Početna » Zabava » Kako izabrati auto sedište

Kako izabrati auto sedište

Jedna od važnijih stvari koju treba da imate ako vozite dete automobilom jeste auto sedište. Prema važećem Zakonu o bezbednosti u saobraćaju dete do 3 godine starosti prevozi se u bezbednosnom sedištu, odnosno korpi. Izuzetno, dete do 3 godine starosti može se prevoziti i na prednjem sedištu ukoliko se prevozi u bezbednosnom sedištu (korpi), koja je okrenuta suprotno pravcu kretanja vozila, kada vozilo nema ili je isključen bezbednosni vazdušni jastuk. Ova zakonska mera je  doprinela većoj bezbednosti dece u saobraćaju i stoga je vrlo važno da za vaše dete posedujete adekvatno sedište.

Na našem tržištu možemo pronaći različite modele auto sedišta, različih proizvođača i različitih cena. Ono na šta najpre treba obratiti pažnju jeste da li je sedište napravljeno u skladu sa saobraćajnim propisima, odnosno da li na sedištu postoji narandžasta nalepnica sa oznakom ECER 44/04 koja označava da je sedište urađeno u skladu sa najnovijim sigurnosnim propisima.

 Model sedišta birate u  skladu sa uzrastom, odnosno težinom deteta. Tako imamo više kategorija sedišta:

0      do 10 kg  ( 0 –  9 meseci)
0+    do 13 kg  ( 9 – 18 meseci)
I       9 do 18 kg  ( 9 meseci do 3 godine)
II      15 do 25 kg  ( 3 do 6 godina)
III     22 do 36 kg  ( 6 do 12 godina)

Za stariju decu se može koristiti sedište bez naslona pri čemu se dete vezuje pojasom koji postoji na zadnjem sedištu automobila.

Najbolje je da u kupovinu auto sedišta pođete sa detetom kako bi dete moglo da ga proba. Neki roditelji radije kupuju sedište iz više starosne grupe, kako bi dete duže moglo da ga koristi. Savetujem vam da to ne činite, jer samo dovoljno čvrsto sedište, koje odgovara detetovoj građi, daje dobar oslonac i omogućava dobru zaštitu glave. Kada teme deteta dostigne gornju ivicu sedišta, treba nabaviti novo.

Pre kupovine sedišta važno je i da proverite da li ono odgovara vašem automobilu. Postoje auto sedišta sa takozvanim izofiks (Isofix) sistemom, koja pružaju veoma dobru zaštitu i lako se postavljaju. Međutim, ona mogu da se koriste samo u novijim modelima automobila, koji imaju fabrički ugrađen dodatak za montiranje ovih sedišta. Ako imate “stariji” auto, onda ćete sedište vezati pojasevima. Ukoliko kupujete polovno sedište, važno je da ga dobro pregledate, da li su mu kaiševi dobri kao i da nema neka oštećenja.

Kada kupite sedište, važno je da ga pravilno montirate. Sedište treba da bude postavljeno na način kako to preporučuju proizvođač dečijeg sedišta i proizvođač vozila. Sedište se može montirati tako da je dete okrenuto suprotno od smera vožnje (za starosnu grupu 0 i 0+), ili u pravcu kretanja (za starije). Proverite da li je sedište fiksirano, a dete čvrsto vezano. Samo tako će vožnja automobilnom za vaše dete biti udobna i bezbedna.

I na kraju jedan savet:

Svaka vožnja automobilom može biti opasna po vaše dete ako ono nije smešteno u dečije sedište i ako nije vezano. Važno je da mu pojasnite zašto je važno da sedi u svom sedištu i da koristi bezbedonosni pojas. Čak iako idete “samo iza ćoška”, “u sledeću ulicu do prve prodavnice“, stavite dete na mesto i vežite ga, na taj način ga učite da i ono sutra vodita računa o sebi i svojoj deci. 🙂

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

1 Komentari

  1. Isofix sedište može da se koristi u bilo kom automobilu koji ima ugrađene pojaseve na sedištu, a ne samo u „novijim“ automobilima. Ako se koristi u „starijim“ automobilima isofix sistem za kačenje za sedište se ne koristi.
    Svaka čast za poslednji pasus teksta. Naježim se kad vidim koliko roditelja vozi decu u automobilima bez ikakvog vezivanja. Bolje da ne kažem kakvo mišljenje imam o takvim roditeljima/vozačima.

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh