Početna » Sigurnost » Kupujte bezbrižno i sa osmehom na licu

Kupujte bezbrižno i sa osmehom na licu

Čitali ste u novinama i čuli na vestima da sve više ljudi kupuje na internetu. Ali, čuli ste
i za negativna iskustva onih koji su se usudili na internet kupovinu. Možda ste i sami imali neka neželjena iskustva pri kupovini na ovaj način. Zato smo odlučili da napišemo nekoliko saveta kako možete kupovati na Limundu bez straha da ćete biti oštećeni.

1. Ocene

Ocene dobrog prodavcaPrva stvar na koju ćete obratiti pažnju kod prodavca je broj njegovih jedinstvenih ocena (napisan je u zagradi pored korisničkog imena). Ovaj broj predstavlja broj saradnji tog prodavca sa različitim članovima Limunda. Što je veći broj uspešnih saradnika prodavac imao, pouzdaniji je, i možete imati više poverenja u njega. Ukoliko član nema ocene i tek je registrovan, ne znači da je nepouzdan, ali budite obazriviji i koristite najsigurnije načine plaćanja na aukciji.
U slučaju da prodavac ima negativne ocene, pročitajte komentar te ocene. Svakom se dešava da pogreši, a na vama je da procenite da li je napravio grešku koja je i vama mogla da se dogodi, i da li biste sarađivali sa njim.

2. Opis predmeta i način komunikacije

Opis predmeta dosta govori o prodavcu. Nepotpuni opisi govore da prodavac nije siguran šta prodaje ili ne želi da pruži potpune informacije. Time se povećava šansa da predmet ne bude onakav kakav ste mislili da jeste. Ukoliko su slike preuzete sa drugih sajtova, zatražite od prodavca da doda autentičnu fotografiju predmeta. Veoma je bitno da li prodavac odgovara na pitanja i način na koji to uradi. Da li je prodavac koji na pitanje potencijalnog kupca odgovori neprijatnim tonom pouzdan saradnik? Drugim rečima, očekujte od internet prodavca isto ono što očekujete od prodavca na “offline” prodajnom mestu – ljubaznu komunikaciju i pružanje potpunih informacija o predmetu.

3. Načini plaćanja i podaci prodavca

Nacini placanja na LimunduNajvažniji deo je samo plaćanje izlicitiranog predmeta. Zbog sigurnosti kupovine kao i zbog ovakvih situacija, jako je bitno da ste pre unošenja ponude sigurni da želite i možete da platite predmet na jedan od načina koji su obeleženi na aukciji.

U slučajevima kada je na aukciji dostupan Limundo Cash, nemate razloga za brigu, jer novac koji uplatite stoji kod nas, a mi ga prosleđujemo prodavcu kada vi to odobrite, ukoliko je sve u redu sa predmetom koji vam je stigao.
Drugi siguran način plaćanja je Lično plaćanje na adresi prodavca. Ukoliko možete da predmet platite i preuzmete lično, kako biste sebe zaštitili od neželjenih situacija, bitno je da predmet proverite pre nego što ga platite prodavcu. Ukoliko je predmet tehničke prirode, savetujemo da sa prodavcem dogovorite mesto preuzimanja na kom je moguća proba. Prodavac je dužan da vam omogući da probate predmet, a ukoliko to ne želi, niste dužni da obavite saradnju sa njim.

Za kupce je takođe siguran način plaćanja Plaćanje posle slanja, jer prodavac prvo pošalje predmet, a kupac ga plaća tek kada mu stigne i proveri ga. Ovaj način plaćanja prodavci retko koriste.

Jedna od veoma čestih situacija kod novih članova je da izlicitiraju predmet na kome je moguće samo Plaćanje pre slanja ukoliko se predmet šalje. Zbog nepoverenja i priča koje su čuli o kupovini na internetu, oni odbijaju da na taj način obave saradnju. Najčešće dobiju negativnu ocenu, a ukoliko negativno ocene prodavca, takva ocena se poništava, jer je prodavac hteo da saradnju obavi u skladu sa uslovima koji su dostupni na aukciji.

Kako da kupac bude siguran da može da uplati novac direktno prodavcu?
Ukoliko prodavac ima dosta ocena i sarađivao je sa mnogo članova (npr. preko 100) teško da će doći do situacije da ne pošalje predmet. Naravno, ako je prodavac nov, saradnja takođe može biti uspešna sa ovim načinom saradnje. I najveći prodavci su krenuli od 0 ocena. 🙂 Ono što je najbitnije kada se odlučite za ovaj način saradnje je da novac uplaćujete isključivo na podatke koje ste dobili od nas. Ukoliko vam prodavac ponudi druge podatke za uplatu, nemojte uplaćivati, već se obratite nama radi rešavanja te situacije.
Čak i ako se dogodi da prodavac ne pošalje predmet koji ste mu platili na tekući račun i na podatke dobijene od nas, Limundo vam vraća do 3000 dinara.

Jedini preostali način plaćanja je verovatno i najčešći način saradnje na Limundu. To je Plaćanje pouzećem. Mnogi članovi ovaj način plaćanja pogrešno smatraju najsigurnijim, iako nije zaista tako. Nažalost, postoji mogućnost da u paketu nije predmet koji ste izlicitirali i platili kuriru. Kod ovog načina plaćanja je bitno da proverite ko Vam je poslao pošiljku. Ukoliko se podaci pošiljaoca značajno razlikuju od onih koje ste dobili od nas, može biti nesigurno da preuzmete predmet. Zapamtite, nijedan korektan član nema razloga da se na Limundu krije iza drugih podataka.

Nadamo se da će ovi saveti pomoći da na Limundu kupujete sa velikim osmehom.

 

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

1 Komentari

  1. Koristan tekst ! 😀

    Vidi se i po aukcijama, posvecenost prodavca prodaji. Celokupna slika, od ocena, preko fogorafija, opisa…

    Najveci deo prodavaca nece da gubi dobar rejting i ne zeli probleme takve vrste, zato je Limundo veoma pouzdan sajt za prodaju.

    Udjite slobodno u ovaj caroban svet online kupovine/prodaje,… necete se pokajati! 😀

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh