurnosni procesi vremenom menjaju i da je pogubno uzeti krut i nepromenjiv stav u vezi sa principima.

Nakon njih predavanje o praktičnom otkrivanju i razrešavanju vanrednih IT situacija u bankama je održao Viktor Kanižai iz OTP banke.
Viktor je kao problem istakao i neobučenost sudskih organa kada je u pitanju digitalna forenzika, što u rešavanju incidenata može biti veliki problem.
Posle pauze usledio je CISCO blok gde su ljudi iz CISCO-a i njihovi partneri govorili o sigurnosnim rešenjima koje nudi ova kompanija.

Drugog dana konferencije sjajna predavanja o VT kriminalu i mogućnostima zaštite su održali Filip Bojović i Ivan Dragaš i iz komanije Ernst&Young.
Sledeći predavači bili su gosti iz Makedonije, Halkbank AD Skoplje. Darko Mihajlovski, predstavnik ove banke, predstavio je učesnicima nimalo lake izazove koje su imali u ovoj banci pri implementaciji PCI DSS standarda. Sigurnost ponekad može biti i vrlo skupa stvar za implementaciju.
Nakon njih, gost iz Hrvatske, Zdenko Adelsberger govorio je o ISO 27001:2013 standardu i njegovoj važnosti za implementaciju sistema ispravnog upravljanja događajima koji mogu uticati na informacionu bezbednost organizacije.
Mane Piperevski iz Piperevski&Assocciates demonstrirao je detaljno i uživo kako izgleda napad na računar korišćenjem trojanca i koji su rizici kojima smo izloženi ako ne vodimo dovoljno računa pri instalaciji i preuzimanju softvera.

Trećeg dana, konferenciju je zatvorio dokror Igor Franc sjajnim predavanjem o istoriji malvera i evoluciji sajber oružja kao i o pretnjama koje možemo očekivati u budućnosti.
Stuxnet , njegova sofisticiranost i napredan kod bio je tema posebnog odeljka. Stuxnet je samo početak a jasno nam govori o tome koliko je važno da budemo svesni svih aspekata kada želimo da obezbedimo sigurnost kritične infrastrukture.

Kao predstavnik Limunda, drugog dana konferencije, govorio sam o Bihejvioralnom pristupu u prevenciji prevara u elektronskoj trgovini. U završnom delu prezentacije diskutovano je i o mogućnosti korišćenja data mininga i machine learninga u prevenciji prevara sa primerama konkretnih algoritama koji se mogu koristiti u ovu svrhu.

Organizatori, Septia Academy i Visoka škola za ekonomiju i upravu napravili su odličan posao oko organizacije i izbora predavača ove godine.
Svakako se unapred radujem sledećim konferencijama u njihovoj organizaciji.

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh