Početna » Limundo » Majsen figure i porcelan

Majsen figure i porcelan

Majsen figure (meissen) su veoma tražene u LimundoGradu. Šta su Majsen figure? Zašto meissen platetoliko znače kolekcionarima i kakvu nam priču pričaju? Majsen je grad u Nemačkoj po kome su čuvene porcelanske figurice dobile ime. U gradu Majsenu 1710. godine započinje proizvodnja prvog porcelana u Evropi – do tada je kineski porcelan bio jedini na tržištu. Kako su motivi i tehnike u izradi porcelana stigle iz Kine u Evropu tako su u početku motivi i modeli bili kineski. Dolaskom majstora Kirhnera, koji je bio najpoznatiji majstor fabrike u Majsenu, motivi i modeli se menjaju i porcelan iz Majsena postaje nezaobilazni modni detalj u Evropi.

Zaštitni znak Majsen porcelana sastoji se od dva ukrštena mača, nalazi se ispod glazure i plave je boje. Kako bi se izborili sa falsifikatima uveli su različite vrste dodataka u vidu tačke između mačeva, zatim zvezdice, crtice, različite oblike mačeva i sl.

Labudova pesma je jedna od najpoznatijih kolekcija proizvedenih u Majsenu i rađena je tridesetih godina 18. veka. Sastoji se od preko 1.000 komada posuđa urađenog u beloj boji. Tokom drugog svetskog rata je ostala neoštećena jer je data na čuvanje muzejima i kolekcionarima. Danas je vrednost primeraka iz te kolekcije ogromna.

Napisano je više knjiga o samom postanku porcelana – pa eto odlične prilike za one koji žele dublje da uđu u temu.

I u LimundoGradu mogu da se nađu neki od primeraka čuvenog porcelana:

Bombonjera

Bombonjera-Majsen_slika_L_16557049

 

 

 

 

 

 

 

Oval

Oval-Majsen_slika_L_5644473

 

 

 

 

 

 

Komplet

Majsen-meissen-komplet_slika_L_22070165

 

 

 

 

 

 

Pogledajte po svojim tavanima, podrumima i sklonjenim kutijama da li imate figurice sa ovakvim znakom. Ukoliko imate, znajte da je njihova vrednost neprolazna i što su starije više vrede. Ako vama ništa ne znače – nekom drugom sigurno znače. Ponudite ih na tržištu – znalci kažu da Japanci gaje najviše strasti prema majsen porcelanu.

 

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

8 Komentari

 1. Molim Vas da mi kazete nesto o figurama Netsuke carvings.Imam dve vrlo lepe i velike,ali ih do sada nisam postavljala jer im ne znam bar pribliznu vrednost.Pozdrav stefi77.

 2. Stefi tvoj opis figura sasvim sigurno je nedovoljan, samim tim i cena proizilazi iz toga i odgovara pitanju koliko kosta jedan auto ?
  koji ? kakav auto ?
  Jedno izdanje od Urlich Pietsch gotovo da opisuje sve Figure izradjene u ovoj radionici.Njihova Internet stranica je na pet jezika

  ako bih ti mogao dalje pomoci rado

  dejan tacka jan et hotmail tacka de

 3. @Zorica: predlažemo da na forumu http://www.netsuke.org/page-1125375 koji je posvećen upravo tim figuricama pokušate da pronađete info koje će vam pomoći da procenite vrednost istih.

 4. @ Limundo Ako već želite i imate nameru da pišete o nečemu,prvo se informišite ili angažujte (honorarno) stručnjaka o datoj oblasti,temi.A ne započinjete temu a nakon pitanja upućujete čitaoca kome da se obrati.To je ne ozbiljno,ne profesionalno i nakraju veoma smešno.Znanje nula.

 5. Najvažnije je izostavljeno: fotografija sa svim žigovima Majsena kako se ne bi svaka dva ukrštena plava mača predstavljala (namerno ili ne) kao Majsen.
  U poslednjih godinu dana, takvih slučajeva je bilo gomila.

 6. Obzirom da se ljudi i danas plaše vode, vatre, zemljotresa, vetra odnosno ne umeju da ih kontrolišu bez obzira na završen fakultet ili imovno stanje, ja za sve ovo ne bih dao vise od 50 dinara
  A kud ću sa tim kad počne da ljulja? Uostalom – šta sve Tito nije imao pa jel odneo tamo?

 7. E ja sam nasao puno toga na tavanu. pogledao sam za zadnje strane stoji http://www.majsen.com !!! Da li to znaci da je ovo original? :-):-):-):-)

 8. Imam najsen pepeljaru i vaznicu iz ddr,ima maceve kao zastitni znak majsena,slike su cvetne ne njima,mize li neko da kaze neku vrednost ,hvala.

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh