Početna » LimundoGrad » Troškovi slanja

Troškovi slanja

kako poslatiOd kada je Limundo Cafe ponovo otvoren, tema koja je jedna od najposećenijih je Kurirske službe. U ovoj temi članovi, osim što dele iskustva, pružaju i vrlo korisne informacije i savete koji svima mogu biti od koristi. Tema je podjednako interesantna i za kupce i za prodavce i za sada je u njoj je do sada ostavljeno oko 500 komentara.

Naš vredni Limundovac sasacv68 je želeo da članovima predstavi troškove slanja predmeta, zavisno od toga koja vrsta pošiljke, koje težine i kojom kurirskom službom se šalje, i stoga napravio dve uporedne tabele. U dogovoru sa njim, u ovom postu delimo ove tabele sa svim našim članovima jer će im sigurno olakšati izbor kurirske službe, ali i rešiti nedoumice u vezi sa tim koliko slanje određenog predmeta košta.

Ono što je pre svega važno istaći jeste da cena pošiljke zavisi od mase (kg) i gabarita (dimenzija) same pošiljke, zatim i načina slanja (vrste pošiljke) – odnosno usluga koje se koje se koriste (obična, express, vrednosna, otkupna i sl.). Troškovi slanja ne zavise od toga gde predmet šaljete, osim ako predmet ide u inostranstvo, za šta postoje posebni cenovnici.

Prva tabela koju je sasacv68 podelio sa nama se odnosi na predmete težine do 10 kilograma.

poštarina do 10kgNapomena: Tabele se odnose na osnovne cene usluga, znači bez dodatnih i posebnih usluga.

Kao što se može videti iz tabele, ako je u pitanju predmet težine do 2kg, najjefitnije je poslati ga Poštom. Pošiljke teže od 2kg se ne mogu poslati kao pismo. U jednom od prethodnih postova smo pisali o tome Kako poslati predmet. Preporuka je da pošiljka ide preporučeno kako biste mogli na sajtu Pošte da pratite pošiljku. Detaljne informacije o tome šta se tačno podrazumeva pod kojom vrstom pisma, odnosno kojom vrstom pošiljke možete poslati određeni predmet, pogledajte ovde. U tabeli možete videti da troškovi poštarine zavise i od toga kada će biti isporuka (primer: ako predmet šaljete Post Express-om i vreme isporuke je sutradan od 19h, poštarina će izaći 150 dinara za predmet do 500g, ali recimo ako je isporuka sutradan do 12h, onda je poštarina 180 dinara)

Dodala bih ovde i napomenu, ako se kupac odluči za plaćanje predmeta pouzećem onda će prilikom prijema pošiljke osim poštarine platiti i uslugu prenosa novca (do prodavca). Više informacija o tome najbolje je potražiti u cenovnicima usluga kurirskih službi.

Sledeća tabela se odnosi na pošiljke teže od 10 kilograma.

poštarina od 10kg

* +10/kg znači da se na svaki naredni kilogram plaća + 10 dinara na prethodno izraženu cenu.
Član sasacv68 i ovde ističe da je najpovoljnije slanje Poštom – kao paket, ali je to limitirano maksimalnom težinom paketa – do 31,5kg.
Kurirske službe prenose i teže pošiljke, dok na primer AKS i BEX imaju i posebne cenovnike za neke specifične predmete (auto limarija, bicikl, motorcikl i sl). Neke kurirske službe takođe imaju tzv. volumenski obračun mase – za predmete velike zapremine – odnosno većih gabarita – o tome dodatne informacije je potrebno potražiti na sajtovima kurirskih službi. I ovde vidimo razliku u ceni poštarine zavisno od vremena isporuke.

Kako da odredite težinu pošiljke?

Težina pošiljke će zavisiti i do toga kako upakujete predmet. Ako je na primer nešto lomljivo u pitanju, predmet treba dodatno zaštititi čime se povećava težina pošiljke. Zato, ako želite kupcu unapred da javite koliko da vam uplati za poštarinu, ne bi bilo loše imati neku vagicu za merenje. Ako recimo za pakovanje koristite „pucketavu“ kovertu i nju računate u troškove slanja, onda je to potrebno jasno naznačiti u vašoj ponudi kako ne bi dolazilo do nesporazuma. Troškovi poštarine odnosno pakovanja treba da budu realni. Važno je i znati da Pošta periodično prilikom slanja naplaćuje doplatnu markicu u iznosu od 10 dinara, i to se dodaje na troškove slanja pošiljke.

Nadam se da će vam ove informacije biti od koristi, tabele možete sačuvati i koristiti, i naravno javite utiske 🙂

Na kraju bih se još jednom zahvalila Saši, kao i svim Limundovcima koji sa nama učestvuju u Cafe-u!

Hvala

Želim da vas pozovem da sa nama delite vaša iskustva, predloge, savete, da glasate za najbolju kurirsku službu kao i da se družimo u Cafe-u.

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

14 Komentari

 1. po tabeli slanje kurirskim sluzbama do 10 kg dolazi se do zakljucka da je najisplativije slanje postexpresom ali nije uracunato slanje pouzecem gde postexpres naplacuje dodatnu uslugu tako da je u sustini postarina skuplja za nekih 70-80 dinara dok recimo kod AKS-a i BEX-a je postarina ista bez obzira da li ima otkupa paketa ili nema ( ovo znam iz licnih iskustava )

 2. Ana Mladenović

  @janke
  Hvala na komentaru. Da, upravo sam zato u tekstu to i navela, da treba voditi računa o tom (dodatnom trošku) kada postoji otkupnina.

 3. Imam malo iskustva sa svim slubama koje učestvuju i vrše prevoz razne robe: U svakom slučaju Pošta je NAJ
  JEFTINIJA ! a to što JANKE kaže(nije baš istina) uzimaju i te kako proviziju za otkup pa čak i više od Pošte, i moraš da ih čekaš i po nekoliko dana.
  U slučajevima gde je GABARITNA roba ove službe su (ATRAKTIVNE)je su malte ne pred vratima i lakše ih poslati,i u tom pogledu su dobre za prodavca-kupca
  I sada nešto u vezi Preporučeno tiskovno , što u grafikonu niste objasnili a nisam pročitao Prep.Tisk. može i preko 2.0 kg i to do 4.0 kg. samo ako je knjiga jedna celina, a ne više do te jedne knjige.ili u pošti Paraćin
  važi drugi aršin (zakon) pozdrav KUCLJAK 1.

 4. vi ste ?????a aaaaaa šta ne vala mom komentaru ? ili objavljujete šta vam je vola ?????i.

 5. Bez uvrede, ali mnogo naporan tekst. I opet ljudima ostavljeni samo okvirni podaci, što bi se reklo, slanina, kulen, suvi vrat, pečenica, bez hleba, bez salate bez ičega..
  Samo će retki biti oni koji uspeju da iščupaju prave informacije iz ovog nabudženog teksta.
  U većini manjih opština, slanje tiskovine preko 2kg nije moguće. Ne dozvoljava sistem recimo.
  Kod post expa poštarina, koja je 150 din u osnovici, do 500gr, može da ima raznih dodatnih troškova. Pitanje je, da li je preuzeo kurir, ili je poslato direkt sa šaltera? Da li je ostavljena vrednost i kolika, da li ima otkup i koliki? Da li uplata ide preko poštanske uputnice ili preko post net uputnice? Da li je do 12h ili do 19h.
  Ukratko. Ljudi treba da znaju da je uplata na žiro račun, najjeftinija opcija po njih (pogotovu ako imaju banku u lokalu u kojoj prodavac ima račun). Jer tada nema većih dodatnih troškova. Ako ih mrzi da se „cimaju“, onda slede i penali službe koji nisu baš jeftini. Ovo je generalno za post ekspress. Kod Aksa i Bex-a je to malo jeftinije, pogotovu za veće prenose novca a još manje ukoliko prodavac ima ugovor sa njima!

 6. Ana Mladenović

  @ kucljak1
  Izvinjavam se zbog čekanja. Hvala na komentaru!

 7. GILE ! U pravu si što se tiče uplate na korisnikov račun, nema dodatnih provizije,
  i ušteda je 45 din.i više a i nema potrebe dodatnih 30 din.za postekspres do 12 h . kada uvek bar u PN
  piostekspres donose i pre 12 h.sam dogovor prodavca i kupca u mnogome bi olakšalo ,i smanjilo troškove kupca,i pošten odnos jedanome prema drugom.

 8. Brzinski sam procitao ,ali nisam primetio da je neko naveo najbitniju stvar..
  Ove cene vaze samo za pakete koji idu bez uplate i bez iskazane vrednosti paketa.
  Na primer ,ako placate pouzecem Postexpresom laptop ,i otkup je 25.000din nemoj da se iznenadite ako platite postarinu preko 1000din :))

 9. Ana Mladenović

  @ Milovicm
  Hvala na komentaru! U tekst sam navela da kod plaćanja pouzećem postoje dodatne usluge o čemu je najbolje potražiti dodatne informacije na sajtu Kuriske službe.

 10. Slanje tegova ume isto da bude nezgodno. 200-300kg. Skupo.

 11. CITAT Tiskovine mogu biti mase do 5 kg u unutrašnjem poštanskom saobraćaju i dimenzija koje odgovaraju dimenzijama predviđenim za pismo.Eeeee sada bitno a što nigde ne piše,(ili bar nisam pročitao) ! od 2-5 kg knjiga mora biti jedna celina što je bitno. Da se razumemo,jer imao sam neku polemiku sa jednim kupcem.

 12. Mene samo zanima kako ja mogu recimo da posaljem tastaturu upakovanu u paket kao postu-pismo i da to prihvati salterski radnik?

 13. Ana Mladenović

  @Djenka
  O tome šta se sve može poslati kao pismo najbolje je da proverite na sajtu Pošte. Ono što je važno prilikom slanja predmeta kao što je tastatura jeste da ga dobro upakujete i obezbedite, kao i da na paketu napišete da je predmet lomljiv.

 14. @Djenka- Pismeno preporučeno može do 2.000g. ili ne više od 2.0kg. i da ne prelazi gabarit A/4 FORMATA I
  Debljine 9 cm.

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh