Početna » Sigurnost » Utisci sa panela „Internet bezbednost 3 u 1“ – značaj edukacije za sigurnost na internetu

Utisci sa panela „Internet bezbednost 3 u 1“ – značaj edukacije za sigurnost na internetu

InternetbezbednostU organizaciji Registra nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS), 29. oktobra u Muzeju nauke i tehnike održana je panel diskusija „Internet bezbednost 3 u 1“ na kojoj je stručna javnost diskutovala o aktuelnim izazovima kada je bezbednost na internetu u pitanju. Panel, koji je bio podeljen u tri dela, bio je izuzetno dobro posećen, tražila se stolica više, a publika je bila prilično interaktivna, što nije uobičajeno na ovakvim događajima.

Iz prvog dela izdvojio bih izlaganje Jasmine Mešić iz slovenačkog CERT-a koja nam je predstavila sjajno osmišljenu kampanju edukacije korisnika o pretnjama kao što su phishing, prevare u elektronskoj trgovini, nigerijske prevare. Jedan video iz te kampanje, sa prevodom na engleski, možete pogledati ovde:

Branislav Veselinović iz odeljenja za VTK MUP-a Srbije pričao je o radu tog odeljenja i izazovima sa kojim se svakodnevno susreću pri sprečavanju sajber kriminala. Luka Gerzić i Miloš Marčeta iz kompanije „Gerzić & Associates“ predstavili su analizu bezbednosti nacionalnog .rs domena o čijim rezulatima bi bilo dobro da razmisli gotovo svako ko poseduje .rs domen. Kompletnu analizu možete preuzeti na linku: klik za download

Drugi panel bio je posvećen bezbednosti korisnika društvenih mreža kao i najčešćim tipovima prevara sa kojima se korisnici mogu susresti.
Nikolina Ljepava, Lazar Bošković i Miloje Sekulić ukazali su na osnovne aspekte zaštite sigurnosti i privatnosti, ali su otvorili i jedno važno pitanje – edukaciju dece i adolescenata o bezbednom ponašanju na internetu. Najveći problem zapravo predstavlja tehnološki jaz među generacijama, tako da roditelji često nisu dovoljno edukovani da znanja o pretnjama koja dolaze iz sajber sveta prenesu na svoje dete. To je problem koji je potrebno što pre rešavati kroz institucije.

Treći panel bio je posvećen bezbednosti poslovnih korisnika interneta. Advokat Vladimir Marinkov pričao je o pravnim problemima sa kojim se susreću advokati kada zastupaju stranke čiji je problem vezan sa sajber svet. Iako ima izuzetaka, veliki problem predstavljaju needukovane sudije. Boško Radivojević iz kompanije Mainstream, kod koje su hostovani gotovo svi naši najposećeniji sajtovi, uključujući kompletnu LimundoGrad platformu, govorio je o zaštiti informacionih sistema, kao i o obimu sajber napada koje trpi njihova infrastruktura. Kako u LimundoGradu proaktivno razmišljamo i delujemo na polju bezbednosti naše platforme i naših korisnika, aktivno smo učestvovali u ovoj panel diskusiji. Kao predstavnik LimundoGrada govorio sam o važnosti edukacije zaposlenih o informacionoj bezbednosti. Edukacija zaposlenih u kompaniji o sigurnosti i rizicima kojima su izloženi u svojim svakodnevnim radnim aktivnostima predstavlja važan korak u zaokruživanju informacione bezbednosti te kompanije. Zaključak je da sigurna softverska infrastruktura ne može da funkcioniše bez edukovanih operatera.

U LimundoGradu idemo i korak dalje. Edukacija je deo našeg manifesta. Putem bloga edukujemo i članove i pomažemo im da se zaštite od sajber pretnji i od prevara.

Za kraj, zahvalio bih se RNIDS-u na gostoprimstvu i sjajnoj organizaciji.
Vidimo se već sledećom prilikom.

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh