Početna » LimundoGrad » Radno okruženje – kako do boljih rezultata rada?

Radno okruženje – kako do boljih rezultata rada?

Pozitivno radno okruženje je jedan od ključnih faktora koji utiču na zaposlenog, njegovu angažovanost na radnom mestu, produktivnost, motivaciju. Zbog toga Limundo posvećuje puno pažnje ovom izuzetno važnom pitanju. Koje su karakteristike dobrog radnog okruženja?
Dobra radna sredina je osnova dobrog radnog okruženja. Pod njom podrazumevamo klimatske uslove: vazduh, temperaturu i vlažnost, kao i uslove koji deluju na čula čoveka: osvetljenje, boje, buku i vibracije. Prostorija u kojoj boravimo mora da bude dobro provetrena, osvetljena, da temperatura u njoj bude optimalna, kao i vlažnost vazduha, bez buke. Ukoliko ne obezbedimo takve uslove za rad, za očekivati je da zaposlenima opada koncentracija, što direktno utiče na njihovu produktivnost. To su, mogli bismo reći, fizički faktori koji utiču na zaposlenog. Kada su oni ispunjeni, možemo razmišljati o radnom okruženju u smislu odnosa između zaposlenih, zaposlenog i nadređenog, organizacione kulture, mogućnosti napredovanja…

Izdvajam 5 faktora, mada ih svakako ima više, koji imaju veliki uticaj na motivaciju zaposlenih:

1. Otvorena komunikacija
Transparentna i otvorena komunikacija daje zaposlenima osećaj da ono što kažu ima vrednost i da se ceni. Otvorene diskusije, u kojima zaposleni učestvuju i i iznose svoje stavove, doprinose većem uključivanju zaposlenih u postizanje ciljeva.

2. Ravnoteža između privatnog i poslovnog života
Već nekoliko godina unazad se o ovome mnogo razgovara i daje mu se sve veći značaj. Ako zaposleni ima vremena za privatan život, njegovo zadovoljstvo poslom se povećava jer mu posao “ne ugrožava” druge oblasti života koje su mu, ako ne bitnije, ono isto bitne kao i posao.

3. Mogućnost razvoja
Živimo i radimo u doba kada se sve jako brzo menja. Zbog toga je prilagođavanje na promene izuzetno važno. Da bi zaposleni mogli da idu u korak sa vremenom, da prate trendove, da se razvijaju, a u isto vreme i doprinesu uspehu kompanije, potrebno je omogućiti im stalne treninge. Kompanije koje su usmerene na razvoj zaposlenih su produktivnije.

4. Nagrađivanje
Nagrade (ne isključivo novčane) podstiču pozitivna ponašanja zaposlenih. Veoma je važno nagraditi zaposlenog koji u svom radu promoviše vrednosti kompanije. Na taj način kompanija promoviše takva ponašanja i ono što joj je bitno, a zaposleni je motivisaniji.

5. Timski duh
Prirodno, kao društvena bića, ljudi traže podršku drugih i žele da pripadaju grupi. Kada kompanija podstiče timski duh, zaposleni teži postizanju ciljeva ne samo radi sebe, već radi nečeg većeg – tima. Građenje timskog duha unutar kompanije je izazov. Potrebno je da svaki zaposleni bude tolerantan i da prihvati različitost svojih kolega. Kada postoji jasan cilj kompanije, sve ostalo postaje lakše.

Na kraju bih dodala i važnost izgleda radnog prostora. Zašto na kraju? Zaposleni se neće osećati dobro u kompaniji bez obzira koliko prostor bio dobro uređen, ukoliko prethodni uslovi nisu zadovoljeni. Izgled, kao i mogućnosti koje zaposleni ima u prostoru, utiču na to da se bolje oseća na poslu. Kakva je oprema koju koristi, da li ima mogućnost da se odmori onako kako njemu znači (igrice, slušanje muzike…), može li pauzu za ručak koristiti u kuhinji i još mnogo toga utiče na zadovoljstvo zaposlenog, a time i na njegovu produktivnost i angažovanost na poslu.

Šta za vas predstavlja idealno radno okruženje?

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

11 Komentari

 1. arsic vikor olga

  SVE STE VI OVO LEPO NAPISALI I TAKO BI TREBALO BITI VEROVATNO IMA KOMPANIJA I FIRMI GDE TO I FUNKCIONISE TAKO ALI VERUJEM U SRBIJI NA JAKO MALO MESTA POGOTOVO GDE JE VLASNIK PRIVATNIK U OVO VREME TRANZICIJE U JURNJAVI ZA PROFITOM A UZ IZGOVOR DA JE KRIZA TKZ GAZDE NE SAMO DA NE MISLE O USLOVIMA RADA VEC IMA RADNIK POSTAJE BUKVALNO ROB(NE BATINA IH) ALI IM DAJE MINIMALAC KOJI JE DOVOLJAN ZA REZIJSKE TROSKOVE I NEMA VISE NE SMEJU RECI NI DA JE SIJALICA PREGORELA U OBJEKTU I ZA TO JE KRIV RADNIK NEMA PAUZE ZA DORUCAK MOGLA BI NAVESTI JOS STO SITNICA NA KOJIMA RADNIK SVAKI DAN BIVA IZLOZEN OD STRANE POSLODAVCA A NE SME NI PISNUTI JER CE DOBITI RADNU KNJIZICU KORISTE SVAKU RUPICU U ZAKONU DA NE ISPLATE NI ONO ZARADJENO KONKRETNO MUZ MI RADI U PRIVATNOJ NE MALOJ KOMPANIJI 2 GODINE PRED PENZIJOM LOJALAN SVOM POSLODAVCU VEC 11 GODINA A OVAJ SMANJUJE PLATU A SVE PO ZAKONU MINIMALAC PA SE JA PITAM KAKO SE OSECA PRI POMISLI KOLIKA CE MU PENZIJA BITI STA MISLITE DA LI MOJ MUZ ODLAZI ZADOVOLJNO N A POSAO KAKO SE OSECA DOK RADI A RADI SA STRANKAMA I TREBA DA BUDE LJUBAZAN NASMEJAN(PRODAVAC JE U OBJEKTU GDE SE PRODAJU SKUPOCENE STVARI I PROMET UOPTE NE OPADA UPRKOS KRIZI) NAJCESCE DOLAZI NERVOZAN KUCI STALNO POD STRESOM ZNACI TRPIM I JA TO NJEGOVO STANJE CUTIM CUTIM CUTIM OVO JE MOJ PRIMER A VERUJEM DA STOTINE I HILJADE RADNIKA TAKO CUTE CUTE A PORODICE TRPE I GLEDAJU TE NOVOKOMPONOVANE GAZDE KAKO IDU NA MALDIVE U DUBAI U AFRIKU U LOV I KO ZNA GDE SVE A MI PLATU POTROSIMO ZA DVA DANA NE ZNAM DA LI SAM PROMASILA TEMU ALI VAS TEKST MI SE BAS SVIDJA BAR KAD BI NESTO OD TOGA ZAZIVELO U FIRMI MOGA MUZA ……….POSLODAVAC TJ NJEGOV GAZDA SE NECE PREPOZNATI U MOM TEKSTU JER ON NIJE NA LIMUNDU NE ZNA ON NI STA JE TO A STO BI KAD ON PAZARI U SVETSKIM METROPOLAMA

 2. Gore navedeni clanak je divan i san svih nas koji marljivo radimo.Realnost je, ipak, ono sto je napisala Olga i glavni razlog zasto svako ko je mladji i ima bilo kakvu sansu da ode, odlazi iz zemlje, sto je vrlo, vrlo tuzno.

 3. arsic vikor olga

  opet ja mozda sam promasila temu u predhodnom tekstu ali izgleda da ste i vi posto ovo sto ste naveli ovih 5 stavki bi trebalo dati poslodavcima nazovi gazdama tajkunima i tajkuncicima na razmatranje jer u krajnjoj liniji oni zavise od radnika koji im stvaraju profit kao glavno za njih oni treba da motivisu radnike i novcano i boljim uslovima rada i organizovanju raznih treninga pa i druzenja sa radnicima na nekim makar malim proslavama i sl pa ce im radnik visestruko vratiti kada oseti da je postovan pa ce i promovisati kompaniju firmu pa i njega kao gazdu ujedno ce sa voljom odlaziti na posao davati se maksimalno ali ovako sto je sada zove se nehumano izrabljivanje radne snage za sitne pare uteran je strah u kosti radniku da ostane i bez ovo malo zalim sto ovo pisem u zemlji u kojoj sam rodjena provela ceo zivot posteno radeci ali do 1993 i sada cekam starosnu penziju koja ce biti u visini socijalne pomoci i kako reci ovoj omladini „ostajte ovde sunce tudjeg neba nece vas grejati kao ovo ovde“ kad mene ocekuje mrak tuga siromastvo izvinjavam se retkim poslodavcima koji se ne pronalaze u mom tekstu

 4. ono gore je Bajka…to vidjamo u bankama npr i javnim sluzbama koliko toliko…moj primer hm mogu da ga iznesem a neznam cemu, nece mi biti lakse niti moze ista da se promeni…neko sam ko se oseca od ove drzave kaznjen i ponizen, jer pocela sam da radim odmah posle srednje skole i evo imam pune 33 godine radnog staza a nepune 52. Zakon se opet promenio i ja imam utisak da necu doziveti da primam ni tu obecanu mizeriju od penzije jer sam eto nedovoljno stara! A sto je svih ovih godina od mog rada i truda redovno uplacivano u penzioni fond nikom nista, to su drugi koristili a ja zadnjih godina po 3 po 5 meseci nemam platu pa onda primam minimalac i time rusim svoj prosek. jos je gore sto sam visestruki invalid postala upravo na radnom mestu jer su uslovi uzasni i nehumani, hladnoca, promaja, stalni stresovi zbog neizvesnosti, rokova po propisima, trpljenja bahatosti Sefica pusaca, mobinga a sve se samo gutalo jer boze moj porodica je zavisila od mene!i ni pomena o postovanju iskustva i vrednoce, nego sikaniranje pred strankama i ostalim osobljem…ma roman moze o tome da se napise, …

 5. Da istina je, da se gazde bahate i nameću robovlasničku atmosferu u firmama u kojima gazduju!
  Putuju u tri….a firma pred blokadom ili kasni isplata i sl.
  Ono što bi trebalo odraditi, ne raditi za takve kerove, nego put pod noge, pa stisnuti zube i tražiti posao po sličnim uslovima koji su gore navedeni! Preći u sam svog gazdu! Treba odraditi takvog gazdu postati mu konkurencija, direktna ili indirektna!
  Ja sam sám primer da sam u tome uspeo posle 3godine traganja za poslom ili firmom sa sličnim radnim okruženjem!
  Ima takvog okruženja i biće ga sve više!!!
  Pojedini napreduju i odlaze iz losih firmi, firma stgnira i propada laganica, osim ako je neko ne otkupi pa ponudi uslove za rad malo bolje! Kao gore navedeno!
  Savet svima, radite na sebi, usavrsavajte se, menjajte poslove, salji cv, menjaj cv, ne blejite u TV i fb, ucite ono sto vas zanima, citajte knjige i ono sto je najbitnije – nosite u sebi pozitivan duh i pobednicku energiju! Takva FIRMA CE VAS SAMA POZVATI DA RADITE ZA NJU!!!
  Nije bitno koliko ima firmi, nego kakvi smo mi sami za tu neku firmu ili se uklapaš ili ne! VIDE ONI TO IZ AVIONA, JESI ILI NISI U TIMU!

  Nazalost u ove tri godine bio sam na gomile razgovora za posao i oseti se odmah el su dobro ili loše okruženje!
  Nažalost ima prevaranata, koji nude uslove iz gore navedenog, a dobiješ samo mobinggg i stres, pa budu i loši rezultati!!! Savet ukoliko imate sumnje u ponudu prevarantsku, najlakše je da odete na registar firmi i vidite kakva je situacija, pa pre toga da odlučite jesu li dovoljno dobro okruzenje za vas!!!

  Nije problem u Srbiji, nego u nama samima sto ne trazimo izlaz iz takvih loših radnih okruzenja, nego ćutimo i radimo, ne radimo na sebi, ne unapređujemo se, nego čekamo bolje sutra!!!

  Pitanje za sve koji su sličan primer kao kod olge, kad su poslednji put
  sebe unapredili kroz neku obuku, knjigu, prodaju privatnu, i sl. I koliko su bili hrabri posle toga da potraže bolje radno okruzenje!!!

  Ja uvek mogu da izađem iz firme u kojoj radim, ako mi se ne svidi okruzenje , a nemam dr. mr. dipl. i sl. Al imam znanje, ponos i čast, kao i hrabrost za sve ostalo, NISAM OD ONIH KOJI VIDIM SEBE U BELOM SVETU, VOLIM SRBIJU I NE BI JE MENJAO NI ZA JEDNU DRUGU ZEMLJU!

 6. arsic vikor olga

  isprovocirana predhodnim tekstom moram se opet oglasiti moj suprug nije prodavac konsrevi ni peciva ni povrca ve skupocene robe za koju ima vise znanja od samog vlasnika firme i ne samo da radi na sebi vez ga pozivaju telefonom i kuci po ceo dan kada ne radi da bi ga nesto priupitali oni koji su tu robu pazarili jer hoce to da imaju zato sto je skupo a ne znaju rukovati pozivi su iz cele srbije pa i inostranstva sa 50 godina kada je poceo raditi u toj kompaniji mi nismo imali daj ne pitaj me odakle mi prvi milion da mi pokrenemo biznis nismo imali na prljavih para da operemo sa sa 1500 ev koliko bi dobili od drzave ne bismo ni poslovni prostor mogli iznajmiti prema tome nema mesta vecini stvari iz vaseg izlaganja a sto se tice procitanih knjiga sigurna sam da sam ih procitala i previse mada nikad nije dosta i volela bih da sam gluplja onda ne bi puno toga videla sta se desava to sto pisem ovde na kompjuteru bez velikih malih slova i znakova inerpunkcije ne znaci da ne znam nego me mrzi da gubim vreme oko toga ali jedno vam mogu reci imala sam prilike da budem jedno krace vreme poslodavac doduse samo jednom radniku koji je uvek kod mene bio cenjen postovan pa cak i pretplacen

 7. Gospodo lupali ste u serpe toliko ste lupali da ste ih porazbijali pa sad cure pa i ono sto vam privatnik sipa ponovo ode u njegov kazan Sta kukate sami ste trazili ocete kapitalizam ? IZVOLTE

 8. A meni je recimo muka od foliranja poslodavaca, od glumljenja bisnismena i forsiranja zapadnjackih trendova tipa CV, motivaciono pismo i slicnih gluposti da se izgleda elitno, a posao je, lupam, berac visanja… ili oni kilometarski engleski naslovi pozicija tipa, opet dajem samo kao primer, „senior cleaning and order facilitating manager“ (cistacica)… striktno formalni razgovori i saveti za oblacenje, sminku i smeskanje kao da ides na intervju sa Anom Vintur iz Voga, a ovamo sve se raspada i ljudima u „jakoj firmi“ kasni plata mesecima ako su srecni da je uopste dobiju… dok se poslodavac folira u stilu „ako budemo uspesni i ako poraste promet bicete naravno nagradjeni povisicama“… naravno jadnici ce tesko videti i minimalac… ma… sto rece Olga, mogu roman o tome da napisem… ne znam samo gde ce im duse a sve ostalo mi je poznato.
  Te zapadnjacke stvari imaju smisla na Zapadu, ali u nasoj svakodnevici je ovo totalno besmisleno, i svaki prosecan covek koji ovo procita osetice gorcinu. Jedino mozda IT sektor dovoljno dobro zivi u ovoj zemlji da moze o ovim stvarima iz teksta da razmislja, a i oni su mahom gramzivi i pohlepni kao i ostali, koji bi hteli multipraktik od programera.

 9. arsic vikor olga

  da odgovorim gospodinu koji kaze da smo lupali u serpe pa se probusile konkretno ja sam lupala u ZEPTER serpu i nije se probusila on ocigledno nije u 21 veku i ne vidi da socijalizma nema u evropi to je realnost ni ja nisam mislila da ce taj kapitalizam u srbiji biti toliko prljav on svakako nece opstati u daljoj buducnosti ali u zemljama sredjenim na taj kapitalizam nije toliko los tamo radnici ipak imaju dosta prava kod svojih poslodavaca proputovala sam nesto sveta i bila u tim kapitalistickim zemljama pa cak i nesto kratko radila doduse na crno ali sam bila postovana i cenjena vidim da sam najvise komentarisala ali ostali su verovatno zaokupirani prodajom na limundu koja nazalost slabo ide u poslednje vreme pa ima ni docega nije pozdrav svim limundovcima i timu

 10. Ono ROMAN je moje… evo sledi nastavak horor romana /// upravo sam obavestena i od pravnika u pio fondu i sa sajta republickog fonda da ni po starom ni po novom Yakonu ne mogu u penziju jer mi nedostaju manje od 2 godine zivota. To sto imam vec sad viska 2 god staza nema veze! a perspektiva / do Ngod minimalac na odgovoran posao finansija i 34tu staza a od Nove god opet 3 do 5 meseci bez ikakve plate…kao u zadnje 2 godine. s a m o MORA da se radi, to je izgleda jedino Pravo. …

 11. Svrha boljeg rešavanja takvih I sličnih problema na Zapadu nije dobrobit radnika nego postizanje optimalnih uslova za maksimalnu realizaciju profita, ništa drugo nije i ne može biti motivacija pohlepnih kapitalista. U nas je, naravno, daleko gore, mi imamo samo pljačkaše koji su se domogli prljavog novca i bahato koriste opljačkano neuporedivo surovije nego u doba akumulacije kapitala na Zapadu, krajem 18. i u prvoj polovini 19. veka. Na[im prljavim kapitalistima radnici služe kao robovska radna snaga poput američkih crnaca na pamućnim plantažima na jugu sadašnjih SAD, u periodu od 17. veka pa skoro do početka Prvog svetskog rata (mada je, pravno govoreći, ropstvo bilo ukinuto 1861., ali se praktično još dugo održalo u južnim krajevima SAD).
  Gornji tekst liči na pisanje mesečnog seminarskog rada u nekoj srednjoj školi. Prepisan je iz nečijeg ugžbenika za srednje ili više škole u kome se obrađuje ova tema, a taj koji je napisao udžbenik prepisao je iz mnogobrojnih udžbemika i knjiga na Zapadu o ovoj temi, naravno, samo iz uvodnih delova.. O tome svedoči i odgovarajuća frazeolodija, papagajski naučena, svugde je prisutan uticaj ‘trendova’ a ne stvarnog znanja, odiše neznanjem elementarne gramatike i pogrešakama u jeziku, naročito bode oči ono ‘za očekivati’. Ako autorka bude htela da joj objasnim zašto je ‘za očekivati’ ružan pseudogermanizam i nema nikakvog smisla jer se protivi upotrebi infinitiva u srpskom jeziku, rado ću to učiniti. Usled lošeg obrazovanja na srednjem nivou danas se lako oponaša sve što stigne kao ‘trend’, pa tako i u jeziku, jer onaj koji oponaša nema znanja, pa dakle ni kriterija, da postupa i piše u skladu sa sopstvenim uverenjima ili da bez straha piše pravilno a ne kao što pišu nepismene ‘velčičine’. Nije nikakvo čudo što i mala članica ‘Limundo’ ekipe misli da tako treba, kad tako danas pišu nepismeni novinari svugde, pa i u ‘Politici’, jer su i lektori danas nepismeni i ne rade svoj posao kako valja.
  Šta još da dodam a da me ne proglase malicioznom? Tipična prazna bla-bla diskusija od strane osobe koja nikada nije bila izložena surovoj realnosti. Ako ste u Srbiji nečiji u bilo kom smislu, imate taticu ili mamicu na zgodnom mestu, vaša porodica je u srodstvu s nekom drugom koj ima moć, imate uticajnog kuma, ćlan ste neke od ‘hiljadu i kusur’ partija, naročito onih na vlasti, mada može bilo koja, pripadate nekoj ‘nevladinoj organizaciji’, različnim ‘društvima’, imate razne druge, mnogobrojne, veze i vezice, ili ste spretni da se ‘uvlačite’, znate na šta mislim, neki put i da ste ‘zgodna riba’, itd., itd. u sličnom tonu, ne berite brigu, kad-tad dobićete lako i bez ikakvog napora sve ‘na tacni’. I tada će vam, naravno, lako padati na pamet svašta, pa i ovakve dikusije.
  Znači, takvim diskusijama MOGU da se bave razne dokone ‘zaštićene životinje’, koje imaju previše vremena na raspolaganju, ušuškane i uspavane, recimo, novopečeni bogataši iz čistog ‘zezanja’, osobe u državnoj službi, najviše po raznim administrativnim službama i službicama, zdravstvu, raznim kvaziuniverzitetima i slično, ili penzioneri s velikim penzijama koji su olako došli do svojih penzija, ili na mestašcima poput ‘Limunda’, itd, itd , da ne nabrajam dalje.
  Da zaključim. U nas diskusije poput ove nemaju nikakva smisla, deluju čak sarkastično, kao u pesmi ‘Tri hajduka’ koju smo mi stari nekad učili u osnovnoj školi, gde Feruz-paša kaže cinično i sarkastično za hajduka koji je bio prosto bačen u tamničku jamu u lancima bez hrane i vode, za njim odmah zamandaljena gvozdena vrata koja se nisu otvarala u naredne tri godine:

  ‘Ako j’ mog’o kamen grusti,
  mora da se ugojio!’.

  TO JE TAČAN OPIS PREŽIVLJAVANJA I OPŠTEG STATUSA DANAŠNJEG SRPSKOG RADNIKA I PENZIONERA S MALIM PENZIJAMA!

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh