Početna » LimundoGrad » Šta je potrebno menjati od zakona za dalji razvoj #eposlovanja?

Šta je potrebno menjati od zakona za dalji razvoj #eposlovanja?

LimundoGrad već više od 8 godina posluje na teritoriji Srbije. Kada smo počeli sa radom nije postojao Zakon o elektronskoj trgovini. Danas postoji. Postoji i Zakon o elektronskom dokumentu i elektronskom potpisu. Ipak, već skoro 6 godina razvoj eposlovanja, etrgovine i eplaćanja i euprave stagnira – prema podacima Republičkog zavoda za statistiku.

U cilju deblokade elektronskog: poslovanja, trgovine, plaćanja i uprave potrebno je uraditi sledeće:

1. Doneti Zakon o platnim uslugama

PayOnlineZašto?

Zato što je plaćanje sastavni deo kupoprodaje. Dok se ne omogući brzo i jednostavno plaćanje na Internetu – suštinskog napretka u e-poslovanju, e-trgovini i e-upravi neće biti. Izvod iz matične knjige venčanih koji se naručuje online putem portala e-uprave mora da se plati – zar ne? Proizvod kupljen na Internetu mora da se plati. Usluga koja je pružena putem Interneta mora da se plati. Zahtevi korisnika Interneta su da i plaćanje ide putem Interneta. Zato nam je potreban elektronski novac. Predlog Zakona o platnim uslugama je potrebno pogurati sve do usvajanja.

2. Doneti Zakon o informacionoj bezbednosti

Zašto?

Informaciono društvo se razvija hteli mi to da prihvatimo ili ne. Taj razvoj donosi mnoge dobre stvari, ali i neke loše. Kao dve strane istog novčića. Kako bismo spremni dočekali i pozitivne i negativne stvari koje sa sobom nosi svaka promena, nužno je da donesemo Zakon o informacionoj bezbednosti. O njemu se govori još od 2012. godine. Ovim zakonom se uređuje zaštita tajnosti, integriteta, raspoloživosti, autentičnosti i neporecivosti podataka u okviru informaciono-komunikacionih sistema, akreditacija informaciono-komunikacionih sistema za rad sa tajnim podacima, korišćenje kriptografskih proizvoda radi zaštite tajnih podataka, zaštita informaciono-komunikacionih sistema od kompromitujućeg elektromagnetnog zračenja, zaštita neakreditovanih informacionih sistema, položaj i rad Agencije za kriptološku bezbednost i zaštitu od kompromitujućeg elektromagnetnog zračenja, položaj i rad Akademske mreže Republike Srbije, položaj i rad Državne komunikacione mreže, nadležnost za koordinaciju prevencije i zaštite od bezbednosnih rizika u informaciono-komunikacionim sistemima, inspekcija za informacionu bezbednost, kao i odgovornost za neizvršavanje obaveza iz ovog zakona.

3. Zakon o elektronskim arhivama

Zašto?

Evo jednog ilustrativnog primera. U toku godine jedna prosečna banka odštampa oko 65.000.000 papira koje po zakonu treba da čuva. Za toliko papira potrebno je iznajmiti skladište koje zadovoljava standarde i to skladište košta. I ono mora da se čuva – i to košta. Zamislite da se dokumenti čuvaju elektronski – nije besplatno, ali svakako košta znatno manje a i „zelenije“ je. A mi volimo zeleno.

4. Carinski zakon

Zašto?

Da li ste probali da izvezete softver iz Srbije? Da li znate da on preko Interneta ne može da pređe granicu. Pa kôd mora da se štampa. A da li znateFree-Cloud-Storage da smo i napredovali, pa može da pređe granicu i na CD-u kao nosaču? A da li znate da nismo preskočili tu barijeru nosača zapisa, a treba da se pripremimo za Cloud rešenja? Zbog toga je potrebno menjati Carinski zakon.

5. Zakon o republičkim administrativnim taksama

Zašto?

Neophodno je omogućiti da se republičke administrativne takse plaćaju i putem Interneta, karticama, putem e-bankarstva i mobilnog bankarstva. Tako štedimo vreme, efikasniji smo, brži smo, manje čekamo u redovima i imamo više vremena za one sitnice koje život znače. Plaćanje karticama znači provizuje koje se plaćaju te se u skladu sa time zakon mora i promeniti.

6.  Zakon o deviznom poslovanju

Zašto?

Tim zakonom je zabranjeno da građani Srbije imaju devizni račun u inostranstvu. Kako Internet ne poznaje granice, a status dinara znamo, svima je jasno da takva odredba zaista koči razvoj plaćanja putem Interneta.

7. e-uprava

 


8. Voditi precizne statistike

Zašto?

Važno je da budemo svesni sadašnjeg trenutka i stanja u kome se nalazimo. Da znamo šta nam ide od ruke, a šta ne. Od onoga što je urađeno šta je dalo rezultate, a šta nije i zbog čega? Tek kada to znamo možemo da idemo dalje. Pod pretpostavkom da znamo kuda idemo, gde želimo da stignemo i u kom vremenskom periodu.

9. Izraditi strategiju

Zašto?

Jer želimo da znamo gde ćemo da budemo u narednih godinu dana, pet godina i deset godina. Privrednici prave planove i za mnoge od njih je neophodna adekvatna pravna regulativa. Stoga nam je veoma važno da znamo kada na šta možemo da računamo.

Sve što želim jeste da nam svima bude bolje, da se stvori zakonsko-pravni okvir u kome LimundoGrad može da zarađuje više, a tako i država dobija više.

Gore nabrojano je samo grub okvir. Svaka od stavki je vrh ledenog brega i sa sobom nosi niz promena u drugim zakonima i podzakonskim aktima. Ukoliko se ne izborimo da se sinhronizovano promeni sve što je neophodno da određena stavka profunkcioniše i dalje ćemo tapkati u mestu i propuštati tržišne šanse.

I na kraju moram da dodam isečak iz crtaća koji ilustruje moja trenutna osećanja:

U komentarima ostavite vaša zapažanja i predloge šta bi trebalo menjati. Potrudimo se da budemo konkretni, koncizni i jasno iskažemo svoje potrebe i želje.

 

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

6 Komentari

 1. Šta je potrebno menjati kako bi se razbila #eposlovanje

  Samo ja bih dodao još mnogo toga:

  1. Ukidanje obavestenja o prilivu
  2. Ukidanje pecata
  3. Priznavanje terms (uslovi koriscenja) na sajtu kao ugovor (a jeste po zakonu)
  4. Uvodjenje frilensera (slobodnjaka) kao poslovnu kategoriju u zakon o privrednim drustvima
  5. Izmena propisa za poreze po osnovu autorskog ugovora, radi smanjivanja poreza koji je suludo visok (i do 55%). Placanje poreza jednom na kraju godine za poslovno organizovanje kao frilenser (slobodnjak)

  I ima tu još mnogo toga no na blogu sledeći put

 2. Olga Mirković-Maksimović

  Hvala Darko na komentaru. Stavke 2. i 3. se tiču Zakona pomenutih u uvodu – gde nije problem postojanje zakona već sprovođenje istih. Tu po mom mišljenju treba staviti akcenat na: “ sinhronizovano promeni sve što je neophodno da određena stavka profunkcioniše“ inače ništa od značajnog pomaka.

 3. Ja bih dodao i zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji gde ih malo treba ubrzati sa elektonikom i apsolutno sve vidove poreza, doprinosa i ostalih nameta. Ukinuti zdravstvenu knjizicu ili je makar produzavati bez papirnog uverenja elektronski. Naravno najbitniju stvar edukovati sve sluzbe da bi sve to imalp smisla i malo ih sihronizovati.

 4. Po meni najbitniji zakon je o informacionoj bezbednosti.

 5. Olga Mirković-Maksimović

  Velika stvar je urađena: Skupština je 18.12.2014. godine usvojila Zakon o platnim uslugama. Zakon će stupiti na snagu 01.10.2015

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh