Početna » Limundo » [SAVET] Kako čistiti predmete od srebra

[SAVET] Kako čistiti predmete od srebra

Na Limundu i Kupindu ima preko 4.000  predmeta od srebra:minđuša, narukvica, ogrlica, escajga i posebnih detalja. Srebro svojom posebnom bojom i sjajem daje čar svečanoj trpezi, dodaje notu svečanosti a srebrni nakit je prikladan i za večernje i za dnevne varijante.

Oni koji vole srebro susreću se i sa problemom potamnelog srebra – trenutka kada se uhvati patina na srebro i ono izgubi svoju lepotu. Prvo odgovor na pitanje šta možemo uraditi da što duže sačuvamo sjaj?


1. Držite srebrne predmete dalje od materijala poput gume ili vune, jer oni imaju tendenciju da ubrzaju formiranje patine.
2. Izbegavajte izlaganje srebra namirnicama poput: majoneza, jaja i senfa, jer imaju visok sadržaj sumpor, koji doprinosu brzem formiranju patine.
3. Ako čistite posrebreni predmet, budite veoma pažljivi i nežni prilikom čišćenja, jer srebrna oplata moze vrlo lako biti oštećena ili izgrebna prilikom poliranja.

Da krenemo od jednostavnijih i jeftinijih načina da očistite srebro

Čišćenje srebra alkoholom – nisam verovala te sam isprobala lično (neka slike govore više od 1.000 reči)
Predmete od srebra možete očistiti i nekom vrstom alkohola i to na sledeći način: u manju posudu napunjenu nekim alkoholom (rakija daje najbolje rezultate) potopite srebni nakit i ostavite da prenoći. Alkoho će u toku noći uraditi svoje, pa će vaš nakit ujutru sijati skoro kao tek kupljen.
PrljavoSrebro
OciscenoSrebro

Čišćenje pomoću paste za zube – isprobana varijanta koja daje odlične rezultate kod veoma zaprljanih predmeta u kombinaciji sa prethodno opisanom metodom
Fluorid je dobro sredstvo za čišćenje srebra, a poznato je da ga ima u pastama za zube. Prilikom kupovine obratite pažnju na sadržaj paste i izaberite onu sa više fluorida. Osim paste, naravno, potrebna vam je i četkica (možete koristiti i onu za zube) kojom ćete snažno trljati pocrnele delove sve dok rezultati ne postanu vidljivi. Možda jeste naporno, ali je delotvorno, a ukoliko budete nakit čistili čim primetite da je pocrneo neće vam trebati puno vremena.

Poliranje srebra je jedna od najstarijih metoda i najčešće korišćenih.

Potrebno vam je:
Deterdžent za pranje posudja
Topla voda
Veliki lavor
Sunđer
Čist peškir koji dobro upija vodu
Pasta za poliranje – može i kaladont

Postupak poliranja:

 1. Ispunite lavor toplom vodom i u nju dodajte nekoliko kapi deterdženta za pranje sudova.
 2. Stavite srebrne predmete u tu vodu i temeljno ih istrljajte sunđerom.
 3. Isperite svaki predmet posebnoo toplom vodom.
 4. Istrljajte ga peskirom dobro, tako da ne ostane ni kap vode.
 5. Stavite malu količinu paste za poliranje i trljajte dok dobro ne uglancate. Posto postoji više vrsta paste za poliranje, dobro je da pratite uputstvo za upotrebu.
 6. Na kraju je dobro da ceo predmet pređete magičnom krpom da bi dobio potpuni sjaj.
 7. Obično nije potrebno ispirati predmet posle poliranja, osim u slučaju kada je tako naglašeno u uputstvu za upotrebu paste.
Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

1 Komentari

 1. Nenad Mitrovic

  Za čišćenja predmeta od srebra i zlata se koriste i profesionalni uredjaji tipa ultra-zvučne (sonične) kadice i sonični uređaji koji rade na principu vibracija, kao i njihove amaterske-jeftinije verzije.
  Postoje i profesionalne tečnosti i paste za čišćenje, a najpoznatiji su šampon za ultrazvučnu i soničnu kadicu koji skida nečistoće i masnoće, i rastvor (neka vrsta kiseline) koji skida nečistoće a ne šteti plemenitim metalima.
  Sve navedeno se nalazi i na Limundu i na Kupindu., i nije skupo.
  Bolje je od poliranja koje skida i površinski sloj srebra, pa tako kod kovanog novca gubimo detalje koji rangiraju numizmatički komad u određenu klasu kvaliteta (na primer kosa na glavi vladara).
  neshamkg

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh