Početna » Kupindo » Šta se prodaje, a šta kupuje u LimundoGradu

Šta se prodaje, a šta kupuje u LimundoGradu

Brojke (statističke) mogu pomoći prodavcu da uspešnije prodaje, kupcu da pametnije kupuje, a svima nama da se malo zabavimo. 🙂 Danas analiziramo kategorije na Limundu i pomalo na Kupindu.

Počećemo od najzastupljenije kategorije u ponudi Limunda – odeće. Preko 20.000 aukcija čini 21% ponude Limunda. „Slabiji“ pol je ovde jači, jer je ponuda odeće za dame preko 5 veća od ponude za gospodu. Samo ženskih majica ima više od svih muških artikala zajedno. Za odećom sledi kolekcionarstvo sa 14%, potom filatelija sa 9, dok kategorija Za bebe i decu čini 8 procenata celokupne ponude.

Na Kupindu je situacija drugačija. Knjige, koje na Limundu čine skromnih 6,5% ponude, na Kupindu ubedljivo dominiraju sa 33% ili oko 376 hiljada artikala. Kao i na Limundu, Kolekcionarstvo je ovde zastupljeno sa 14%. Ženska i muška odeća zajedno imaju 10%, muzika oko 6, a u značajnije kategorije spadaju još Za bebe i decu, Auto i moto i Aksesoari, svaka sa po 5% udela u ponudi Kupinda.

Naravno, ponuda nije isto što i prodaja, mada veza između njih postoji. Ovo ilustruje Limundo gde se najviše prodaje odeća – preko 23.000 artikala mesečno. Drugo je kolekcionarstvo sa oko 19.000 kupoprodaja, dok se predmeti za bebe i decu prodaju oko 11.000 puta za jedan mesec. Ovde bi vredelo pomenuti kategoriju Časopisi, stripovi i igre koja se u poslednjih nekoliko meseci može pohvaliti ubedljivo najvećim stepenom uspešnosti prodaje – preko 50%!

Na Kupindu su za poslednja tri meseca u vrhu tabele najčešće prodavanih predmeta aksesoari pretekli knjige, mada i jedni i drugi u broju prodatih predmeta učestvuju sa po oko 14%. Slede Računari i oprema, Kolekcionarstvo i umetnost, Odeća i predmeti Za kuću i baštu, svi sa između 7 i 8 procenata udela u prodaji. Najbrže „idu“ predmeti namenjeni kućnim ljubimcima, a tu negde su aksesoari i predmeti za negu tela.

Postoji jedna kategorija na Kupindu koja se ne ističe se ni najvećom ponudom, ni prodajom, prosečnom cenom niti brzinom prodaje, a svi bismo želeli da je vidimo jaču. U pitanju je humanitarna kategorija Poplave Srbije. Kroz nju je za pomoć postradalima od poplava prikupljeno nešto više od 115.000 dinara, što je samo delić onoga što je potrebno i što zajedno možemo da učinimo za one kojima je pomoć najpotrebnija.

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

9 Komentari

 1. Bilo bi lepo staviti podatak ,u eurima ili dinarima,koja je to kategorija „najvrednija“
  Mislim da se mesecno ,gledano u kolicini dinara,tj ukupnoj cifri prodatih predmeta,prosto receno „mesecni pazar“ je nesumnjam kategorija racunari i oprema.

 2. Bilo bi lepo da imamo i podatak u koje vreme je najvise Limundovaca online (radnim danima / vikendom) jer bi postavljanje aukcija tako da se zavrsavaju u tim terminima dalo bolji rezultat. Usput, dosta linkova u ovom tekstu su pogresni.

 3. Slucajni prolaznik

  ljube79

  na osnovu čega zaključuješ?

 4. Ej ljudi, svaka vam čast za ovaj grafikon niske rezolucije sastavljen od gomile sličnih boja – slikar sam i veoma mi je teško da prepoznam šta je šta. Zapravo nisam ni pokušao, ovo vređa svakog ko ceni jasnu informaciju i svestan je da šta je do 2014. web tehnologija iznedrila.
  Zapravo ne znam šta je uvredljivije, da li nerazaznajne boje, niska rezolucija, ili pak to što grafikon nije, u skladu s vremenom, interaktivan – što bi rešilo i prethodne probleme. Možda ponajviše nervira činjenica što se radi o sajtu koji sebe vrlo visoko kotira na srpskom web nebu, i koji na svojoj naslovnoj forsira iskljucivo kristalno čiste stock fotografije savršenih proizvoda – a pritom je svima jasno da se radi o jednoj velikoj buvljoj pijaci i berzi pohabanih predmeta – „da se ne bace“ – u ogromnom broju slučaja. U tom smislu, grafikon je potpuno na mestu, još samo da budete iskreniji na naslovnoj…

 5. @ljube79
  Potpuno se slažem. U jednom od sledećih postova će biti reči o tome.

  @karamandov
  Hvala na dobrom predlogu. Svakako će biti razmotreno. Linkovi su sada ispravljeni, hvala i na tome. 🙂

  @marinko
  Pokušaćemo da za sledeći put obezbedimo kvalitetniji prikaz grafikona.

 6. Iako jako volim Limundo, moram da budem iskrena-nista ili slabo sta se i prodaje i kupuje, makar u poslednje vreme, ni nalik onome sta se i u kom obimu desavalo do pre mesec ili dva, jedino ako stavite onu najminimalniju cenu, ali za to se ne isplati trositi vreme, ni proviziju…

  Poenta je da i grafikoni nemaju smisao (pohvale na trudu, svakako), ako je u stvarnosti, i generalno posmatrano, obim prodaje veoma smanjen…

 7. Evo jednog predloga: Treba ograniciti davaoce predmeta na licitaciju sa pocetnom cenom,ne retko nailazim na predmete koji su u startu skuplji na limundu nego u prodavnici,ili zasto bih u opste i pocinjao licitaciju ako je dat predmet jeftiniji za 1000-2000 dinara nego sto inace mogu da ga kupim u radnji,dakle ako su nekom takve potrebe neka ga oglasava na kupindu,drugo ima mnogo djubreta koje realno niko ni dzabe ne bi uzeo,dakle malo uredjenja bi dobro doslo svima koji bi zeleli da ucestvuju ovde na licitacijama,inace sam svestan da su i vase provizije razlicite i variraju od postavljenih pocetnih cena,ali bi bolje bilo da to nadoknadite kroz prodaju predmeta jer ni vase provizije nisu narocito velike……….inace osim ovog navedenog sto sam konacno morao da napomenem,zadovoljan sam sajtom.

 8. Ovu informaciju sam trazila kada sam pocinjala da sa Limundom, odnosno ne samo nju vec jos dosta sto se tice statistike. Vidim da dosta ljudi razmislja kao ja.

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh