Početna » Kupindo » Promene u kategoriji „Muzika“

Promene u kategoriji „Muzika“

LPU želji za konstantnim unapređenjem Kupinda, krajem 2011. godine, u kategoriji „Muzika“ je omogućena kataloška prodaja muzičkih izdanja. Šta je takva prodaja podrazumevala i kakva je ideja stajala iza celog projekta?

Kupindov katalog muzičkih izdanja je povezan sa katalogom Discogs-a. U određenim vremenskim intervalima, naše baze su se sinhronizovale i dopunjavale sa novim izdanjima koji su uneti na Discogs-u. Od njih su preuzimane glavne slike za predmete i podaci o albumu, kao što su spisak pesama, žanr, izdavač, izvođač, zemlja i godina izdanja.

Kada bi neki prodavac na Kupindu pokretao prodaju, preko broja izdanja ili naziva albuma, nalazio bi željeni album u našem katalogu i tako bi već imao popunjena sve potrebne podatke. Naknadno bi samo dodao dodatne slike i opis ako želi i naveo uslove plaćanja i slanja.

Ako se neki album nije nalazio u katalogu, postojala je mogućnost da prodavac pošalje predlog za unos novog albuma, koji bi nakon obrade bio ubačen u Kupindov katalog.

Prednost za kupce je što bi pronalaskom jednog albuma, videli prodaje svih prodavaca koji su pokrenuli prodaju za taj isti album. Tako su lakše mogli da uporede cene i stanje predmeta i odluče se za kupovinu albuma koji bi im najviše odgovarao.

Nakon prelaska na novi sistem pokretanja prodaja, počele su da se javljalju greške, na koje je utrošeno dosta resursa naših programera. Obrada predloga prodavaca za unos novih albuma je zahtevao dosta vremena i pored svog našeg truda, čekanje na obradu predloga nismo uspeli da smanjimo na nivo koji su naši prodavci zasluživali. Ni mi ni prodavci nismo bili zadovoljni kako je sistem funkcionisao.

Glavni problem se javio kada je Discogs prestao da radi u formi koja je potrebna da sistem funcioniše. Nismo više imali pristup potrebnim fotografijama, sinhronizacija nije radila kako bi trebalo i stoga su počele da se javljalju nove greške. Kako nismo uspeli da nađemo odgovarajuću zamenu, odlučili smo da za sada ukinemo Katalošku prodaju na Kupindu.

Važna informacija za sve prodavce je da će sve pokrenute prodaje ostati aktivne na sajtu. Glavne slike koje su prethodno preuzete sa Discogs-a će i dalje biti prikazane na prodajama i naši programeri su podesili da se dodatna polja kao što je žanr, automatski poveže sa nekataloškim dodatnim poljima, koji će služiti za pretragu. Prodavci stoga neće morati ponovo da vrše ažuriranje prodaja. Godina izdanja i izdavač će biti opciona polja koja prodavci mogu popuniti ako žele.

Jedna od ključnih reči manifesta LimundoGrada je: Probaj.  Probali smo, imali dobru nameru, ali nismo bili zadovoljni rezultatima. Nismo odustali od ideje o kataloškoj prodaji. Broj muzičkih izdanja koji su u ponudi je porastao za 25% od kada je kataloška prodaja puštena. Ipak,  želeli bismo da je omogućimo kada budemo mogli da napravimo sistem kojim ćemo svi biti zadovoljni, lakši članovima za korišćenje i u kome ćemo moći da primenimo i opcije koje su nam prodavci predlagali.

Ovom prilikom bih se i zahvali svim prodavcima što su nam pisali predloge za dalja unapređenja, kao i na strpljenju koje su imali kod ažuriranja svojih prodaja i dosadašnjem čekanju na obradu istih.

Izmena u postavljanju predmeta nastupiće u sredu, 15. oktobra.

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

16 Komentari

 1. I….hoće li sad po postavljanju predmeta na Kupindu, ponovo biti u naslovu i izvodjač, i naziv albuma? 🙂

 2. Miloš Rančić

  Hvala Gorane na pitanju!
  Da, sada ćete moći da unesete naslov po želji 🙂

 3. Alal vam vera i svaka cast sto ste nam napokon omogucili da postavimo predmet kome mozemo dati pravi naziv, izdavaca, godinu izdanja i ostale podatke a ne da dopunski pisemo i preskacemo, gotovo pa obavezno pogresne podatke, sa discogsa koji naravno nije predvidjen za ono za sta ste vi obavezali vase korisnike da ga koriste. Smatram ovo vasim najboljim poslovnim poduhvatom od kako sam clan vasa dva sajta. Nadam se da ce te vodjeni ovom idejom ukloniti i ostale prepreke koje kupcima omogucavaju da razlikuju aljkavce i prevarante od ozbiljnih prodavaca. Ziveli!

 4. Ja sam hteo da budem sarkastičan, ali mi nije uspelo.
  Trenutno mojih svih cca 4000 naslova u kategoriji muzika, počinju sa nazivom albuma, i kad kliknem na moji predmeti, oni su poređani po abecedi.
  Pitanje: Da li će i dalje ostati stara forma za upis artikala?
  Ne bih voleo da sada imam po abecedi pola artikala koji počinju sa nazivom albuma, a pola sa nazivom izvođača…

 5. Miloš Rančić

  @Djoka – Hvala, mi takođe nisamo bili sasvim zadovljni kako je sve funkcionisalo. Nadamo se da ćemo u nekom narednom periodu moći da omogućimo katalošku prodaju na mnogo jednostavniji način.

  @Goran – Nemate potrebe za brigom, albumi koje ste do sada postavljali na prodaju neće imati izmenjen naslov. Za sve naredne prodaje, imaćete mogućnost da upisujete naslov po želji. Forma za pokretanje prodaje će sada biti ista kao i kada se prodaje pokreću u nekim drugim kategorijama, tj. tako da prodavac sam upisuje naslov, opis i karakteristike.

 6. Pa da ste nas poslusali u vreme kada ste uneli ranije promene, do ovoga svega ne bi ni doslo. Svi najveci kolekcionari i prodavci muzike su ostavili veliki broj predloga (potrazite malo po arhivi). Da ste samo deo poslusali sada bi imali najbolje organizovanu prodaju muzike.
  Da ponovim par predloga:
  1. Treba uraditi jednostavnu klasifikaciju: domaca-strana muzika
  2. Podgrupe narodna-zabavna i osnovne podgrupe u stranoj
  3. Kada se neki predmet jednom pregleda da to bude oznaceno pored njega ili jos bolje da se omoguci opcija prikazivanja samo nepregledanih naslova.

  Ako vidite broj naslova koji se prodaju, pa zar svake nedelje treba sve iznova da pregledamo.
  Ukoliko me ne interesuje narodna muzika ili strana jednostavno stikliranjem odredjene opcije ne prikazati te predmete.
  To su predlozi koji bi vama povecali profit jer se meni milion puta desilo da odustanem od pregledanja posto se davim u stvarima koje me ne interesuju.

 7. Kad sam vas pitao pre 4 meseca zašto mora kataloški,vi ste se kleli u taj način postavljanja oglasa?A ja sam se raspao da postavim 50 ploča pojedinačno.Od mene jedinica zbog kašnjenja.

 8. Tako to biva sa nedovoljno promišljenim idejama i eksperimentalnim projektima. Svi su vam još tada ukazivali na besmisao cele priče ali ste bili tvrdi i gluvi na sve sugestije. Prodavci su gubili sate i dane na ponovno unošenje predmeta, vaš tim na popravke i odobravanje predloga… sve u svemu apsolutno besmisleno rasipanje energije na obe strane, što je na kraju ovim činom i potvrđeno. MOLIM VAS da sledeći put malo bolje promislite i što je još važnije poslušate prodavce kojima je u direktnom interesu da prodaja bude osmišljena na najbolji mogući način pre nego što se upustite u novu avanturu nalik ovoj.

 9. Miloš Rančić

  @Lavac1 – U pravu ste, zaista smo primali veliki broj predloga od korisnika i skoro svi su bili odlični!
  Nažalost, nismo imali dovoljno resursa da omodgućimo sve opcije koje smo hteli i mi i korisnici.
  Krivo nam je zbog toga i nadamo se da ćemo u nekom narednom periodu moći da omogućimo katalošku prodaju i pritom omogućimo i opcije koje ste nam predlagali.
  Što se tiče praćenja najnovijih prodaja, na naslvonoj stranici možete kliknuti na polje „Najnoviji predmeti“ koje se nalazi u gorenjem levom uglu. Tu će se prikazati samo najnovije pokrenute prodaje u određenim kategorijama.
  Ako vas zanima konkretan žanr ili neki određeni naslov, obaveštenja o novim prodaja po filterija po vašoj želji, možete pratiti preko RSS feed-a
  Više instrukcija o tome, možete videti na blogu koleginice Jovane
  http://blog.limundograd.com/2013/11/rss-ne-propustite-ponudu-za-zeljeni-predmet/

  @Buxi – Pre 4 meseca smo još uvek tražili zamensko rešenje kojim bi se rešio problem koji se javio kod sinhronizacije sa Discogsom. Kako to do sada nismo uspeli, odlučili smo se da katalog sada bude ukinut.

  @Ozzy – Hvala na iskreno iznetom mišljenju. Sada smo svakako iskusniji i siguran sam da će naredni projekti biti znatno bolji i lakši za korišćenje.

 10. I sada nema ni naziva izvodjaca kad se udje u predmet??? Ranije je bar kupac mogao da vidi ciji je album u pitanju kada udje a sada nema ni toga. Nadajmo se da ce sa fotografije da prepoznaju izvodjaca jel tako? Odlicno radite,nema sta. Sreca vasa sto nema nikog ozbiljnog da pokrene i odradi kvalitetno konkurentski sajt. Prodavci bi bez razmisljanja presli kod onoga ko ce postovati njihova misljenja i predloge za ono u sta su upuceni dugogodisnjim radom i pracenjem muzicke scene,za razliku od neznalica kojima je dato da to rade a uz to su jos i tvrdoglavi da nece da poslusaju sta im se prica.
  Ne pada mi napamet da ponovo azuriram predmete da bi se video naziv izvodjaca,to treba vas posao da bude jer ste vi to i napravili pre nekoliko godina pa nam sada vratite kako je bilo pre izmene na kataloski unos. Napravili ste konfuziju u kategoriji muzika i prosli put a sada jos vise i obecanja niste ispunili i zato ne ocekujte saradnju sa strane mnogih od nas prodavaca. Ocigledno da imate dobar profit iz ostalih kategorija tako da mi i nismo puno interesantni ali ne zaboravite da nicija ne gori do zore.

 11. Sada sam video da ste poceli sa ubacivanjem naziva izvodjaca,hvala. Obratite samo paznju na greske kao kod Agoni,ispravno je Agony.

 12. Kako vam radi opcija za besplatnu dostavu kad se ne pojavljuje pri izmeni vec postavljenih predmeta? Sta se desava sa azuriranjem predmeta? Uradili ste pola otprilike i stali… Kada ce to biti zavrseno? Sada je opsta konfuzija sa abecednim redom gde je sve izmesano,neki imaju naziv izvodjaca a neki jos uvek samo naziv albuma?

 13. Miloš Rančić

  Zdravo Vinilmanijak, hvala što ste nam pisali!
  Testirao sam sada aktiviranje besplatne dostave na aktivnim prodajam i nisam primetio nikakvu grešku.
  Ako vam se ona javlja na nekim prodajama značilo bi da nam pošaljete link ka njom, kako bismo proverili.

  Što se naziva albuma tiče, ako na nekima prodaja nisu spojeni nazivi izvođača i naziv albuma, prosledite nam linkove ka spornim prodajama kako bismo dodatno proverili.
  Samo bih vas molio da nam u tom slučaju pišete preko Kontakt stranice na sajtu
  http://www.kupindo.com/Kontakt

 14. Ma kakav bre kontakt,pisao sam vam hiljadu puta za sve ove godine,kakvi bre vise linkovi,milijardu puta sam vam ukazivao na nepravilnosti i sve sto ste uradili bilo je da trazite neke linkove. Jel vi zivite i radite na Jupiteru ili ste zaposleni ovde na Limundu? Imate li uopste nekog ko prati samo podkategoriju muzika ili je i tu ko sta dovati? Kako ste znali da azurirate pola predmeta tako uradite i drugo pola,kakve vise linkove trazite od mene? Ne mogu da verujem s kim imam posla… Ako nesto ne mozete da kontrolisete i odradite zagrizite manji zalogaj ili zaposlite jos ljudi,makar honorarno. Ne pada mi na pamet da radim vas posao,da se ponovim jos jednom!!!

 15. Kad se udje u predmet pa se klikne „izmeni“ dobiju se jedne opcije a kad se direktno pored predmeta klikne to isto „izmeni“ dobiju se druge opcije. STRASNO!!! Na primer u prvom slucaju nema opcije za besplatnu dostavu i osencena pozadina kosta dinar za 7 dana a u drugom slucaju ima opcije za besplatnu dostavu ali onda osencena pozadina kosta 49 dinara za 7 dana. PA ODLUCITE SE VISE! Sve ste nabili pod rok i sad ja treba svaki predmet da izmenim i stikliram mu hard rok i metal kako bi se video gde treba a 70% su mi metal albumi u prodaji. Vi ljudi vise ne znate gde terate. Valjda cete sad bar da poslusate kad sam ovoliko popizdeo…Pozdrav…

 16. Miloš Rančić

  Žao mi je Vladane što ste stekli loš utisak.
  Povezivanje svih naziva albuma sa izvođačem je završeno i u koliko postoji propust kod nekih prodaja,
  značilo bi da nam ukažete na to koje su prodaje u pitanju kako bismo mogli da pomognemo.

  Što se žanrova tiče, svi albumi koji su bili označeni pod žanrom Pop/Rock i Rock su povezani sa žanrom Rock
  dok su svi albumi koji su bili označeni pod žanrom: Black Metal, Heavy Metal, Thrash Metal povezani sa žanrom Hard Rok i Metal.

  Testirali smo sad i problem koji ste prijavili kod izmene predmeta i nismo primetili nepravilnost pa pretpostavljam da se ona javlja samo na nekim prodajama.
  Molio bih vas da samo proverite da li se takva greška javlja na svim prodajama koje imate i da nam preko kontatk stranice pošaljete linkove ka spornim prodajama kako bismo mogli da izvršimo dodetnu proveru i ispravimo šgreku.
  http://www.kupindo.com/Kontakt

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh